Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, pravidla a standardy JUDr. Tomáš Koníček mezinárodní Konference 18. února 2011 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Brno Městská policie Brno
Advertisements

Statutární město Brno Městská policie Brno
Městský kamerový dohlížecí systém Bílovec. Město Bílovec  Založeno mezi lety 1316 – 1324  Severní část okresu Nový Jičín  6 místních částí 
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Kontaktní a koordinační centra
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Městská (Obecní) policie je orgán obce, který zřizuje a ruší zastupitelstvo města obecně závaznou vyhláškou (OZV č. Městská policie a č. Městská policie,
Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů Hradec Králové seminář AMBO 29. května 2014 JUDr. Tomáš Koníček.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
E-Analýza bezpečnosti v Uherském Hradišti 10. Národní konference kvality ve veřejné správě Únor 2014.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Situační prevence -parkoviště- ● Cílem projektu je snížení majetkové kriminality – krádeže motorových vozidel a věcí z nich. ● Cílovou skupinou jsou majitelé.
Situační prevence -MKDS- Cíl ● preventivní funkce, tj. vytváření bezpečných zón v exponovaných lokalitách, ● snížení trestné činnosti /i přestupků/ a její.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Setkání s veřejností na téma bezpečnost městys Nehvizdy 5. ročník.
Městské kamerové dohlížecí systémy - zásady a pravidla JUDr. Tomáš Koníček seminář Kroměříž 14. října 2009.
Prevence kriminality na úrovni měst a obcí - nasazování kamerových dohledových systémů v praxi Prevence kriminality na úrovni měst a obcí - nasazování.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Doporučení pro výběrová řízení na dodavatele kamerového systému a další standardy MKDS Doporučení pro výběrová řízení na dodavatele kamerového systému.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
JUDr. Milan Fára. Výchozí podmínky Stav MKDS (počet kamer, stáří ……) Analýza kriminality ve městě Vlastní finanční možnosti na rozšiřování Možnosti splnit.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Vyhodnocení Programu prevence kriminality Výzvy kola Programu prevence kriminality –1. řádné – ukončeno v únoru 2013 –2. pro obce spolupracující.
SOKOLOV okresní město v Karlovarském kraji v České republice město má okolo obyvatel projekt bezpečné město.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Projekt Bezpečí pro seniory Krajský úřad Plzeňského kraje Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj 8. června 2011.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Metodická porada – Program prevence kriminality na rok Krajský úřad Libereckého kraje.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Setkání s veřejností na téma bezpečnost
KAMEROVÉ SYSTÉMY NA ČERPACÍCH STANICÍCH
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Výbory a pracovní skupiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Zhodnocení projektu plk. Mgr. Pavla KOPECKÁ Vedoucí
GDPR General Data Protection Regulation
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí CZ.1.06/3.4.00/ projekt je realizován z Evropské unie, Evropského.
Transkript prezentace:

Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, pravidla a standardy JUDr. Tomáš Koníček mezinárodní Konference 18. února 2011 Praha

Od roku 1996 jsou MKDS podporovány v rámci programu prevence kriminality na místní úrovni. Jde o specifické použití kamerových systémů z pohledu prevence kriminality na veřejných prostranstvích v obcích a městech ČR za předem jasně stanovených pravidel.

Za období let 1996 až 2010 v programu prevence kriminality na místní úrovni: Celkem 637 dílčích projektů na MKDS Pro 182 měst a obcí Za 498 milionů 405 tisíc Kč

1. Základní principy provozu MKDS Provozování městského kamerového dohlížecího systému (MKDS) musí být v souladu se zákonem č. 273/2008 Sb., o Policii ČR; se zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii; a také v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních dat. MKDS musí monitorovat pouze veřejná prostranství. Náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky, parkoviště a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání.

Riziková místa měst a obcí vhodná k nasazení MKDS stanovuje na základě podrobných analýz Policie ČR. Základní charakteristikou provozování a využívání MKDS je jejich preventivní funkce, tj. vytváření bezpečných zón v exponovaných lokalitách. MKDS přinášejí okamžitý výsledek (snížení kriminality ve vytipovaném místě), musí však být součástí celkové strategie prevence kriminality v určité lokalitě. MKDS jsou využitelné pro aktuální koordinaci činnosti složek Integrovaného záchranného systému při závažnějším ohrožení bezpečnosti občanů.

MKDS se musí stát součástí celkové strategie prevence kriminality v určité lokalitě – Bezpečná lokalita. Obrazový signál MKDS není určen pro veřejnost, ale pro malý okruh uživatelů (Policie ČR, obecní policie) a pro přesně vymezený účel. Režim dispečerského pracoviště MKDS musí být zajištěn tak, aby manipulaci s příslušnou technikou prováděl policista či strážník jako kompetentní a vyškolená obsluha a aby byl k němu zabráněn vstup nepovolaným osobám.

O tom, že je veřejné prostranství monitorováno, musí být občané města a jeho návštěvníci dostatečně a srozumitelně informováni, například pomocí informační tabule s textem “Tento prostor je pod nepřetržitým dohledem kamer městské policie“.

2. Kamerové systémy z pohledu ÚOOÚ Oblast ochrany osobních údajů řeší zákon č. 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Každý provozovatel musí mít vyjasněny základní otázky: Zda je jeho záměr legitimní Zda jeho záměru nelze dosáhnout jiným způsobem Určit účel, správce dat; zabránit zneužití dat a jejich ochranu.

MKDS proto obsluhují pouze příslušníci Policie ČR anebo strážníci obecní policie. Ti mají určité výjimky ze zákona na ochranu osobních údajů (zákony v poměru speciality!). Obce, které získávají státní dotace se k tomuto musí jednoznačně zavázat; jinak dotaci nemohou získat!

Stanovisko odboru prevence kriminality MV ČR, se kterým souhlasí i ÚOOÚ je zveřejněno ve Věstníku ÚOOÚ č. 49/2008 anebo viz

Programové prohlášení Vlády České republiky ze dne 4. srpna 2010 mimo jiné uvádí: Vláda se zasadí o legislativní úpravu ochrany soukromí a osobních údajů před nepřiměřenými zásahy, které umožňují moderní technologie, zejména kamerové a jiné sledovací systémy.

3. Další nutné standardy MKDS Dokonalá přípravná a realizační část projektu. Splnění tzv. „Rozšiřujících podmínek pro zpracování projektů a standardní postupy pro hodnocení účinnosti MKDS v rámci Programů prevence kriminality“. Vnitřní směrnice, režimová opatření, vzdělávání operátorů. Kontrolní činnost. Vyhodnocování efektivnosti nasazení kamerových bodů ve vazbě na stav a dynamiku konkrétní bezpečnostní situace.

4. Shrnutí Je-li MKDS budován a provozován podle doporučovaných zásad, velice podstatně přispívá ke snížení kriminality v konkrétní lokalitě a zvyšuje pocit bezpečí u občanů. MKDS velmi podstatně zefektivňují i venkovní výkon služby policie. Ta má možnost řídit a koordinovat akce většího počtu sil a policejních prostředků. Tím se výrazně zlepšuje stav na úseku veřejného pořádku v dané lokalitě a vzrůstá důvěra občanů k policii.

MKDS umožňuje podchycení závadového jednání v samotném počátku. MKDS mimo základní funkce – dohlížení na bezpečnostní situaci v daném místě – plní i funkci důvěryhodného odstrašování potenciálních pachatelů, tedy funkci nanejvýš preventivní. Efektivita MKDS musí být neustále předmětem zájmu manažerů prevence kriminality, zástupců obcí, krajů, státních orgánů a institucí. Efektivita se projeví v konečném výsledku, což je snížení kriminality v konkrétní lokalitě /statistické porovnávání za určité časové období/ a zvýšení pocitu bezpečí u občanů /průzkum veřejného mínění/. To jsou hlavní cíle projektů i hlavní hodnotící kritéria efektivity MKDS.

5. Budoucnost pro kamerové systémy Detekce každého protiprávního a protispolečenského jednání je včasnou prevencí. Důležité je, aby systém před nastávajícím rizikem varoval co nejdříve a pomohl tak zachránit lidské životy a minimalizovat škody na majetku (dopravní nehody, kriminalita, živelné pohromy). Tuto funkci včasné prevence lze zajistit pro libovolný počet kamer automatizovanými obrazovými analýzami (detekcemi), které nahrazují obrovské množství operátorů sledující monitory.

6. Závěrečné doporučení Co je tedy nejdůležitější? Aby byl vytvořen celý soubor opatření, zahrnující vytvoření technických podmínek, pravidel a standardů, modelových technických řešení a zejména též legislativní zázemí a systematickou podporu z úrovně státní správy včetně zajištění odpovídajícího zabezpečení propojených systémů před zneužitím.

Veškeré další podrobnosti lze nalézt na internetu:

Za pozornost Vám děkuje: JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality MV ČR tel.: