ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Advertisements

Pozornost a její druhy Denisa Landová.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Speciální péče na naší škole
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
INTEGRACE DĚTÍ S VÝCHOVNÝMI PROBLÉMY
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Specifické vývojové poruchy učení
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Preventivní programy v ordinaci PLDD
ADHD Diagnóza nebo handicap?
Hyperkinetické poruchy chování PhDr. Věra Vojtová, Ph.D.
LMD, ADD, ADHD.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI
Narušený vývoj řeči strukturní a systémové narušení jedné či většího počtu oblastí vývoje řeči (osvojování mateřského jazyka) vzhledem k chronologickému.
Problémový žák Biologie a chemie se zaměřením na vzdělávání
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Vývojová dysfázie.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
centrální porucha zpracování řečového signálu
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Autismus VY_52_INOVACE_ prosince 2013
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
D OSPÍVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE Projevy dítěte s PCHE.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Poruchy pozornosti ADD/ADHD.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI:
Pedie Co mají společné?.
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Pozornost a paměť, představivost
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
ADHD Diagnóza nebo handicap?
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU VY_52_INOVACE_220122 9. října 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

ADHD z angl. – Attention Deficit Hyperactivity Disorder porucha pozornosti s hyperaktivitou patří mezi neurovývojové poruchy projevuje se již od raného dětství, nejvíce však ve školním věku, kdy postihuje 6-9% dětí přítomny příznaky hyperaktivity, impulzivity nebo poruchy pozornosti ve 40-50 % případů přetrvává do dospělosti a vyskytuje se u 4-5 % dospělých

PŘÍČINY VZNIKU dědičnost (až 80% případů), bylo objeveno již několik genů spojených s ADHD prenatální vlivy (kouření, alkohol, výživa) předčasný porod, nízká váha dítěte, hypoxie plodu, poporodní infekce psychosociální vlivy, výchovné prostředí – mohou ovlivňovat již přítomnou poruchu

NEJČASTĚJŠÍ PROJEVY ADHD hyperaktivita – pohybový neklid, neúčelné a nadbytečné pohyby, přemíra energie, potřeba stálé aktivity, zvýšený řečový projev deficit pozornosti – krátké intervaly zaměření na jednu věc, malý rozsah pozornosti, neschopnost vybírat z více podnětů, odlišit podstatné od detailů impulzivnost - rychlé, neadekvátní reakce, špatné porozumění vlastním pocitům (často i neschopnost je verbalizovat), jedná dříve než domyslí důsledky

DALŠÍ PROJEVY ADHD emoční labilita – výkyvy nálad, zvýšená afektivita až agresivita, snížená frustrační tolerance, zvýšený egoismus, negativismus poruchy paměti-poruchy vštípení, uchování i vybavení, časté zapomínání věcí, pokynů, nereagování na více příkazů, ulpívání paměti percepční oslabení-poruchy sluchového i zrakového vnímání (jde o poruchu funkce, zrak i sluch jsou v pořádku) poruchy řeči a myšlení – častý opožděný vývoj řeči, poruchy výslovnosti, nepružné, ulpívavé myšlení, snížené chápání pojmů potíže v sociálním chování – mezilidské vztahy, komunikace s vrstevníky, podvádění, lhaní, agresivita

DÍTĚ S ADHD VE ŠKOLE ADHD diagnostikuje neurolog, dětský psychiatr a následuje spolupráce s psychologem např. v PPP ADHD nemá žádnou souvislost s inteligencí jedince (i když v důsledku snížené pozornosti bývají školní výsledky horší) častá přítomnost specifických poruch učení (až 40%) mohou být vzdělávány podle IVP, pro nejtěžší formy poruchy vhodný asistent pedagoga

VÝCHOVNÉ ZÁSADY V RODINĚ vytvořit klidné, citově proteplené prostředí, poskytovat lásku stanovit jasný řád, pravidelný režim dne, hranice v chování dítěte důslednost, důsledně dodržovat nastavená pravidla, ověřit splnění úkolu jednotná výchova všech členů rodiny, sjednotit i se školou soustředit se na kladné stránky dítěte, pozitivní přístup usměrňování aktivity dítěte a poskytování přiměřených podnětů

PRAMENY RIEF, Sandra F. Nesoustředěné a neklidné dítě ve škole: praktické postupy pro vyučování a výchovu dětí s ADHD. Vyd. 1. Praha: Portál, 1999, 251 s. ISBN 80-717-8287-4. JUCOVIČOVÁ, Drahomíra a Hana ŽÁČKOVÁ. Máte neklidné, nesoustředěné dítě?: metody práce s dětmi s LMD (ADHD, ADD) především pro učitele a vychovatele. 2. vyd. Praha: D H, 2007, 127 s. ISBN 978-809-0386-914.