Strategické řízení Metodika přípravy veřejných strategií; Databáze strategií 12. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Metodická podpora plánování obcí ze strany MMR
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Celostátní síť pro venkov
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Interaktivní personální portál
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategické řízení Metodika přípravy veřejných strategií; Databáze strategií 12. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
1 Rada vlády pro udržitelný rozvoj Mikrotým k implementaci Strategie udržitelného rozvoje ČR ve spolupráci ústřední státní správy s územní veřejnou správou.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Podpora strategické práce ve veřejné správě
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Národní síť Zdravých měst ČR
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Ministerstvo pro místní rozvoj Velká zasedací místnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program rozvoje Ústeckého kraje
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Strategické řízení Metodika přípravy veřejných strategií; Databáze strategií 12. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Ministerstvo pro místní rozvoj

Metodika přípravy veřejných strategií

 Projekt z OP Lidské zdroje a zaměstnanost  Realizátor MF  Doba trvání 2010 – 2012  Hlavní dodavatel Ernst & Young  Spolupráce ministerstva, Úřad vlády, ČSÚ, AK ČR, SMO ČR  Konzultanti z MMR, UK, NSZM

Hlavní důvody vzniku projektu vyplynuly z nedostatků uvedených ve Strategií realizace Smart Administration (uv č.757/2007)  Neexistence metodických postupů pro strategické řízení (vznikají strukturně a časově neporovnatelné strategie, chybí hierarchie strategií)  Neprovázanost základních programových dokumentů vlády s dalšími strategickými materiály  Chybí vazba strategií a koncepcí na rozpočty a rozpočtový proces  Existence kultury „strategií do šuplíku“ – strategie jsou pojímány jako vágní a nezávazné materiály, které je třeba jen „vzít na vědomí“

Hlavní cíle projektu Metodika přípravy veřejných strategií:  Vytvořit obecně vhodný a aplikovatelný postup tvorby strategických dokumentů ve veřejné správě  Zvýšit kvalitu a vzájemnou provázanost strategických dokumentů  Přispět k odstraňování dříve zmíněných nedostatků. V žádném případě nejde o stanovování věcného obsahu strategií a zasahování do působností jednotlivých správních orgánů. Komparativní analýza přípravy veřejných strategií v zahraničí a ČR (Velká Británie, Francie, Dánsko, Rakousko, Nový Zéland, EU)

Šest základních kapitol Metodiky přípravy veřejných strategií:  Úvod - okolnosti vzniku Metodiky, účel a cíle Metodiky, stručný popis struktury a obsahu Metodiky  Principy tvorby veřejných strategií – základní principy, příklady konkrétní aplikace těchto principů, principy projektového řízení  Proces tvorby strategického dokumentu – základní fáze procesu, konkrétní kroky a aktivity, základní výstupy a jejich struktura, postupy projektového řízení  Aplikace procesu tvorby strategického dokumentu – hierarchizace a kategorizace strategických dokumentů, návrh organizační struktury tvorby strategie, příklady možného použití Metodiky na úrovni státní správy a krajské samosprávy  Slovník pojmů  Nástroje a šablony – vč. vzorové struktury strategického dokumentu

Tři pilotní projekty:  Scénář přípravy Strategie veřejných služeb  Strategie rozvoje kraje do roku 2020 – Plzeňský kraj  Ověření využitelnosti Metodiky přípravy veřejných strategií na úrovni malých obcí, mikroregionů a MAS Úkoly do budoucnosti:  Předložit Metodiku do připomínkového řízení a do vlády  Provázat Metodiku s připravovaným projektem AK ČR „Analýza stavu implementace strategických dokumentů vč. vytvoření metodiky strategického řízení a plánování a již probíhajícím projektem MMR „Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí“  Provázání metodik přípravy strategií na národní, krajské a obecní úrovni s Databází strategií

 Uplatnění Metodiky v přípravě dokumentů pro kohezní politiku ČR pro roky  Zpřesňování a aktualizace Metodiky podle potřeb praxe  Dopracování Metodiky zejména pokud jde o nástroje, vzory a šablony pro zpracovatele strategií  Sjednocení dosavadních dvou webových stránek ( strategie.cz, strategie.czhttp://databaze-strategie.cz  Metodická a poradenská činnost  Zabezpečení proškolování zpracovatelů strategií

Databáze strategických dokumentů

 Projekt Databáze je zaměřen na vytvoření trvalého informačního systému.  Databáze je věcný i softwarový nástroj pro strategické řízení  Zohlednění jak národních potřeb na strategické řízení, tak i reflexe požadavků Evropské unie na jedné straně a potřeb regionální a místní úrovně na straně druhé.  Ke dni : Zaměření DokumentyPočet dokumentů Mezinárodní16 Národní110 Regionální36 Místní155 Celkově ( + archiv)317 ( + 122)

Strategický přístup ČR

Databáze obsahuje řadu velmi odlišných dokumentů, proto nejsou vždy shodné informace za všechny dokumenty (např. některé strategické dokumenty obsahují indikátory a odpovědnosti, jiné ne). Rozpracovanost dokumentu - některé strategické dokumenty obsahují dílčí informace, ale funkce jsou k tomu vytvářeny postupně Databáze má tři moduly funkcí: Evidenční funkce:A.1 Knihovna dokumentů A.2 Jednotlivé dokumenty a generování dat Analytické funkce:B.1 Deskriptory a témata B.2 Vazby dokumentů B.3 Korelace dokumentů Plánovací a řídící fce:C.1 Vazba dokumentů na Kohezní politiku C.2 Odpovědnosti a finanční řízení C.3 Komunikace Hlavní funkce Databáze

Meziresortní spolupráce Databáze strategií je nástroj pro zpracovatele, uživatele strategií a další subjekty Fáze identifikace a vzniku  Ministerstvo pro místní rozvoj a jeho projekty – kohezní politika, strategické řízení.  Ministerstva a další subjekty - oponentní role v rámci Koordinačních výborů NSRR. Fáze realizace  MMR jako zadavatel a Národní síť Zdravých měst jako dodavatel služeb.  Ministerstva a další subjekty jako administrátoři a editoři za své dokumenty.  Vše pod platformou Meziresortní skupiny Databáze strategií (MSDS). Fáze hodnocení  MMR jako zadavatel a NSZM jako dodavatel – reflexe dosavadních prací, návrh na další rozpracování.  Ministerstva a další subjekty jako administrátoři a editoři za své dokumenty. Fáze post-realizace (udržitelnost)  MMR jako garant Databáze, dodavatel.  Všechny zainteresované resorty, instituce, (kraje, města, obce) jako hlavní informační zdroje Databáze.

Dosavadní výstupy  Databázový systém a modul vč. souboru funkcionalit.  Editační individualizované terminály.  Vazby a korelace mezi dokumenty.  Metodika – využití v praxi.  Manuál databáze.  Školení a seminář.  Průběžné zprávy.  Zřízení platformy Meziresortní skupiny Databáze strategií.  Strategický přístup v programování KP

Databáze je přístupná: Databáze HomePage

Databáze: Portál ČR

Databáze: Portál instituce

Databáze: Webové rozhraní

Databáze: Přehled dokumentů doba platnosti dokumentu

Databáze: Info k dokumentu

Databáze: Komunikace s uživateli

Databáze: Zobrazení dokumentu

Databáze: Indikátory dokumentu

Databáze: Odpovědnosti odkazy na detaily v dokumentu

Databáze: Deskriptor / Téma

Databáze: Korelace dokumentů

Děkujeme za pozornost Ing. Igor Hartmann Ing. David Škorňa Ing. Petr Švec