BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Biopotraviny ve školním stravování
Alimentární intoxikace
Staphylococcus aureus
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Mikrobiologické požadavky
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Listerióza a nutriční toxikologie
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
„EU peníze středním školám“
Komunitní péče.
Alimentární onemocnění
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Potraviny pro zvláštní výživu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno ová adresa:
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO 18452
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ)
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ)
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Epidemiologicky rizikové potraviny
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v OVZ
Kam se poděla praxe? K vybranému tématu z rozpisu témat vytvořte rešerši 5 až 15 relevantních bibliografických záznamů k vybranému tématu a výsledek práce.
Riziková místa (nejen) ve společném stravování aneb malé kompendium bezpečné výživy člověka Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Epidemiologicky rizikové potraviny
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
BEZPEČNOST (ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST) POTRAVIN A STRAVY
Maso a masné výrobky Dodatky.
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno vizitkové URL:

Potravina Potravina jakákoliv látka nebo výrobek, zpracovaná částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně přepokládat, že je člověk bude konzumovat. Potravina pro zvláštní výživu počáteční a pokračovací kojenecká výživa, dětská výživa, výživa malých dětí, nízkoenergetická výživa, potraviny pro zvláštní lékařské účely, potraviny bez fenylalaninu, potraviny s nízkým obsahem laktózy, potraviny bezlaktózové, potraviny pro sportovce

Pokrm Potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci  Stravovací služby: hostinská živnost, školní jídelna, menza, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, stravování fyzických osob v rámci zdravotních a sociálních služeb, stravování zaměstnanců, podávání občerstvení, podávání pokrmů jako součást ubytovacích služeb, podávání pokrmů jako součást služeb cestovního ruchu Vyhl. č. 306/2012 Sb., příloha č. 3 – příjem a ošetřování fyzických osob ve zdravotnických zařízeních a ústavech sociální péče ̶ Při manipulaci se stravou a při její přípravě se postupuje podle pravidel platných ve stravovacích službách. Senzorika, výživové požadavky, bezpečnost.

Kdy je potravina/pokrm bezpečná? Neexistuje-li škodlivost pro zdraví z pohledu účinků Krátkodobých Dlouhodobých Na zdraví dalších generací Kumulativně toxických... a to s ohledem na zvláštní citlivost určité skupiny strávníků... a zároveň je-li produkt vhodný k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí Srov. Risk-benefit analýza při registraci léčiv.

Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů Biologická nebezpečí  Patogenní mikroorganismy:  Kampylobakterióza  Salmonelóza  Listerióza  Vibrio paraheamolyticus  Intoxikace  stafylokoková enterotoxikóza, intoxikace B. cereus, Cl. Perfringens),  virové nákazy (enteroviry)  Kažení potravin  Proteolýza, lipolýza  DMT vs. DP

Relativní vnímavost k infekci Listeria monocytogenes v porovnání se zdravým člověkem Věk nad 60 r2,6 Věk nad 65 r7,5 Novorozenci14 Alkoholismus18 Inzulin non-depedentní DM25 Inzulin dependentní DM30 Gynekologické kancerózy66 Karcinom močového měchýře a prostaty112 Nenádorové onem. jater143 Karcinom GIT a jater211 Karcinom plic229 Dialyzovaný pacient476 AIDS865 Leukemie1383 Transplantovaný pacient2584

Recomendation, Public Health Agency of Canada Canadian Family Physician, vol. 56, 2010, ISSN X Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci nepasterovaného mléka a mléčných výrobků, měkkých sýrů (pasterovaných i nepasterovaných), lahůdkových výrobků a uzených ryb s ohledem na riziko Listeria monocytogenes. Těhotné ženy, stejně jako zbytek populace, by se měly vyhnout konzumaci syrových a nedostatečně tepelně opracovaných vajec. Syrová vejce je doporučeno skladovat v lednici. Doporučuje se umývat ruce a povrchy po každém kontaktu se syrovými vejci. Je doporučeno použití pasterizovaných vaječných hmot (melanží). Těhotné ženy, stejně jako zbytek populace, by se měly vyhnout konzumaci syrových ryb, korýšů a měkkýšů (např. ústřic) z důvodu zvýšeného rizika infekce Vibrio parahaemolyticus, infekce noroviry a dalšími původci.

Notifikace v systému RASFF… DatumDůvodPůvod výrrobku Listteria monocytogenes (1150 CFU/g) v lososovi s bylinkami a limetkou Německo Listteria monocytogenes (1500 CFU/g) v salátu s těstovinami Francie nepovolená složka (tetrahydrocanabinol (THC): 2.53 mg/kg) v doplňku stravy Maďarsko Úlomky skla v ovesné kašiSpojené království …a další

Výživa novorozenců a kojenců

Fyzikální nebezpečí  Cizí příměsi a předměty v potravinách (žíraviny, střepy skla aj.)  akutní poranění v oblasti GIT Chemická nebezpečí Kontaminující látky: Původ obvykle ve znečištění životního prostředÍ Přídatné látky (E-kódy) Používají se jako potravinářské přísady, v povoleném množství nejsou nebezpečné. Paradigma nutriční toxikologie:  Účinek cizorodých látek na zdraví je výslednicí vzájemných interakcí mezi cizorodými látkami, nutričními faktory a výživovým (zdravotním) stavem jedince  V případě mnohých chemických látek chybí dostatek důkazů o škodlivosti, k neznámým látkám se přistupuje jako k potenciálně škodlivým (princip předběžné opatrnosti) Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů - další