Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Strojírenství a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obráběcí stroje Obrábění Nástroje Obráběcí stroje.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
SKLO Skelný stav.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
LEGOVÁNÍ OCELÍ Název školy
Chemické složení slitin železa
DTB Technologie obrábění Téma 4
přehled základních technologii zpracování kovů
Tato prezentace byla vytvořena
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Semestrální projekt B Radek Veselý. Téma bakalářské práce  Návrh a studie nástroje pro frézování s vyměnitelnou břitovou destičkou z řezné keramiky 
Semestrální projekt B Radek Veselý.
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Integrovaná střední škola, Slaný
Frézování2 VY_32_INOVACE_22_428
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Tepelné zpracování v praxi
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_13
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Soustružení vnějších válcových ploch
Confidential Modernizace 1 › Řada ROBUST › Nízký vývin tepla › Vysoké rychlosti › Materiály › Použití speciálních ocelí (SHX, EP) a keramických materiálů.
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství a Ekonomika podnikání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody - test.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství a.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Technologie – Drsnost povrchu při obrábění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství a Ekonomika podnikání.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 AnotaceVýuka.
Popouštění ocelí v praxi
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
CO MÁ VĚDĚT KONSTRUKTÉR O TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ - posuzování vrstev Ing. Petra SALABOVÁ Ing. Otakar PRIKNER Otakar PRIKNER – tepelné zpracování kovů U Letiště.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
Frézování I Řezné podmínky Nástroje. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Vzdělávací materiál: Vlastnosti dentálních plastů
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
Hoblování, obrážení, protahování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2.ročník oboru Strojírenství.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Řezné podmínky Nástroje
Soustružení 1 VY_32_INOVACE_22_425
SLITINY ŽELEZA NA ODLITKY vypracovala: Ing
VY_32_INOVACE_10_4_01.
Výrobní operace v práškové metalurgii
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Střední odběr Broušení Lapování.
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Tepelné zpracování v praxi. Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: 1. Žíhání 2. Kalení 3. Popouštění Druhy chemicko tepelného zpracování: 1. Cementace.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Strojírenství a 3. ročník oboru Ekonomika a podnikání Vzdělávací oblast: Strojírenská technologie – Strojní obrábění Název učebního materiálu: Materiály pro řezné nástroje Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Klíčová slova: nástrojová ocel, slinuté karbidy, cermety, řezná keramika, diamant, kubický nitrid bóru. Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Strojírenství pro výuku v předmětu Strojírenská technologie a žákům 3. ročníku oboru Ekonomika podnikání v předmětu Strojírenská výroba. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané látky, použité obrázky, videa a fotografie zvýší názornost výkladu. Prezentaci mohou žáci použít i v rámci samostatné domácí přípravy na výuku.

Materiály pro řezné nástroje  Úvod  Nástrojová ocel  Slinuté karbidy  Cermety  Řezná keramika  Kubický nitrid bóru  Diamant

Úvod  Pro výrobu strojních součástí, které jsou z kovových i nekovových materiálů, používáme různé metody obrábění soustružení, frézování, vrtání…..  Pro zhotovení součásti určitého tvaru, rozměru, přesnosti a jakosti povrchu potřebujeme řezný nástroj  Nástrojový materiál musí mít určité vlastnosti: 1.Tvrdost, aby odolával opotřebení břitu a plastické deformaci 2.Houževnatost, aby odolal celkovému (totálnímu) lomu 3.Nesmí reagovat s materiálem obrobku 4.Chemicky stabilní, aby odolával oxidaci a difuzi 5.Odolný proti náhlým změnám teplot

Úvod  Opotřebení hřbetu - Abrazivní  ​ Nejčastější způsob opotřebení, vzniká v důsledku abraze a způsobují ho tvrdé částice v materiálu obrobku

Úvod  Opotřebení ve tvaru žlábku - Chemické  ​ Vzniká na čelní ploše břitové destičky, dochází k němu v důsledku chemické reakce mezi materiálem obrobku a obráběcím nástrojem a jeho účinek se zesiluje s rostoucí řeznou rychlostí

Úvod  Tvorba nárůstku (BUE) - Adhezní  Vzniká tlakovým navařováním částí třísky na břitovou destičku, nejčastěji k němu dochází při obrábění materiálů snadno ulpívajících na břitu jako jsou nízkouhlíkové oceli, korozivzdorné oceli nebo hliník

Úvod  Tepelné trhliny - Tepelné  ​ Pokud se teplota břitu velice rychle mění z vysoké na nízkou, mohou se kolmo na břit objevit vícenásobné trhliny, které souvisejí s přerušovanými řezy, běžnými při frézování

Úvod  Soudobé řezné nástroje jsou vyráběny z rozličných materiálů, aby obrábění bylo ekonomické a efektivní  V současné době neočekáváme objevení zcela nového řezného materiálu, a proto výrobci řezných nástrojů spíše zdokonalují technologii jejich výroby a vymezují optimální oblast jejich využití

Nástrojová ocel  Třída 19 – ocel uhlíková 19 0xx, 19 1xx, 19 2xx slitinová 19 3xx až 19 7xx vysokolegovaná – rychlořezná 19 8xx, 19 9xx  Nástrojová ocel uhlíková – nástroje pro obrábění dřeva.  Slitinová ocel – legury V, Cr, W, Mo, Si, Mn, Ni, trvanlivost ostří řezných nástrojů na obrábění kovů zvyšuje přísada karbidotvorných prvků, zejména Cr, V a W.  Rychlořezná ocel – legury W 5% až 20%(vyšší řezivost), Cr (zlepšuje kalitelnost) a V(zvětšuje odolnost proti popouštění a opotře­bení)  Přiměřené množství C slouží k vytvoření správného množství karbidů dobře kalitelná a dostatečně tvrdá

Nástrojová ocel  Některé oceli mají ještě přísadu Co 5% až 10%, který zabraňuje přehřátí při ohřevu na vysokou kalicí teplotu a umožňuje lepší rozpouštění karbidů  Nejstarší a nejužívanější druh rychlořezné oceli má 0,7 % C, 18 % W, 4,3 % Cr a 1,4 % V (19824)  Pro největší výkony se přidává 5 až 10 % Co  Pro jemné a přesné obrábění na čisto je vhodná ocel která má Poldi označení (RADECO)

Slinuté karbidy  Průmyslově se vyrábí od roku 1926, kdy firma Krupp zhotovila metodou práškové metalurgie první slinutý karbid WIDIA (odtud slangové označení pro výměnné destičky a vrtáky do zdiva „vidiák“)1926  WIDIA – Wie Diamant – jako diamant ( tvrdost )  Jsou směsí částic: karbidu wolframu (WC) a kovového pojiva bohatého na kobalt (Co), také karbidů Ti, Ta  Slinuté karbidy používané pro obrábění obsahují více než 80% částic tvrdé fáze WC  Tvar těla nástroje ze slinutého karbidu je vytvářen buď lisováním prášku, nebo metodou vstřikování do formy, vytvořený polotovar je dále slinován až na plnou hustotu – monolitní nástroje

Slinuté karbidy  Břitové destičky – zpočátku byly destičky pájené do ocelového držáku, v současnosti má většina nástrojů mechanicky upínané vyměnitelné destičky  WC - velikost zrna je jedním z nejdůležitějších parametrů, má vliv na tvrdost, při daném obsahu pojiva znamená menší velikost zrna vyšší tvrdost  Na konci 60.let 20.stol. se vyvinula rovnoměrná jemnozrnná karbidická zrna  japonská firma Sumitomo vyrobila superjemné karbidy  Konec desetiletí – ultrajemné materiály firma Mitsubishi

Slinuté karbidy  Slinuté karbidy jsou mnohem tvrdší než rychlořezné oceli a slitiny Co—Cr—W, svou tvrdost zachovávají i za vyšších teplot  Řezné nástroje se hodí k obrábění nejrůzněj­ších druhů materiálů, od měkkých, jako jsou mosazi a slitiny Al, až po nejtvrdší materiály, jako je bílá litina a žáropevné slitiny o velké pevnosti  Volba vhodného slinuté­ho karbidu závisí hlavně na druhu a tvrdosti obráběného materiálu  S rostoucím obsahem kobaltu vzrůstá houževnatost, ale klesá tvrdost a odolnost proti opotřebení

Slinuté karbidy  SK dělíme na: 1.Nepovlakované – skupiny P, M, K, N, S, H 2.Povlakované – CVD a PVD povlaky

Nepovlakované SK  Zákl. karbidem je WC, pojivo je Co a další složky jsou: TiC, TaC, NbC a karbid chromu  Skupina K – obrábění šedé litiny – krátká drobivá tříska  Skupina P – uhlíkové a slitinové oceli – dlouhá tříska  Skupina M – univerzální použití – oceli, tvárné litiny  Video ukázky:   cz/video/pages/default.aspx cz/video/pages/default.aspx

Slinuté karbidy Válcová fréza s VBD Monolitické frézy

Povlakované SK  První povlakované břitové destičky z SK vyrobila firma Sandvik Coromant v roce 1969, byl to materiál GC125 povlakovaný TiC o tloušťce vrstvy μm  Otěruvzdorné vrstvy byly vytvářeny na podkladech z běžných SK nejdříve metodou CVD, jako jedno- i vícevrstvé  80. léta - povlaky PVD - nejužívanějším povlakem PVD byl jednovrstvý TiN

Povlakované SK  ​ CVD (Chemical Vapor Deposition = chemické napařování z plynné fáze), CVD povlak vzniká chemickými reakcemi při teplotách v intervalu °C  CVD povlaky mají vysokou odolnost proti otěru a skvělou adhezi k podkladu, všestranný účinek a výhodou je variabilita typů povlaků  Nevýhody: snížení ohybové pevnosti podkladového SK, nemožnost povlakovat ostré hrany a tahová zbytková pnutí v povlaku  Povlaky – nejdříve: TiC, Alumina (Al 2 O 3 ), TiN  Současnost – povlaky: karbonitrid titanu (MT-Ti(C,N) nebo MT-TiCN případně různé kombinace MT-Ti(C,N), Al 2 O 3 a TiN

Povlakované SK  ​ PVD povlaky (Physical Vapor Deposition) jsou nanášeny za nízkých teplot ( °C), proces se skládá z postupného odpaření kovu, který reaguje například s dusíkem tvrdý nitridický povlak 2 až 5µm  Povlaky: TiN – první povlak, univerzální vlastnosti, zlatá barva  Ti(C,N) - karbonitrid titanu je tvrdší než TiN, zvyšuje odolnost proti opotřebení hřbetu  (Ti,Al)N - titan aluminium nitrid má vysokou tvrdost, vysokou odolnost proti oxidaci a opotřebení  Výhody: možnost povlakovat i ostré hrany, vhodné i pro přerušovaný řez frézování, nemá nepříznivý vliv na vlastnosti podkladu  Nevýhody: důkladná příprava povrchu – odmaštění, čištění

Povlakované SK

 Současný stav a perspektivy dalšího vývoje  Na přelomu 80. a 90. let - vícevrstvé povlaky, velký zájem je soustředěn na vývoj vlastností povlaků z polykrystalického diamantu a současně dochází i k vývoji v technologii vytváření vrstev  plazmaticky aktivovaná CVD metoda, která se od klasické CVD metody liší nízkými pracovními teplotami (běžně 600 o C ), chemicky aktivovaná plazma umožňuje snížit teplotu potřebnou pro ukládání povlaku na podklad  Plazmu lze vytvořit pomocí vnějšího elektrického napájecího zdroje (nízkofrekvenční střídavé napětí, vysokofrekvenční střídavé napětí, stejnosměrné napětí, pulzní stejnosměrné napětí) nebo reaktivním plynem (např. NH 3 )

Povlakované SK  Nanášení multivrstev  Firma Valenite vyvinula povlakovací metodu MLCVD (Multi- Layer Chemical Vapor Deposition), kterou lze na podklad nanést až 200 extrémně tenkých vrstev povlaku, firma oznamuje vývoj povlakovaných materiálů s 62 navzájem se střídajícími vrstvami TiC a TiCN s nanometrovou tloušťkou (10 -3 μm) nanokrystalické kompozity

Výroba břitových destiček

Povlakování nástrojů

Cermety  Název vznikl složením slov CERamics a METal, materiál má výhodnou kombinaci tvrdosti keramiky a houževnatosti kovu  Vyrábí se práškovou metalurgií a mohou být i povlakované  Původně se cermety skládaly z TiC a niklu  Moderní cermety Ni neobsahují a jejich důmyslné složení je tvořeno částicemi karbonitridů titanu Ti(C,N), částicemi sekundárních tvrdých fází (Ti,Nb,W)(C,N) a pojivem bohatým na kobalt  Cermety jsou materiály, které byly hlavně vyvinuty v Japonsku, firmy Kyocera a Mitsubishi patří mezi světové lídry  Vlastnosti: vyšší odolnost proti otěru, sekundární tvrdé fáze zvyšují odolnost proti plastické deformaci, podíl Co ovlivňuje houževnatost, vynikající kvalita obráběného povrchu, vysoká životnost a pracují o 30 až 50 % vyššími řeznými rychlostmi než karbidy

Cermety

Výkonné břitové destičky Mitsubishi UE6110 (P05–P15) s povlakem Black Doporučené řezné rychlosti jsou na úrovni v c = 300 m.min -1 pro měkké oceli a v c = 200 m.min -1 pro uhlíkové a slitinové oceli (≥ 180 HB).

Řezná keramika  Převážně krystalický materiál, hlavní složkou jsou anorganické sloučeniny nekovového charakteru  U nás se výzkumem a vývojem břitových keramických destiček zabýval Výzkumný ústav minerálů v Turnově  DIAS Turnov a VÚE Hradec Králové sériová výroba BD z řezné keramiky pod obchodním názvem DISAL 100  Výroba práškovou metalurgií  Výhody: - poměrně nízká cena - odolnost proti vysokým teplotám - vysoká tvrdost - vysoká chemická stálost - odolnost proti opotřebení - nízká měrná hmotnost

Řezná keramika  Nevýhody: - první keramika příliš křehká - hrubozrnná struktura - nízká odolnost proti teplotním šokům a mechanickým rázům - nízká ohybová pevnost, malá lomová houževnatost  Mechanické vlastnosti ŘK ovlivňuje: 1.Charakter chemické vazby (iontová a kovalentní) 2.Složitá krystalová struktura 3.Množství trhlin a pórů  Většina druhů ŘK má úzkou oblast využití (4 až 5% z řezných materiálů), pro jejich efektivní využití je důležité dodržet určité zásady např. vhodná volba destičky co do velikosti, tak i tvaru ostří, vysoká tuhost soustavy, najíždění a vyjíždění z řezu malým posuvem…

Třídy řezné keramiky  Oxidová keramika: obsahuje velmi čistý a jemnozrnný oxid hlinitý, k němu se přidává např. oxid Zr, Cr, Ti … pro zlepšení vlastností  Smíšená keramika: vyztužená částicemi kubických karbidů nebo karbonitridů (TiC, Ti(C,N)) zvýšená houževnatost, tepelná vodivost  Keramika vyztužená whiskery: tzn., že do základní matrice jsou přidávána vlákna SiC vyšší pevnost, lomová houževnatost, možnost použít řeznou kapalinu  Nitridová keramika: obsahuje nitrid Si, jedna z jeho modifikací má protáhlé krystaly, které zvyšují lomovou houževnatost obrábění šedé litiny  Sialon (SiAlON): kombinují pevnost nitridové keramiky s vysokou chemickou stabilitou obrábění žáruvzdorných slitin  Keramické třídy lze využít pro vysokorychlostní soustružení a frézování, při správném použití umožní dosažení vysoké produktivity

Řezná keramika

Kubický nitrid bóru (PKNB, KNB)  Polykrystalický nitrid bóru má vysokou tvrdost za tepla (své vlastnosti si udrží do teploty 1400°C), vysokou houževnatost, vy- sokou pevnost břitu, odolnost proti opotřebení, odolnost proti teplotním rázům vysokorychlostní soustružení a frézování kalených ocelí, šedé litiny  KNB – tvořen zrny tvrdé fáze KNB a pojiva  Výroba břitových destiček: 1.Monolitní destičky – nejčastěji kruhové 2.Břitovou destičku tvoří hrot = roubík, připájený na nosič ze slinutého karbidu

KNB

Připájený roubík na BD

Diamant (PKD)  Polykrystalický diamant (PKD) se skládá z diamantových částic slinutých dohromady prostřednictvím kovového pojiva  Vlastnosti: nejtvrdší materiál, nejvyšší odolnost vůči otěru  Nevýhody: nízká teplotní stálost – při teplotě nad 650°C se mění na grafit, vysoká afinita k železu při obrábění oceli a litiny by vlivem difuze mezi nástrojem a obrobkem došlo k opotřebení na čele nástroje  Použití: vysokorychlostní soustružení a frézování slitin Al, Cu, Ti, kompozitů, plastů s uhlíkovými vlákny, tvrdých přírodních materiálů např. mramoru, žuly  Břitové destičky: vyrábí se s připájeným roubíkem PKD

Materiály pro řezné nástroje

Použité zdroje:  Zdroje obrázků:  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %20Materials/h010_1_eng.jpg, AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %20Materials/h010_2_eng.jpg, AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %20Materials/h010_3_eng.jpg, AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %20Materials/h010_6_eng.jpg  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: frezy.jpg, AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pos_solid-end-mills-01.jpg,  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Použité zdroje:  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: erials/ jpg, erials/ jpg  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: erials/ jpg  Použité články:  AUTOR NEUVEDEN. Trendy v povlakování slinutých karbidů [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: karbidu.html,  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: H%20Materials/h009_eng.jpg, AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: erials/ jpg

Použité zdroje:  Použitá literatura:  HUMÁR, Anton. Materiály pro řezné nástroje. Praha: MM publishing, s.r.o., Přípotoční 1519/10A, Praha 10, 2008, ISBN  Zdroje videí:  Cdrom-MM spektrum - elektronická příloha časopisu MM Průmyslové spektrum 1-2/2006