Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_1_5_Třískové obrábění Šablona číslo: XII Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 5 Autor: Mgr. Radomíra Lorencová

2 Anotace Materiál seznamuje žáky s řeznými nástroji, řeznými plochami a jejich významem při obrábění. Autor Mgr. Radomíra Lorencová Klíčová slova břit, nástroj, řezná část, úhel, úhel nástroje Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Technologie

3 Geometrie řezného nástroje 1. Hlavní nástrojové úhly
Třískového obrábění Geometrie řezného nástroje 1. Hlavní nástrojové úhly

4 Geometrie řezného nástroje
Obráběcí nástroj se skládá s řezné části a upínací části tělesa.

5 Řezná část je tvořena určitým počtem břitů a dělí se na:
jednobřité dvoubřité vícebřité vícebřité nepravidelné.

6 Do styku s obráběnou plochou přichází pouze řezná část nástroje, těleso nástroje se nesmí obrobku dotýkat. Geometrie nástroje je charakterizována celou řadou ploch, hran a úhlů.

7 Základní plochy nástroje:
břit – řezná část obráběcího nástroje hřbet – plocha nebo více ploch obráběcího nástroje, přikloněny k řezné nebo obráběné ploše

8 čelo – plocha nástroje, po které se odvádí tříska,
řezná hrana (ostří) – průsečnice plochy čela a plochy hřbetu vyskytující se v přímém tvaru, zakřiveném a lomeném.

9 Obrázek : Označení ploch nástroje (FRISCHHERZ, 2001, s. 27) 

10 Nástrojové úhly nástroje
Má-li nástroj správně řezat, musí mít optimální řezné úhly. Závislosti mezi úhly v nástrojové souřadnicové soustavě je  +  +  = 90°.

11 Hlavní řezné úhly nástroje
Obrázek : Úhly nástroje (FRISCHHERZ, 2001, s.26)

12 Úhel hřbetu  (alfa) – snižuje tření mezi obrobkem a břitem nástroje, dle vlastností materiálu se úhel mění v rozsahu 5 až 12°, má vliv na drsnost obrobené plochy (velký úhel – drsná poloha).

13 Úhel břitu  (beta) – volí se dle materiálu, na měkké kovy se doporučuje úhel 40°–50°, na houževnatější materiál 55–75°, tvrdé a křehké materiály 75–85° (malý úhel břitu vniká snadno do materiálu, ale snadno se láme).

14 Úhel čela  (gama) – má vliv na tvorbu třísky a řeznou sílu, velikost úhlu je odvislá na materiálu obrobku a nástroje, úhel má kladnou a zápornou hodnotu od +30 do -5°; kladným velkým úhlem dosáhneme dobrého odchodu třísky při malé řezné síle, kladným malým až záporným úhlem velké odolnosti břitu.

15 Kontrolní otázky Které části tvoří obráběcí nástroj?
Který úhel má vliv na tvorbu třísky a řeznou sílu? Úhel beta mění v závislosti na materiálu nebo na drsnosti obrobené plochy?

16 Zdroje: LORENCOVÁ, Radomíra. Příprava učitele pro rekvalifikační kurz Obsluha CNC strojů Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Zdeněk Píša. Dostupné z: FRISCHHERZ, A., a kol. Technologie zpracování vyd. Praha: Správa přípravy učňů, s. ISBN


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google