RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem volnočasové a poradenské aktivity rodinám dětí s PAS volnočasové a poradenské aktivity rodinám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČR - Pevný bod ve světě podnikání Okresní hospodářská komora Vyškov Představení – komory a aktivit v regionu 1. dubna 2016 seminář SOCIÁLNÍ.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Občanské sdružení ProCit, z.s. pro přátele, rodiče a děti s poruchami autistického spektra Plzeň, Západočeský kraj.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Česko-německý fond budoucnosti Jihlava, PhDr. Tomáš Jelínek, Ph.D. ředitel.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
PORADENSKÉ CENTRUM PRO VENKOV PRACOVIŠTĚ DUBÁ. NOSITEL PROJEKTU: Společnost pro Jizerské hory o.p.s. PARTNEŘI PROJEKTU: - Liberecký kraj - Správa ochrany.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Pěstounská péče na přechodnou dobu - výchovné a emocionální problémy Praha, 20. června 2016 doc. PhDr. Albín Škoviera.
Individuálně, ale společně a jinak
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Ing. Kateřina Lichtenberková
JAK NAJÍT ČAS PRO SEBE S DVOJČATY? Mgr. Zuzana Staroštíková
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Úřad práce České republiky
Institucionální cesta podpory
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Společenská odpovědnost ve školství
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Dětský klub Malý drak.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Mezigenerační s dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Školní poradenské pracoviště
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Práva a povinnosti členů rodiny
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
reg. číslo projektu: ​ CZ /0.0/0.0/17_052/
Strategické řízení a plánování
Seznámení s Elrond z.ú..
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Šablony I a jejich realizace
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Život bez střeva , Praha.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem volnočasové a poradenské aktivity rodinám dětí s PAS volnočasové a poradenské aktivity rodinám dětí s PAS osobní zkušenosti v letech v Novém Jičíně osobní zkušenosti v letech v Novém Jičíně Ing. Hana Macháčková Nový Jičín

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Sdružení bylo založeno v roce 2000 a je ojedinělé svou náplní a významem v Moravskoslezském kraji Cíle: Ochrana osob s autismem a jejich rodin Ochrana osob s autismem a jejich rodin Vytváření společenských a ekonomických podmínek pro optimální rozvoj osob postižených autismem Vytváření společenských a ekonomických podmínek pro optimální rozvoj osob postižených autismem Realizace práva na dostupné speciální vzdělání a výchovu dětí s autismem Realizace práva na dostupné speciální vzdělání a výchovu dětí s autismem

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Vzdělávání odborníků v Ostravě: 2001 – 2005 Kurzy pro pedagogy: Autismus I., II., III. Kurzy pro pedagogy: Autismus I., II., III. Kurz pro psychology: Diagnostika a terapie dětí s pervazivními vývojovými poruchami Kurz pro psychology: Diagnostika a terapie dětí s pervazivními vývojovými poruchami Změna koncepce v r. 2005: Kurzy a semináře v Praze a Brně dle individuálních potřeb pedagogů či pečujících osob Kurzy a semináře v Praze a Brně dle individuálních potřeb pedagogů či pečujících osob Celonárodní konference v Ostravě 2006 Celonárodní konference v Ostravě 2006

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Vzdělávání rodičů Linda Cecavová – Neubauerová 2002: Seminář pro veřejnost Son-rice 2003: Jednodenní terapie Son-rise ve 4 rodinách v Moravskoslezském kraji (ohlasy) v Moravskoslezském kraji (ohlasy) APLA Praha: 2002: Víkendový seminář pro rodiče dětí s autismem –problémové chování – ABA, KBT; –problémové chování – ABA, KBT; 2003: Kurz problémové chování dětí s autismem – pokr. Supervize – terapie ABA a KBT (ohlasy) Supervize – terapie ABA a KBT (ohlasy) 2004: Terapie ABA a KBT – pokračování ( pro 36 dětí ) 2005: Víkendový kurz pro rodiče v Ostravě Víkendová návštěva centra APLA v Praze Víkendová návštěva centra APLA v Praze Intervence v rodinách APLA Praha 5x 2001 – 2011: Hosté na pravidelných schůzkách sdružení v Ostravě (4x ročně)

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Volnočasové aktivity - vícedenní pobyty : ČR: Ostravice, Rožnov (Orbita) 2x, Krkonoše 2x, Nový Hrozenkov, Chlum u Třeboně, Malenovice 2x, Praha, Jizerské Hory, Jeseniky Slovensko: Vysoké Tatry 2x, Rajecké Teplice, Liptovský Ján, Zahraničí: Rakousko, Krakow - Wieliczka, Itálie 2x, Bulharsko

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Volnočasové aktivity - jednodenní akce 2001 – 2011  Palkovické Hůrky ve Frýdku-Místku, koně ve Frýdku-Místku, Ondřejník, Fryčovice, Wisla (Polsko), Bohumín, maškarní rej v Ostravě, Olomouc 3x plavba, Bojnice  Den dětí s programem v Ostravici, ve Frýdku - Místku  Badmintonový turnaj od r. 2009

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Tábor pro děti s autismem a problémových chováním od r. 2005

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Pravidelné aktivity sdružení  4x ročně v Ostravě setkání rodičů a všech příznivců (svoz z Nového Jičína)  1x měsíčně v Ostravě setkání rodin v klubovně včetně dětí + Fryčovice  Vánoční setkání RAIN MAN Fryčovice

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Plány do budoucnosti Co chceme dále dělat? Pokračovat v současné činnosti. Zapojovat nové rodiče a zájemce do činnosti sdružení. Zajistit odborné informace pro zájemce a různými formami jim je předávat. Pobytové a relaxační programy pro rodiče i děti.

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem

Výchova a vzdělávání dětí v PAS Výchova a vzdělávání je zcela jiné než v běžné populaci Autíci: - se stále učí, jejich vývoj pokračuje i v dospělosti - mají rádi neměnnost, je to jejich jistota - vzdělávání není jejich prioritou, prvotní je poznávání chování a jednání lidí - nefunguje autoritativní výchova - vzdělávání postavit na jejich zájmech (jízdní řády, vesmír) - učení se sebeobsluze - zapojování do domácnosti, drobné manuální činnosti - šestý smysl

Výchova a vzdělávání dětí v PAS Způsob komunikace: Bez negací, nepožívat zápor (pamatují si to) Bez kritiky o dítěti a hlavně ne před ním Systém odměn a pochval Úsměv, vtipkování, legrace bez ponižování Nenutit, ustoupit (jen v případě ohrožení zdraví) Pozor na doslovnost (realismus až surrealismus )

Výchova a vzdělávání dětí v PAS Co funguje: Projevovat lásku a používat slova „mám tě rád“ Přizpůsobení se dítěti Učitel a rodič bez předsudků s velkou mírou fantazie, kreativity a empatie.

Výchova a vzdělávání dětí v PAS Na co autismus upozorňuje společnost:  Umíme mezi sebou komunikovat? Bez lží, úskoků…  Jakou máme představivost, umíme být pružní v myšlení?  Jak jsme na tom v sociálních vztazích? Umíme spolu navzájem vycházet (v rodině, s partnerem, spolupracovníky či cizími lidmi), říkat si pravdu, přijmout mezi sebe někoho, kdo je „jiný“? Uvědomění si možnosti změnit sám sebe a měnit zastaralé systémy ve společnosti (školství, zdravotnictví, sociální systém)

RAIN MAN – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s autismem Sídlo a kontakty na sdružení: Tichá 718/ Ostrava-Svinov Děkuji za pozornost Hana Macháčková Tel: