Autor: Ing. Michal Řehulka  a) je třeba hospodářská zvířata od narození navykat na přítomnost člověka, kontakt s ním a provádění základních chovatelských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Advertisements

K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat.  vychází ze směrnice Rady 2008/119/ES, kterou se stanoví minimální požadavky pro ochranu telat Týkají se:  kontrola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Energetická hodnota potravin (EH)
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Digitální učební materiál
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Proudové chrániče.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Medvíďata ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice nad Mohelkou.
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PRVOUKA ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_15_Organizmy hospodářsky významné- učební text
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Technické prostředky v požární ochraně
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
ZD Chyšky a jeho spolupráce s firmou Tekro
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Hospodářsky významní savci.
Návykové látky Alkohol
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
Kategorie prasat, obrat stáda
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Autor: Ing. Michal Řehulka

 a) je třeba hospodářská zvířata od narození navykat na přítomnost člověka, kontakt s ním a provádění základních chovatelských úkonů a používání chovatelských zařízení, vybavení a pomůcek,  b) je třeba věnovat zvýšenou pozornost březím samicím, samicím po porodu, kojícím samicím a jejich mláďatům,  c) je možné jejich trvalé umístění v zimním období pouze ve výbězích nebo na pastvinách, pokud byla takto chovaná zvířata na tento způsob chovu v daných klimatických podmínkách již dostatečně navykána a takový způsob chovu jim nepůsobí utrpení,

 d) musí být ve výbězích nebo na pastvinách zabezpečeno, aby zdroje vody nezamrzly a byly hospodářským zvířatům přístupné,  e) nelze hospodářská zvířata jakékoliv věkové kategorie uvedená v této vyhlášce používat a cvičit jako jízdní zvířata pro člověka nebo na ně z jiných důvodů nasedat, s výjimkou koní, oslů a jejich kříženců, nebo je používat pro zápasy,  f) nesmí být omezena volnost pohybu hospodářských zvířat ve výbězích nebo na pastvinách připevněním závaží nebo jiného podobného předmětu k hospodářským zvířatům; volnost pohybu hospodářských zvířat nesmí být dále omezena svázáním hospodářských zvířat nebo svázáním různých částí těla hospodářských zvířat, nebo svázáním více hospodářských zvířat k sobě.

 Etologie – nauka o chování zvířat. Prvně se sledovala u divokých zvířat dále pak u hospodářských zvířat. Sledujeme především jejich životní podmínky.  Welfare – výraz původem z angličtiny, který mezi chovateli zevšeobecněl. Do češtiny se překládá jako POHODA nebo KOMFORT zvířat. V posledních letech se klade veliký důraz na welfare z důvodu etického a také z důvodů zjištění přínosu intenzity produkce. Pro zdárné zajištění welfare je nutné vycházet ze znalostí chování zvířat a změnách chování při změněných podmínkách.  Handling – manipulace se zvířaty (vztah chovatele ke zvířeti)

 Hovězí skot se řadí mezi polygastrické savce. To znamená, že mají více žaludků.  Řadí se mezi přežvýkavce a býložravce a sudokopytníky.  Samci se označují jako býci (kastrát – vůl), samice jako krávy (jalovice – neotelená kráva), mláďata jako telata.

 Vazné ustájení – zastaralý způsob používaný hlavně v drobnochovech. Nevýhodou je nevyhovující mikroklima, nedostatečná provětranou, omezený pohyb, špatná socializace, dojení přímo ve stáji, nízká efektivita, náročná fyzická práce  Volné ustájení – výběhy s krmištěm. Částečně nebo úplně zastřešené výběhy stájí. Nejmodernější jsou boxové stáje. Volné ustájení se dělí na: ◦ Vzdušné stáje: stelivové (sláma, piliny, hobliny, papírový recyklát, písek atd.) a bezstelivové (rošty – kejda propadá do zásobníků) ◦ Přístřeškové stáje: není vhodné pro každé plemeno a každé klimatické podmínky. Vhodné pro mírné klima. Používá se s ohledem na plemeno skotu

 Jadrná krmiva – energeticky a výživově bohatá. Rozdělují se na: ◦ Statková: zrna obilovin, luštěnin a olejnin ◦ Průmyslová: pokrutiny (zbytky výroby oleje z olejnin), mlynárenský odpad, krmné směsi atd.  Objemná krmiva – nižší obsah živin a energie. Především pícniny (čerstvá a sušená tráva, siláže, jeteloviny, sláma, okopaniny aj.)

 Masný typ – určený pro produkci masa. Telata se neodtavují od matky při kojení. Hlavním produktem je hovězí maso. Vyznačují se masivním osvalením. Velkým tělesným rámcem, vyšší hmotností, menším vemenem krav. Plemena masného skotu jsou např. Aberdeen Angus, Hereford, Belgické modré (dvojí osvalení), Limousine, Charolais …

 Mléčný typ – hlavní surovinou je mléko krav. Vyznačují se tzv. suchou kostrou, nižším osvalením, velkým vemenem krav. Telata se odstavují od krav při dojení po několika dnech. Po zbylou dobu laktace je mléko odebíráno k lidské konzumaci. Plemena: Holštýnské, Jersey, Švédský červený skot, Ayrshire

 Kombinovaný typ – plemena skotu určená k produkci mléka i masa. Po produktivním dojení jsou odváděna na jatka k těžbě masa. Mají střední tělesný rámec s velkým vemenem krav. Telata jsou brzy odstavena. Plemena: České strakaté, Brown Swiss, Montbeliarde

Obr. 1 - Hereford Obr. 2 – Belgické modro-bílé Obr. 3 - Holštýnské Obr. 4 – České červenostrakaté

 Prase domácí patří mezi nepřežvýkavé sudokopytníky z čeledi prasatovitých.  Rozmanitost druhů prasat je různorodá podle barevnosti, štětinatosti, velikosti a zmasilosti.  Samci se označují jako kanci, kastráti jako vepři. Samice se označují jako prasnice v případě, že ještě neměla mladé (selata). V případě, že již selata měla, označuje se jako svině. Vykastrovaná prasnice se označuje termínem nunva. Mláďata, tedy selata jsou někdy označována jako podsvinčata.

 Výhodou chovu prasat je vysoká plodnost (2 vrhy a více za rok)  Vysoký počet selat ve vrhu (až 14 selat)  Ranost intenzivně chovaných plemen prasat (brzké zařazení do reprodukce)  Brzké ukončení závislosti selat na mléce  Dosažení porážkové hmotnosti cca 5 – 7 měsíců  Vysoká jatečná výtěžnost (cca 80 %)  Dobrá konverze krmiva při krmení krmnou směsí (nejčastější)

 Prasata se ustájují podle nároků (pohlaví, věk, použití, březost atd.)  Březí a rodící prasnice – individuální ustájení, s fixačními zábranami s plně nebo částečně roštěnou podlahou bez podestýlky. Dostatek vody a krmiva.  Prasnice, svině – často pomocí boxových kotců individuálně nebo skupinově. Lože bývají rozděleno krmnými boxy na jednotlivé stání. Skupinové po 6 – 8 ks. Podlaha betonová s vysokou podestýlkou  Plemenní kanci – individuální kotce s možností výběhu.  Odchov selat – hromadně ve vyhřívaných prostorech s celoroštovou podlahou a možností podestýlky. Dále podle věku, pohlaví a určení použití.

 V malochovech i velkochovech se dnes ke krmení prasat používají tzv. kompletní krmné směsi (KKS). Ty jsou míchány ve speciálních podnicích (míchárnách). Výhodou je výživová komplexnost. Směs se může namíchat přímo podle potřeb jednotlivých skupin prasat podle pohlaví, věku apod.  Ke krmným směsím se můžou přidávat také výživové doplňky vhodné také k bramborám, pastevnímu porostu, kozímu mléku atd.

 Prasata se mohou rozdělovat mnoha hledisek. Nejdůležitějšími hledisky jsou nejspíše stupeň prošlechtění, užitkovost a použití v hybridizačním programu.  Podle stupně prošlechtění – primitivní (původní), zušlechtěná (přechodná), ušlechtilá (kulturní)  Podle užitkovosti – masná, supermasná, sádelná a kombinovaná  Podle použití v hybridizačním programu – mateřská, otcovská  Nejčastěji chovaná plemena na území ČR jsou České bílé ušlechtilé, České landrase, Přeštické černostrakaté, Belgické landrase, Pietrain, Hampshire, Durock, České výrazně masné, Bílé otcovské

Obr. 5 – České landraseObr. 6 – české ušlechtilé Obr. 7 – Přeštické černostrakatéObr. 8 - Duroc

 Literární zdroje: ◦ ŽIŽLAVSKÝ, Jiří. Chov hospodářských zvířat. 1.vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2002, 209 s. ISBN ◦ MÁCHAL, Ladislav. Chov zvířat I: chov hospodářských zvířat. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2011, 237 s. ISBN ◦ Vlastní zdroje  Internetové zdroje: ◦ ◦ C3%A1_zv%C3%AD%C5%99ata

 Zdroje obrázků: ◦ Obr ◦ Obr zvirata.cz/inzeraty/vypis-inzeratu-3.htm?kat=21 ◦ Obr ◦ Obr chovu-mlecneho-skotu-v-ceskych_15.html ◦ Obr hp?kod=503 ◦ Obr hp?kod=503 ◦ Obr ◦ Obr hp?startpos=8&id_kap=7&kod_kurzu=koz_118