Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Jadranské státy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY. ÚKOL: S pomocí atlasu do sešitu vypiš státy, které patří do oblasti jihovýchodní Evropy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Bulharsko a Rumunsko Bulharsko - Sofie Rumunsko - Bukurešť.
Označení DUM Ku - DUM Autor Příjmení a jméno: Kučejová Blanka, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Autor: Eliška Olšanská, 3.A.  Velmi hornatý  Nejvyšší bod: Maglić (2 386 m)  Sever - Panonská nížina  Jih – koridor k moři (20km, Jadran), Neum.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Belgie(EUPŠD7),
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/16 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Rumunsko (EUPŠD18),
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_359.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_16_Ukrajina Téma:
VY_32_INOVACE_07-55 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Jihovýchodní Evropa.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
rozloha: km 2 počet obyvatel: 2 mil. hlavní město: Ljublana území: alpský středoevropský stát (zasahuje ke Středozemnímu moři) úřední jazyky: slovinština.
F INSKO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Slovensko (EUPŠD13),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Jadranské státy Andrea Cinová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Rakousko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Chorvatsko Učivo 8. ročníku Název školy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika Obyvatelstvo
Jugoslávie – Kosovo pole
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola, Hradec Králové
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
SLOVENSKO. SLOVENSKO POLOHA V RÁMCI EVROPY1 SLOVENSKO hlavní město Bratislava rozloha cca km2 počet obyvatel cca náboženství římští.
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Slovinsko - Lublaň nejmenší ale nejvyspělejší stát této oblasti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_Ze
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Česká republika jako součást Evropy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Evropa a svět Č.DUMu:VY_32_INOVACE_19_ Jihovýchodní Evropa
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Téma hodiny: Makedonie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Jihovýchodní Evropa.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČERNÁ HORA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Jadranské státy (EUPŠD19), Z 8.r. Zpracoval:Mgr. Kijanica Pavel

Anotace –DUM je zaměřen na vyvození učiva o jadranských státech (Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora, Makedonie, Albánie, Kosovo). Žák získá základní informace o rozloze, počtu obyvatel, etnickém složení obyvatelstva aj. Dále o poloze státu, vlajce, hymně, hlavním městě, přírodních podmínkách a o zajímavostech země. DUM byl vytvořen dne:

Jadranské státy Mezi jadranské státy považujeme: –Slovinsko –Chorvatsko –Bosna a Hercegovina –Srbsko –Černá Hora –Makedonie –Albánie –Kosovo

Slovinsko Vlajka Znak

Slovinsko - geografie Slovinsko se nachází ve střední Evropě, má přístup ke Středozemnímu moři a na podstatné části jeho severních hranic se nachází Alpy.Alpy Jeho pobřeží, ležící u Jaderského moře, se táhne přibližně 47 kilometrů od hranic s Itálií k Chorvatsku.Jaderského mořeItáliíChorvatsku Jihozápadní části země vévodí krasy, s podvodními řekami, roklinami a jeskyněmi, rozkládající se mezi Středozemním mořem a Lublaní. Lublaní Naopak východ a severovýchod Slovinska, při hranicích s Chorvatskem a Maďarskem, je takřka rovný. Přesto je podstatná část slovinského území kopcovitá až hornatá a zhruba 90 % povrchu leží nad 200 metrů nad mořem.ChorvatskemMaďarskem Ve Slovinsku se střetávají čtyři významné evropské geografické regiony – Alpy, Dinárské hory, Panonská pánev a Středomoří.AlpyDinárské horyPanonská pánevStředomoří Nejvyšší horou je Triglav se 2864 metry, průměrná nadmořská výška činí 556,8 metrů. Přestože leží při pobřeží Jaderského moře, podstatná část Slovinska se nalézá v povodí Černého moře.TriglavpovodíČerného moře

Slovinsko Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Lublaň ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Slovinci 92%, Chorvati 1%, Srbové, Maďaři, Bosňáci Jazyky: slovinština (úřední), italština, maďarština Náboženství: katolické 88% Měna: 1 euro = 100 centů

Hlavní město Lublaň Městem protéká řeka Lublanice. Vzhledem k malému počtu obyvatel Lublaň spíše než dojmem hlavního města působí jako provinční město.Lublanice Hlavním bulvárem je Slovinská ulice (Slovenska cesta). Městu dominuje hrad (Ljubljanski grad). Z jeho věží je výhled přes celé město až k Julským Alpám. Uprostřed města na břehu Lublanice je hlavní Prešerenovo náměstí (Prešernov trg) se sochou básníka Franceho Prešerena a jeho múzou Urškou a s barokním kostelem, který je symbolem města, stejně jako Trojmostí (Tromostovje), které bylo upraveno světoznámým architektem Jože Plečnikem.hradJulským AlpámPrešerenovo náměstíFranceho PrešerenaTrojmostíJože Plečnikem

Chorvatsko Vlajka Znak

Chorvatsko - geografie Chorvatsko je nástupnický stát bývalé Jugoslávie, který se geograficky nachází na pomezí střední a jihovýchodní Evropy. Jugosláviestředníjihovýchodní Evropy Jeho sousedy jsou Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora.SlovinskoMaďarsko SrbskoBosna a HercegovinaČerná Hora Chorvatsko je členem OBSE (od ), OSN (od ), Rady Evropy (od ), WTO (od ), CEFTA (od 2002) a NATO (od ).OBSE OSNRady EvropyWTOCEFTANATO Členem Evropské unie se Chorvatsko stane dne 1. července

Základní informace Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Záhřeb ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Chorvaté 90%, Srbové 8%, ostatní Jazyky: chorvatština Náboženství: katolické 88%, pravoslavné 4%, islám 1%, ostatní Měna: 1kuna = 100 lipa

Hlavní město Záhřeb leží na úpatí pohoří Medvednica, severně od řeky Sávy, v severozápadní části země, v historickém Chorvatsku blízko slovinských hranic.MedvednicaSávy Město je sídlem vlády, parlamentu a arcibiskupství, je zde několik vysokých škol.

Bosna a Hercegovina Vlajka Znak

Bosna a Hercegovina - geografie Bosna a Hercegovina je federativní přímořská republika na Balkánském poloostrově v jihovýchodní Evropě.federativníBalkánském poloostrověEvropě Sousedí s Chorvatskem, Srbskem a Černou Horou.ChorvatskemSrbskemČernou Horou Do roku 1992 byla součástí bývalé Jugoslávie. S mořem je spojena úzkým koridorem k přístavu Neum.1992Jugoslávie Neum Země má přístup k Jaderskému moři a rozděluje tak Chorvatsko na dvě části.Jaderskému moři Nejvyšším vrcholem je Maglić (2 386 m)Maglić

Základní informace Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Sarajevo ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Bosňáci (muslimové) 48%, Srbové 37%, Chorvati 14% Jazyky: bosenština, srbština, chorvatšina Náboženství: islám 40%, pravoslavné 31%, katolické 15%, ostatní 140 Měna: 1 konvertibilní marka = 100 feniků

Hlavní město Sarajevo Město leží na řece Miljacka. V roce 1429 bylo dobyto Turky a stalo se součásti osmanské říše. Roku 1984 se zde uskutečnily zimní olympijské hry.

Srbsko Vlajka Znak

Srbsko - geografie Na severu Srbsko hraničí s Maďarskem (151 km), na západě s Chorvatskem (241 km), Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, na jihozápadě s Kosovem, na jihu s Makedonií (221 km), na východě s Bulharskem (318 km) a Rumunskem (476 km).Maďarskem ChorvatskemBosnou a HercegovinouČernou HorouMakedonií BulharskemRumunskem Srbsko leží v jihovýchodní Evropě ve vnitrozemí Balkánského poloostrova na severu země se nachází Panonská nížina, jíž protéká řeka Dunaj do kterého se vlévají řeky Tisa, Sáva a Morava, přitékající z jihu země.jihovýchodní EvropěBalkánského poloostrovaPanonská nížinaDunajTisaSávaMorava Směrem na jih se terén zvedá a přechází v Dinárské hory. Východní hranice rovněž přetíná Karpatský oblouk.Dinárské horyKarpatský oblouk Karpaty se na jihu setkávají s pohořím Staré Planiny, kde se nachází nejvyšší hora Centrálního Srbska Midžur vysoká 2156 m. Na jihovýchodě se tyto horo setkávají s pohořím Rodopy.Staré PlaninyMidžurRodopy Pohoří Šar planina se nachází v Kosovu na hranicích s Albánií a Makedonii. Nejvyšší horou tohoto pohoří je Đaravica vysoká m. Dinárské hory následují tok řeky Driny, která tvoří hranici Srbska a Bosny a Hercegoviny.Šar planinaĐaravicaDriny

Základní informace Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Bělehrad ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Srbové 83%, Maďaři 4%, Albánci, ostatní Jazyky: srbština (úřední), albánština Náboženství: pravoslavné 85%, katolické 6%, islám 5% Měna: 1 nový dinár = 100 para

Hlavní město Bělehrad je hlavním a největším městem Srbska. Srbska Mezi lety 1918–1992 byl také hlavním městem Jugoslávie.Jugoslávie Město leží na soutoku řek Dunaj a SávaDunajSáva

Černá Hora Vlajka Znak

Černá Hora - geografie Černá Hora je republika v jihovýchodní Evropě při pobřeží Jaderského moře sousedící s Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Albánii a KosovemEvropěJaderského moře ChorvatskemBosnou a Hercegovinou SrbskemAlbániiKosovem Černá Hora je velmi hornatý stát, celé území náleží k Dinárským horám.Dinárským horám Nejvyšší vrcholky přesahují nadmořskou výšku 2500 m - Zla Kolata (2534 m), Dobra Kolata (2528 m), Rosni vrh (2524 m), Bobotov kuk (2523 m).Zla KolataDobra KolataRosni vrhBobotov kuk Nejhornatější je sever a západ státu spolu s pruhem kolem pobřeží. Nížiny se vyskytují pouze v okolí Skadarského jezera.

Základní informace Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Podgorica ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Černohorci 43%, Srbové 32%, Albánci 15%, Bosňáci 12% Jazyky: černohorština (úřední). Srbština, albánština Náboženství: pravoslavné 74%, islám 17% Měna: 1 euro = 100 centů

Hlavní město Podgorica je hlavní a největší město Černohorské republiky a zároveň ekonomické, kulturní a vzdělávací centrum země.Černohorské republiky Město má výhodnou polohu při soutoku řek Morača a Ribnica v nadmořské výšce pouhých 44 metrů, v místě setkání Bjeloplavićského údolí a Zetské nížiny, asi 40 km od Jaderského moře, 30 km severně od Skadarského jezera - velice blízko zimních lyžařských středisek na severu a přímořských letních destinací na pobřeží.Morača RibnicaBjeloplavićského údolíZetské nížinyJaderského moře Skadarského jezera

Makedonie Vlajka Znak

Makedonie - geografie Makedonie je země ležící v centrální části Balkánu v Jihovýchodní Evropě. Jde o jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie, od které se odtrhla v roce BalkánuJihovýchodní EvropěJugoslávie Republika Makedonie je vnitrozemský stát, který hraničí s Kosovem na severozápadě, Srbskem na severu, Bulharskem na východě, Řeckem na jihu a s Albánií na západěKosovemSrbskemBulharskemŘeckemAlbánií V zemi leží více než 50 jezer a šestnáct hor vyšších než 2000 metrů. Nejvyšší bod: Velký Korab (2 764 m n. m.)Velký Korab

Základní informace Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Skopje ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Makedonci 64%, Albánci 25%, Turkové 4%, Rumuni 3%, Srbové 2% Jazyky: makedonština, albánština (oba úřední) Náboženství: pravoslavné 54%, islám 29% Měna: 1 makedonský dinár = 100 deni

Hlavní město Skopje Leží na severu na řece Vardar. Je to politické, kulturní a hospodářské centrum Bylo založeno Římany a ve 14 stol. Se stalo sídlem srbských králů.

Albánie Vlajka

Albánie - geografie Albánie je středomořský stát v jihovýchodní Evropě na Balkánském poloostrově.jihovýchodní EvropěBalkánském poloostrově Na severu sousedí s Černou Horou, na severovýchodě s Kosovem, na východě s Makedonií a na jihovýchodě s Řeckem.Černou HorouKosovemMakedoniíŘeckem Západní část Albánie leží na pobřeží Jaderského moře, zatímco její jihozápadní část leží na pobřeží Jónského moře.Jaderského mořeJónského moře Od Itálie, kterou od Albánie odděluje Otrantský průliv, je vzdálena 72 kilometrů.ItálieOtrantský průliv Značnou část vnitrozemí prostupují horstva albánsko-řecké soustavy, kde také leží nejvyšší hora Korab, na severu zasahují horstva Dinárských hor.horaKorabseveruDinárských hor Největší řekou je Drin.řekouDrin Na severu a východě leží hraniční jezera Skadarské, Ohridské a Prespanské.východěSkadarskéOhridské Prespanské Podnebí je ryze středomořské. Na pobřeží panují suchá horká léta s průměrnou teplotou okolo 25 °C a mírné vlhké zimy s teplotou okolo 7 °C. V hornatém vnitrozemí dosahuje průměrný roční úhrn srážek až 2000 mm.Podnebípobřežílétateplotou°Csrážekmm

Základní informace Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Tirana ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Albánci 95%, Řekové 3%, Makedonci, Černohorci, Romové 2% Jazyky: albánština (úřední) Náboženství: většina bez vyznání, mezi věřícími islám 60%, pravoslavné 20%, katolické 15% Měna: 1 lek = 100 qindarů

Hlavní město Tirana Leží ve středu země na břehu řeky Lana. Město bylo založeno na počátku 17 stol.osmanskými Turky Hlavním městem se stalo v roce 1920

Kosovo Vlajka

Kosovo - geografie Kosovo je území na Balkánském poloostrově, o jehož postavení se stále vedou spory na mezinárodní půděBalkánském poloostrově Srbsko, jehož integrální součástí území dříve bylo, je i nadále považuje za své území a podle srbské ústavy tvoří Autonomní oblast Kosovo a Metohije a je nedílnou součástí SrbskaAutonomní oblast Kosovo a Metohije Země sousedí s Albánií, Makedonií, Černou Horou a Srbskem.AlbániíMakedoniíČernou HorouSrbskem Oblast je zejména na severozápadě a jihu obklopena horami s nadmořskou výškou nad m, zbytek tvoří rovná povodí řek a mírně kopcovitá krajina položená v průměru m nad mořem. Nejvíce hor je na východě území (hřeben Šar planina, na východě pak hřeben Metohija).Šar planinaMetohija Největšími řekami zde jsou Bílý Drin, Sitnica, Jižní Morava.Bílý DrinSitnicaJižní Morava Nejvyšší hora Gjeravica/Đeravica, ležící u hranice s Albánií měří m. Nejnižším bodem je Drini i Bardhe/Beli Drim 297 m na hranici s Albánií.ĐeravicaAlbánií Oblast obsahuje rozsáhlá ložiska některých kovů a nerostných surovin jako je nikl, olovo, zinek, hořčík, lignit (až 14 miliard tun), kaolin nebo bauxitniklolovozinekhořčíklignit kaolinbauxit

Základní informace Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Priština ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Albánci 88%, Srbové 7% Jazyky: albánština Náboženství: islám 91% Měna: 1 euro = 100 centů

Hlavní město Priština, také nazývaná Pristina je hlavním městem Kosova, které je jak oficiálně prohlášeným nezávislým státem, tak i autonomní jednotkou Srbska.KosovaSrbska Jedná se o správní, vzdělávací a kulturní centrum celého Kosova. Sídlí zde Prištinská univerzita (založena 1970), která v dobách Jugoslávie patřila k největším vysokým školám v zemi. Jugoslávie

Použité zdroje –VILÍMEK, V., NOVÁKOVÁ, R., Evropa: Zeměpis pro základní školy. 4. vyd. Příbram: Scientia, ISBN – Obrázky dostupné z: – – – – – – – – – – – – – – – – –

Použité zdroje – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –