Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vajíčko Kdo ho rozbil? Ten má rád. Kdo ho dostal, ten je rád. Za vajíčko malované z velké lásky darované. Vajíčka pletu pletu pomlázku bez nití a provázku.
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Název Velikonoce, pašijový týden
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Velikonoce v Kunovicích
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Tradice Velikonoc.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
C ČERNÝ PETR Ostré sykavky – C
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
LOTO – ROČNÍ OBDOBÍ Hra je určena pro čtyři hráče. Před započetím hry vystřihněte kartičky označené k vystřižení. Kartičky doporučujeme zalaminovat. Hra.
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr. Lenka Stará NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_B_16_Velikonoce TÉMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
HAPPY EASTER.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Prezentaci by měl proběhnout řízený rozhovor (beseda) s dětmi
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Velikonoce VY_32_INOVACE_5A_16
pedagogických pracovníků (NÚV).
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Zvyky a tradice Čechů.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jaro ‒ Velikonoce Přišlo jaro, slunce svítí, v zahradách je plno kvítí. Velikonoce jsou nejkrásnější svátky jara. Velikonoce jsou svátek z doby předkřesťanské. Nemají v kalendáři stálé datum. Slaví se po jarní rovnodennosti (21. března) a v neděli po prvním úplňku.

Symboly Velikonoc ‒ vajíčko Jedním ze symbolů Velikonoc je vajíčko. Vajíčko obsahuje zárodek života – je symbolem plodnosti. Lidovou tradicí je malovat vejce. Vajíčka můžeme zdobit voskem, barvami přírodními a umělými. Krásné zdobené vajíčko se nazývá kraslice.

Pletená pomlázka Druhým symbolem Velikonoc je pomlázka. Pomlázku pleteme nejčastěji z osmi proutků. Pomlázka se plete z proutků vrby a břízy. Chlapci chodí s pomlázkou vyplatit dívky a dostávají koledu. Proutky jsou znakem zdraví a mládí.

Beránek Symbol beránka je znám už v předkřesťanských tradicích. Podle křesťanské víry Ježíš Kristus je beránek obětovaný za spásu světa. V dnešní době známe především beránka pečeného z piškotového těsta, na kterého se těší všechny děti. V obchodech můžeme vidět také beránky a ovečky čokoládové.

Slepička a zajíček Velikonoce jsou spojeny také s obrazem slepičky, která nám dává vajíčka. Na jaře se rodí mnoho kuřátek, které jsou také znakem Velikonoc. V obchodech můžeme také vidět čokoládové zajíčky. S postavou zajíčka je spojeno mnoho velikonočních říkanek.

Velikonoční říkanka Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.

Svatý týden Zelený čtvrtek – v dřívějších dnech se měla jíst jen zelená zelenina. Velký pátek – je vzpomínka na ukřižování Krista. Po Modrém pondělí, Žlutém úterý přichází Škaredá středa. Podle lidového obyčeje se na středu nesmíte mračit nebo se budete mračit všechny středy v roce.

Svatý týden Bílá sobota – na Bílou sobotu se uklízelo, pekly se mazance a beránci. Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) – provádělo se svěcení pokrmů, nyní první svátek velikonoční. Velikonoční pondělí – tento den je pomlázka, velikonoční koledování.

Velikonoce v Anglii a Austrálii Velikonoce jsou slaveny na celém světě. V mnoha zemích jsou ve spojitosti s barevnými vajíčky. V Anglii se děti ráno účastní hry, kdo najde nejvíce vajíček na zahradě, které schoval zajíček, když spaly. Také v Austrálii děti hledají vajíčka v zahradách.

Velikonoce ve Francii Od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty přestanou bít zvony v kostele. Říká se, že odletěly do Říma, aby se vrátily s vajíčky a sladkostmi. Děti jdou odpoledne do zahrad, kde vajíčka a sladkosti hledají.

Velikonoce v Německu V předvečer Velikonoc děti vyrábějí slaměná hnízda. Do těchto hnízd jim zajíček dá různě barevná vajíčka. Ráno na Velikonoční pondělí jdou hnízda s vajíčky hledat.

Zdroje [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: chicks.html [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: flowers.html [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: egg.html [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: girl.html Lotus Head. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: rod_pomlazka.jpg [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: