Komplexní využití ICT ve zdravotnictví Jiří Venclík Projektový a bezpečnostní manažer IZIP, s.r.o. Elektronická Zdravotní Knížka pro státní správu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém zdravotních knížek na internetu IZIP
Advertisements

Přenos informací mezi pacienty a zdravotnickými pracovníky
Elektronická preskripce
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
GTS CZECH, a.s. pro MD Access, a.s.. GTS a MD Access  GTS poskytuje komplexní nabídku hlasových, datových, internetových, operátorských a integrovaných.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Zabezpečení emergentních přístupů do systému IZIP
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Elektronické služby VZP ČR
Předávání informací ve zdravotnictví
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
IP telefonie studie a co dál
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Roman Valeš Tomáš Kozák Roman Valeš Tomáš Kozák PEF Mendelu – Informační systémy a technologie – ZS 2012.
Informační systémy ve zdravotnictví
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Pohled samosprávy na eHealth
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Očkovací centra Avenier (nejsou jen pro cestovatele) Mirka Kohoutková Obchodní a marketingová manažerka Praha Avenier, a.s., Bidláky 20, 639.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
(Praktický) lékař a eHealth MUDr. Cyril MUCHA, SVL ČLS JEP,ÚVL 1.LF UK, praktický lékař Praha
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Neprodáváte ? Na trhu jsou levnější programy pro zdravotnictví Na trhu jsou programy, které toho umí víc Nemám čas učit se nové věci Myslíme si, že …
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Komplexní využití ICT ve zdravotnictví Ing. Jan Michálek Obchodní ředitel IZIP, spol. s r.o. Jiří Venclík Projektový a bezpečnostní manažer IZIP, s.r.o.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Služby pro elektronizaci CGM
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
NDP aneb Národní akční plán
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Standardizace odborné zdravotní péče
eMeDocS Exchange Medical Document System David Zažímal Petr Pavlinec
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Komplexní využití ICT ve zdravotnictví Jiří Venclík Projektový a bezpečnostní manažer IZIP, s.r.o. Elektronická Zdravotní Knížka pro státní správu

Propojení státní správy s EZK  IZIP - elektronické zdravotní knížky vznikající na základě dobrovolné žádosti pacienta  Realizace pod záštitou ministerstva informatiky  Integrace technologie PKI a zavádění zaručeného elektronického podpisu  Akcelerace masivního používání certifikátů  Elektronizace a internetizace - podpora komunikace se státní správou  Podíl na standardizaci a harmonizaci zdravotnictví  Přínos reálných finančních úspor v resortu

IZICARD a komunikace se státní správou Ministerstvo informatiky Akcelerace využití elektronického podpisu Ministerstvo zdravotnictví Aktuální registr ZZ Automatizace registrací ZZ Kontinuální aktualizace registru ZZ Plošné zapojení ZZ do systému Elektronizace zdravotnictví (HW,Internet) Internetizace podnikatelské sféry Zlepšení komunikace mezi podnikateli a státní správou Zdravotní pojišťovny Akcelerace IZIP - Rychlejší úsporný efekt Elektronická komunikace mezi ZZ a pojišťovnami Možnost motivačních programů pro lékaře Snazší využití vlivu pacienta na ZZ IZIP

Elektronická Zdravotní Knížka Internetový přístup ke Zdravotním Informacím Pacienta Představuje nové komunikační spojení  mezi pacientem a lékařem (zdravotnickým pracovníkem)  mezi lékaři (zdravotnickými pracovníky) navzájem Nabízí potřebné, relevantní a aktuální informace o zdravotním stavu pacienta v reálném čase Vzniká na základě dobrovolné žádosti pacienta

Praktická realizace zdravotní knížky Praktický lékař Klient Pacient Elektronická Zdravotní knížka Specialista (diabetolog) Specialista (oční lékař) Specialista (kardiolog) Laboratoř Nemocnice Lékárna

Obsah Zdravotní knížky Je tvořen informacemi, které jsou:  Objektivní  Vysoce odborné a kvalitní  Relevantní a přehledné  Chronologicky řazené  Tříděné dle typu a odbornosti  S možností „prokliknutí“ k podrobnějším informacím  Rychle dostupné  Autorizované Elektronická Zdravotní Knížka nenahrazuje v současné době zdravotnickou dokumentaci Data jsou pořizována v souladu s datovým standardem MZ ČR

Výhody a přínos EZK  Zefektivnění výměny informací mezi lékařskou odbornou veřejností a možnost rychlejšího a přesnějšího rozhodování  Úspora finančních prostředků v rámci poskytované zdravotní péče pacientům tím, že se zabrání zbytečně opakovaným vyšetřením a zdravotním výkonům  Zvýšení spolurozhodování pacienta o poskytované péči výrazným zvýšením informovanosti o jeho zdravotním stavu – pacient se stává vlastníkem výběru svých zdravotních dat  Zlepšení kvality poskytované zdravotní péče pacientům  Průběžné sledování užívání předepsaných léků  Předcházení duplicitnímu předepisování léků  Předcházení duplicitním vyšetřením  Rychlé vyhodnocování laboratorních vyšetření  Sledování termínu očkování např.: tetanu, žloutenky, chřipky  Možnost kdykoliv a kdekoliv nahlédnout do EZK  Garance vysoké úrovně ochrany dat

Technologický rozvoj systému zdravotních knížek

Elektronická registrace

Vstup s certifikátem

Zapojení záchranných služeb Obsah emergentní karty ›Alergie, krevní skupina, rizikové faktory, očkování proti tetanu, medikace za poslední 3 měsíce, diagnózy za poslední 3 měsíce Využití nových technologií pro rychlejší přístup do zdravotní knížky ›Čipová karta se snímačem otisku prstu ›Přístup operátora povolen na základě úspěšného porovnání otisku prstu se vzorem uloženým na čipové kartě Vysoká potřeba informací ›Správná a relevantní zdravotní data ›Ve správný čas ›Na správném místě Podrobný záznam a automatické informování pacienta o každém vstupu operátora do Emergentní karty

Zabezpečení emergentních přístupů přístup povolen po úspěšném porovnání otisku prstu se vzorem uloženým na čipové kartě

Rychlé nahlížení ze softwaru lékaře

Snadné zasílání i snadný přístup k informacím DS3 IZIVIEW

Budoucnost zdravotní knížky Nutriologická záložka ›vyhodnocovací inteligentní algoritmy vyvíjené ve spolupráci s univerzitami ›generování nutričních programů, alerting, korekce životního stylu Statistiky a analýzy ve spolupráci s Hygienou ČR ›vyhodnocování anonimizovaných dat ›předpovídání pandémií, geografický výskyt chorob, apod. Zasílání SMS a EML zpráv ›výzva k prohlídce, vybrané výsledky vyšetření, vzkaz lékaře pacientům ›upozornění blízkých v emergentní situaci, atd. Odesílání zápisů podepsaných zaručeným elektronickým podpisem ›rutinní provoz – čipová karta s certifikáty IZICARD (masivní nasazení)

Alarmování a statistiky Anonymizované statistické on-line vyhodnocování dat dle ›Diagnóz (epidemie chřipky - pandémie) ›Preskripce léků ›Indikovaných výkonů Individuální klinické a ekonomické přehledy pro ›Lékaře ›Pacienta

Hodnocení vybraných diagnóz onemocnění dýchacích cest (signální informace – CENIA, IZIP)

Hodnocení vybraných diagnóz Detail regionu severozápadních Čech onemocnění dýchacích cest (signální informace – CENIA, IZIP)

Elektronické Zdravotní Knížky v číslech Ing. Jan Michálek Obchodní ředitel IZIP, spol. s r.o.

Počet registrovaných uživatelů k je

Počet zápisů ve zdravotní knížce klientů k je

Počet zdravotnických pracovníků k je Počet zdravotnických zařízení k je 4.679

Počet zapojených nemocnic k Například: FN Hradec Králové, ÚHKT Praha, MOÚ v Brně, Nemocnice Na Františku Praha, Nemocnice Frýdek-Místek, Nemocnice Tábor, Nemocnice Jilemnice, Nemocnice Ústí n/O, Nemocnice Louny, Nemocnice Sedlčany…

V čem může podle lidí zdravotní knížka pomoci DEMA, 1300 respondentů

V čem může podle lidí zdravotní knížka pomoci DEMA, 1300 respondentů

Ocenění Tuzemská 2002 › Ocenění Institutu ekonomických studií FSV UK - Nejlepší sociálně- ekonomický projekt 2003 › MEFA Cena GŘ 2005 › Cena ministryně informatiky za významný přínos k rozvoji informační společnosti (Invex) Mezinárodní 2004 › Zařazen mezi 12 nejlepších projektů EIPA (European Institute of Public Administration) v oblasti „e-Health administrative support tools and services for citizens“ programu e-Health. Podle sdělení Ministerstva financí ČR se jednalo o první projekt z České republiky, jemuž se v EU dostalo tohoto prestižního ocenění. Slavnostní vyhlášení proběhlo na počátku května v Corku (Irsko) za účasti nejvyšších představitelů EU › World Summit Award 2005 (WSA), v kategorii e-Health (projekty, které využívají informační a komunikační technologie ke zlepšení systému zdravotní péče) mezi pět vítězných produktů. Hodnoceno bylo 750 projektů ze 128 zemí světa.

Děkuji za pozornost Domovská stránka Adresa elektronické pošty Bezplatná infolinka