Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Pracovní program předsednictví ČR v Radě EU v oblasti energetiky Martin Říman Ministr průmyslu a obchodu ČR 26. ledna 2009, Senát PČR.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu 2008 ČESKÁ ENERGETIKA V RÁMCI NOVELIZOVNÉ LEGISLATIVY Roman Portužák odbor elektroenergetiky IV. ročník konference o.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální problematika - Energetika
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Energetická politika EU, stanoviska ČR a vazba na SEK ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra.
Praha, 22. října 2008 Tomáš Hüner náměstek ministra průmyslu a obchodu Legislativní návrhy Evropské komise v oblasti energetiky a ochrany klimatu.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Systém kontrolní činnosti SEI
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ing. Ladislav Havel ředitel Odbor elektroenergetiky Fungování energetických trhů v EU a ČR Co přinesou nová SEK a novely energetického zákona a zákona.
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Implementace Evropské energetické legislativy
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Hlavní události v EU v listopadu 2008 EK předložila tzv. balíček pro energetickou účinnost v dubnu 2009 byl přijat tzv. klimaticko-energetický balíček v červenci 2009 byl přijat tzv. 3. liberalizačního balíčku => všechny tyto legislativní akty mají a budou mít dopady na českou energetiku

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Balíček pro energetickou účinnost Přepracovaná směrnici o eko-designu –přijata v prvním čtení za CZ PRES –rozšiřuje rozsah působnosti směrnice na výrobky, které nemají přímý vliv na spotřebu energie Přepracovaná směrnici o energetickém štítkování –momentálně projednávána ve II. čtení –rozšiřuje rozsah působnosti směrnice na výrobky, které nemají přímý vliv na spotřebu energie Přepracovaná směrnice o energetické náročnosti budov –momentálně projednávána ve II. čtení –zvyšuje požadavky na nové i stávající budovy –zavadí výpočty nákladově-optimálních hladin

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Klimaticko-energetický balíček Obsahuje mimo jiné: Směrnici 2009/28/ES o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů Směrnici 2009/29/ES s cílem zlepšit a rozšířit systém pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ve Společenství Směrnici 2009/31/ES o geologickém ukládání oxidu uhličitého

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Směrnice pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů vytváří nová pravidla pro přidělování emisních povolenek (systém EU ETS) stanoví pravidla pro sdílení redukčního cíle od roku 2013 bude 100% povolenek nakoupeno v aukci mimo :  zařízení spadající pod výjimky z obchodování s povolenkami (problematika tzv. „carbon leakage“)  postupný náběh aukcionování pro elektroenergetiku u vybraných států (včetně ČR)

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů stanovuje cíle v oblasti podílu energie z obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě v roce 2020 ČR byl přidělen cíl ve výši 13% upravuje pravidla pro podporu OZE zavádí nové možnosti plnění cíle jako jsou statistické převody OZE, společné projekty dvou a více členských států stanovuje kritéria pro biopaliva, která musí být splněna, aby biopaliva mohla být započítávána do stanoveného cíle

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Dopady klimaticko-energetického balíčku na českou legislativu Nutná úprava zákona: č. 695/2004 o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů č. 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií + nová legislativa pro kritéria udržitelnosti pro biomasu

Praha – Žofín, 29. Září liberalizační balíček Směrnice 2009/72/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou Směrnice 2009/73/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh se zemním plynem Nařízení č. 713/2009, kterým se zřizuje Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů Nařízení č. 714/2009 o podmínkách přístupu do sítě pro přeshraniční obchod s elektřinou Nařízení č. 715/2009 o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Virtuální elektrárna - I posiluje: nezávislost a pravomoci národních regulačních orgánů spolupráci provozovatelů přenosových / přepravních soustav – vytváří jejich síť, tzv. „Evropskou síť provozovatelů přenosových / přepravních soustav“ regionální spolupráci roli a ochranu zákazníků povinnost oddělení výroby a přenosu/přepravy nově zřizuje Agenturu pro spolupráci regulátorů, jejíž hlavní role bude v přeshraniční kontrole zavádí systém certifikace provozovatelé přenosových / přepravních soustav, a to i ve vztahu ke třetím zemím 3.liberalizační balíček

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Unbundling – oddělení společností Byly zachovány všechny 3 možnosti pro elektřinu i plyn:  vlastnické oddělení  nezávislý provozovatel soustavy (ISO)  nezávislý provozovatel přenosové/přepravní soustavy (ITO) V oblasti elektroenergetiky ČR splňuje požadavky vlastnického oddělení. V oblasti plynárenství ČR preferuje třetí způsob oddělení, tj. vytvoření nezávislého provozovatele přepravní soustavy ITO.

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Novela energetického zákona zákon č. 158/2009 Sb. zapracovány zkušenosti a legislativa EU z 2. energetického balíčku transponována směrnice 2005/89/ES o opatřeních pro zabezpečení dodávek elektřiny a investic do infrastruktur stanovuje opatření k zabezpečení dodávek elektřiny:  dostatečnou výrobní kapacitu  dostatečnou rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou  vhodnou úroveň propojení mezi členskými státy pro rozvoj vnitřního trhu transponována směrnice 2005/32/ES o energetických službách snížení administrativní zátěže

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Energetická legislativa aktuálně projednávaná v EU Do konce roku by měly být přijaty již zmíněné směrnice ke štítkování a směrnice k energetické náročnosti budov Projednávat se začalo nařízení o zabezpečení dodávek plynu Reakce na lednovou plynou krizi Zavádí povinnost vypracování národních nouzových plánů Aplikuje pravidlo „N-1“, tzn. v případě výpadku jednoho zdroje, musí být ostatní schopny jej nahradit po určitý časový interval EK bude rozhodovat o energetických projektech v rámci Plánu obnovy => Nové impulsy pro změnu energetické legislativy také v České republice

Praha – Žofín, 29. Září 2009 Děkuji Vám za pozornost