Konference Poruchy příjmu potravy 15. 10. 2012 Jihlava PhDr. Lenka Procházková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
Advertisements

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
Pedie Co mají společné?.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Konference primární prevence PK
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Školská sociální práce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Konference Poruchy příjmu potravy Jihlava PhDr. Lenka Procházková

Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních a) vymezuje terminologii a začlenění prevence do školního vzdělávacího programu, b) popisuje jednotlivé instituce v systému prevence a úlohu pedagogického pracovníka, c) definuje Minimální preventivní program, d) doporučuje postupy škol a školských zařízení (dále jen „školy“) při výskytu vybraných rizikových forem chování dětí a mládeže.

Primární prevence sociálně patologických jevů u žáků v působnosti MŠMT je zaměřena na: rozpoznání a zajištění včasné intervence zejména v případech: - domácího násilí, - týrání a zneužívání dětí, včetně komerčního sexuálního zneužívání, -ohrožování mravní výchovy mládeže, - poruch příjmu potravy (mentální bulimie, mentální anorexie).

Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání RVP ZV Vzdělávací oblast Člověk a zdraví  předmět Výchova ke zdraví dříve (Rodinná výchova)  Zdravý způsob života a péče o zdraví Výživa a zdraví – zásady zdravého stravování, vliv životních podmínek a způsobu stravování na zdraví, poruchy příjmu potravy.

Výzkumná šetření  2009 Brno - anonymní dotazování 234 žáků 6. a 9. tříd  2009 Znojmo – anonymní dotazování 314 žáků 8. tříd a víceletých gymnázií  2009 Tábor – anonymní dotazování 280 studentů SŠ  2010 Brno – anonymní dotazování 144 studentů SŠ  2011 JMK a Zlínský kraj – anonymní dotazování 435 žáků 8. a 9. tříd  zpracování dat a statistické vyhodnocení (x 2 test, ANOVA)  potvrzení statistické významnosti mezi skupinami (věk, pohlaví)

Zdroje informací o PPP

Jaké zdroje Vás nejvíce informují o PPP?

Hovoří s tebou rodiče o PPP?

Setkali jste se ve škole s výukou PPP?

Dostatečné informace o PPP ve škole

Znáš pojem MA?Znáš pojem MB? Umíš vysvětlit pojem poruchy příjmu potravy?

Informovanost a znalost pojmů dle věku

*** dívky chlapci 6. třída 9. třída

1.Informace o mentální anorexii 2.Informace o mentální bulimii 3.Příčiny poruch příjmu potravy 4.Rizika poruch příjmu potravy 5.Léčba poruch příjmu potravy 6.Pravdivé příběhy lidí, kteří se setkali s touto chorobou 7.Jak se nejlépe zbavit přebytečných kilogramů 8.Informace o méně známých poruchách příjmu potravy 9.Nezajímá mě to Hlubší zájem o problematiku

Následky MA Následky MB

Následky MB Následky MA ztráta menstruace, selhání orgánů, špatná psychika, omdlévání, zkažení zubů, únava, poškození jícnu, atd.

Myslíte si, že na vzniku poruch příjmu potravy se mohou podílet média (internet, televize, časopisy)? „Média dávají vzor.“ „V reklamě normální nebo silnější žena předvádí jenom přípravky na hubnutí.“ „Kdyby se všude nepropagovala hubenost, tak by to nikdo nedělal.“ „Hodně se chodí na chat, kde vám poradí jak nejrychleji snížit hmotnost. V internet je velká důvěra.“ „Titulní strany časopisů – hubené modelky.“ „Přehnaná hubenost v módě.“ „Soutěž krásy vždy vyhrála hodně štíhlá dívka, ideální rozměry .“ „Hodně reklam na prášky na hubnutí, na zdravou výživu skoro nic.“

Myslíte si, že štíhlí lidé jsou šťastnější než lidé s nadváhou?,, Nezáleží na tom, jak člověk vypadá, ale na tom jaký je povahově. I tlustí lidé jsou mnohem šťastnější než lidé hubení.“,,Nezáleží na váze, ale na každém člověku. Například na jeho přátelích, prostředí.“,,,Štěstí nezávisí na tom, jak jsme hubení nebo tlustí.“

Setkání se zesměšňováním vrstevníků kvůli nadváze

Setkal/a jsi se s nepříjemnými narážkami nebo posměchem na tvoji postavu?

Výzkumná šetření s pedagogy  většina učitelů nejeví zájem o dálkové studium VkZ;  učitelé by uvítali teoretické a zejména praktické materiály týkající se nejen výživy a PPP, ale i jiných oblastí (péče o zdraví, osobní bezpečí);  převážně se učitelé problematice PPP věnují v 8. třídě ve VkZ, nebo se jí nevěnují vůbec – přednáška odborníka;  o doplňující vzdělávání mají učitelé zájem formou samostudia, případně jednodenním seminářem;  zájem pedagogů o rozšíření výuky formou přednášek nebo diskusí na školách kolísá podle jejich odborného zaměření;  více ochoty věnovat se tématu PPP prokázali učitelé přírodovědných a společenskovědních předmětů;

Závěry  třetina dívek i chlapců má osobní zkušenost s negativními narážkami na jejich vzhled nebo postavu, dvě třetiny dotázaných žáků byli svědky zesměšňování dětí kvůli jejich silnější postavě  dívky a starší žáci znají problematiku a terminologii PPP podstatně lépe, informovanost o PPP v 6. třídě ZŠ je nízká, zlepšuje se až v 9. třídě ZŠ a na SŠ  dívky a starší žáci mají zájem o podrobnější informace o PPP ve škole formou přednášek, besed, diskusí s odborníky…  informovanost o PPP ve škole je nízká (zvláště v 6. třídě), bude potřebná optimalizace obsahu a forem předávaných poznatků (úměrná věku a zájmu dětí, skladbě předmětů…)  v současnosti PPP začleněny do RVP a ŠVP jen okrajově, nutné posílení znalostí a zájmu pedagogů o PPP

Dotazy?