Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/34.0048 Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Regenerační přípravky I.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_11_ZDRAVÍ_ zdraví, nemoc, zdravá strava
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková organizace Zdravá výživa Autor: Mgr. Jana Votavová VY_32_INOVACE_6_2_4

Zdravá výživa VY_32_INOVACE_6_2 _4 Mgr. Jana Votavová Obr. 1

Zdravá výživa udržuje organismus ve stabilní homeostázi aby se zabránilo chronickým nemocem, jako jsou například obezita, srdeční choroby, diabetes mellitus nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu

Význam zdravé výživy – diskuse/anketa Diskuse Co si představíte pod pojmem zdravá výživa? K čemu může vést nesprávná výživa? Jaká znáte nezdravá jídla? Co bychom měli jíst často? apod. Anketa Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo? Jaké jídlo nemáš rád?

Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin  bílkoviny, sacharidy a tuky, doplňkových živin  vitamíny, stopové prvky a vlákniny dostatečné množství vody Obr. 2

Zásady zdravé výživy – práce ve skupinách Zpracujte zásady zdravé výživy pravidelnost! strava by měla být především pestrá, vyvážená a pravidelná. stravu je vhodné rozdělit do zhruba 4 až 5 denních dávek v intervalech po 2,5– 3 hodinách (doba mezi jednotlivými jídly by neměla přesáhnout 4 hodiny)

Snídaně a dopolední jídelníček při běžném denním režimu většiny z nás by měl dopolední jídelníček poskytnout 25 % denního příjmu energie Obr. 3

Ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. denně bychom měli sníst alespoň 500 g ovoce a zeleniny (nejlépe v pěti porcích) Obr. 5 Obr. 4

Tuky rostlinného původu zdroj prospěšných nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na náš organismus a pomáhají udržovat srdce zdravé měly by tvořit přibližně 2/3 všech přijatých tuků v našem jídelníčku Obr. 7 Obr. 8 Obr. 6

Ryby ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. obsahují kvalitní bílkoviny a tuk bohatý na prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Obr. 9

Mléko a mléčné výrobky nejdůležitější zdroj vápníku v našem jídelníčku by se měly objevovat několikrát denně, nejlépe ve formě  tvrdých a čerstvých sýrů,  tvarohu,  jogurtů a zakysaných mléčných výrobků, nejlépe v méně tučné variantě Obr. 11 Obr. 10

Dostatek tekutin denně bychom měli vypít zhruba dva až tři litry tekutin. základem by měla být voda v kombinaci s čaji, přírodními ovocnými a zeleninovými šťávami a případně ředěnými 100% džusy Obr. 12

Na co si dát v jídelníčku pozor na cukr a sladkosti - velké množství energie v nevhodné formě na živočišné tuky - ty jsou zdrojem cholesterolu uzeniny - obsahují cholesterol, velké množství soli živočišné tuky, jako jsou máslo a sádlo Obr. 14 Obr. 13

Vyber správná tvrzení 1) Denně je vhodné vypít 0,5 l tekutin 2) Uzeniny obsahují velké množství vitamínů 3) Ovoce a zelenina by se měla jíst 4 – 5x denně 4) Rostlinné tuky jsou vhodnější než živočišné 5) Tuky nejsou v potravě důležité 6) Mléčné výrobky jsou zdrojem zinku 7) Sladkosti jsou zdrojem cholesterolu 8) Ryby bychom měli jíst dvakrát týdně

řešení Správné tvrzení 3) Ovoce a zelenina by se měla jíst 4 – 5x denně 4) Rostlinné tuky jsou vhodnější než živočišné 8) Ryby bychom měli jíst dvakrát týdně Nesprávné tvrzení 1) Denně je vhodné vypít 0,5 l tekutin 2) Uzeniny obsahují velké množství vitamínů 5) Tuky nejsou v potravě důležité 6) Mléčné výrobky jsou zdrojem zinku 7) Sladkosti jsou zdrojem cholesterolu

zdroje Lidská výživa. Wikipedia [online] [cit ]. Dostupné z: VĚRA KRÁLOVÁ. Zdravotnické noviny. Zdn.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. 1 - PETR KRATOCHVIL. Zelené jablko v ruce. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 2 - MAREK OTOLSKI. Perlivá voda. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 3 - VERA KRATOCHVIL. Zdravá snídaně. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 4 – JIRI HODAN. Zeleninová směs. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 5 - PETR KRATOCHVIL.Plody podzimu. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 6 - PETR KRATOCHVIL.Ořechy. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.7 - VERA KRATOCHVIL. Jediný olivový. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 8 - PETR KRATOCHVIL.Řepkové pole. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr.9 –PETER GRIFFIN.vAŘENÉRYBY. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr MARINA SHEMESH. Sklenice mléka. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr YAMADA TARO. Některé druhy sýra. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr MARINA SHEMESH. Mátový čaj. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr PETR KRATOCHVIL.Mléčné čokolády. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr SHARI WEINSHEIMER. Talíř surovy steaky. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain

VY_32_INOVACE_6_2 _4 Téma sady: Výchova ke zdraví Vzdělávací obor:Biologie Název materiálu: Zdravá výživa Autor:Jana Votavová Rok vytvoření materiálu: 2012 Jazyk:čeština Druh učebního materiálu:prezentace s aktivizací žáka Cílová skupina:žák Stupeň a typ vzdělávání:základní – 2. stupeň, nižší stupeň víceletá gymnázia Typická věková skupina: let Klíčová slova:výživa, živiny, zdravý životní styl, Očekávaný výstup žák vysvětlí význam zdravé výživy, orientuje se v jednotlivých složkách výživy, umí sestavit vhodný jídelníček Anotace Prezentace je určená k výkladu správné výživy, k seznámení s jednotlivými složkami potravy a jejich zastoupení v jídelníčku. Pokyny pro práci s materiálem Prezentace je určena k seznámení s jednotlivými složkami potravy a pochopení jejich významu ve stravě. Cílem úvodní diskuse je pochopení důležitosti správné výživy a uvědomění si toho z čeho se skládá vlastní jídelníček. Diskusi je možno doplnit anketou na téma ne/oblíbené jídlo. Jako skupinovou práci mohou žáci zpracovat zásady zdravé výživy a poté porovnat jednotlivé práce, popř. doplnit navzájem. Prezentace je uzavřena opakováním k ověření pochopení tématu.