Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizace soudnictví v ČR
Advertisements

15. Moc soudní a výklad práva
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
Soudy Občanská výchova.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Subjekty trestního řízení
Exekutiva a justice VkO 9.
Anotace: Česká republika: doprava Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Soudní moc
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
 Název školy: Základní škola Název Název školy: ZŠ speciální Litvínov, Šafaříkova 991, okres Most Autor: Mgr. Helena Trnková Název materiálu: VY_32_INOVACE_59_Hospodaření.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_04.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Soudní soustava NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Krajský Soud
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost Téma: Soudní systém v ČR Číslo projektu: CZ.1.07/1.4./00/

 Anotace: Žáci se v této prezentaci seznámí se základními pojmy, týkající se soudního systému v ČR. Seznámí se s rozlišením soudů a jejich významem.  Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová  Jazyk: čeština  Očekávaný výstup: žák by měl stručně popsat soudí systém v ČR, vysvětlit základní rozdělení soudů  Speciální vzdělávací potřeby: žádné  Klíčová slova: soud, soudce  Druh učebního materiálu: prezentace  Druh interaktivity: aktivita  Cílová skupina: žáci 2.stupně základní školy praktické  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání - lehké mentální postižení  Typická věková skupina: 14-16let  Celková velikost: 733 kB  Datum:

SOUD - je instituce, která poskytuje ochranu porušeným a ohroženým právům fyzických a právnických osob a chrání zájmy tam, kde jí to ukládá zákon SOUDCE - musí být nestranný, nesmí mít žádný vztah k věci, k účastníkům řízení - V ČR soudce jmenuje na časově neomezené období prezident republiky Soudní systém v ČR

ROZDĚLENÍ Ústavní soud *je státní soudní instituce, která není součástí systému obecných soudů, jeho základním posláním je garantovat ústavnost právního řádu Obecné soudy *nejvyšší soudy / Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud/ *vrchní soudy *krajské soudy *okresní soudy BRNO

Nejvyšší soud Nejvyšší soud České republiky se sídlem v Brně je spolu s Nejvyšším správním soudem nejvyšší článek v soustavě soudů ČR – OBECNÉ SOUDY * základní činností je rozhodování o mimořádných opravných prostředcích proti rozhodnutím soudů nižších stupňů

Vrchní soud je druhý nejvyšší článek soustavy českých obecných soudů nachází se v Praze a Olomouci OLOMOUC *vrchní soud rozhoduje v senátech složených z předsedy senátu a ze dvou soudců *řeší zejména nejzávažnější trestné činy, některé obchodní spory, insolvenční řízení nebo věci spojené s ochranou osobnosti

* Krajské soudy rozhodují ve druhém stupni o řádných opravných prostředcích proti rozhodnutím okresních soudů v ČR existuje osm krajských soudů: Městský soud v Praze Krajský soud v Praze Krajský soud v Českých Budějovicích s pobočkou v Táboře Krajský soud v Plzni Krajský soud v Ústí nad Labem s pobočkou v Liberci Krajský soud v Hradci Králové s pobočkou v Pardubicích Krajský soud v Brně s pobočkou v Jihlavě a pobočkou ve Zlíně Krajský soud v Ostravě s pobočkou v Olomouci KRAJSKÝ SOUD

OKRESNÍ SOUD * Okresní soudy jsou základním článkem soustavy obecných soudů nejen České republiky, ale např. i Rakouska * v České republice je vymezení jejich soudních obvodů odvozeno od okresů a pražských obvodů územního členění státu * v České republice existuje celkem 86 typově okresních soudů

1. Vysvětli pojem SOUD 2. Kdo jmenuje soudce do jeho funkce? 3. Popiš základní dělení soudů

ZDROJE %C5%A1%C5%A1%C3%ADho_soudu_%C4%8CR.jpg/250px- Budova_Nejvy%C5%A1%C5%A1%C3%ADho_soudu_%C4%8CR.jpg A1_zemsk%C3%A1_sn%C4%9Bmovna_%28dnes_%C3%9Astavn%C3%AD_soud_ %C4%8CR%29_%2802%29.jpg/220px- Moravsk%C3%A1_zemsk%C3%A1_sn%C4%9Bmovna_%28dnes_%C3%9Astavn%C 3%AD_soud_%C4%8CR%29_%2802%29.jpg pg/220px-VS_Olomouc.jpg