Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková organizace Zdravá výživa Autor: Mgr. Jana Votavová VY_32_INOVACE_6_2_4
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_6_2 _4 Mgr. Jana Votavová Obr. 1
Zdravá výživa udržuje organismus ve stabilní homeostázi aby se zabránilo chronickým nemocem, jako jsou například obezita, srdeční choroby, diabetes mellitus nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu
Význam zdravé výživy – diskuse/anketa Diskuse Co si představíte pod pojmem zdravá výživa? K čemu může vést nesprávná výživa? Jaká znáte nezdravá jídla? Co bychom měli jíst často? apod. Anketa Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo? Jaké jídlo nemáš rád?
Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin bílkoviny, sacharidy a tuky, doplňkových živin vitamíny, stopové prvky a vlákniny dostatečné množství vody Obr. 2
Zásady zdravé výživy – práce ve skupinách Zpracujte zásady zdravé výživy pravidelnost! strava by měla být především pestrá, vyvážená a pravidelná. stravu je vhodné rozdělit do zhruba 4 až 5 denních dávek v intervalech po 2,5– 3 hodinách (doba mezi jednotlivými jídly by neměla přesáhnout 4 hodiny)
Snídaně a dopolední jídelníček při běžném denním režimu většiny z nás by měl dopolední jídelníček poskytnout 25 % denního příjmu energie Obr. 3
Ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. denně bychom měli sníst alespoň 500 g ovoce a zeleniny (nejlépe v pěti porcích) Obr. 5 Obr. 4
Tuky rostlinného původu zdroj prospěšných nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na náš organismus a pomáhají udržovat srdce zdravé měly by tvořit přibližně 2/3 všech přijatých tuků v našem jídelníčku Obr. 7 Obr. 8 Obr. 6
Ryby ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. obsahují kvalitní bílkoviny a tuk bohatý na prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Obr. 9
Mléko a mléčné výrobky nejdůležitější zdroj vápníku v našem jídelníčku by se měly objevovat několikrát denně, nejlépe ve formě tvrdých a čerstvých sýrů, tvarohu, jogurtů a zakysaných mléčných výrobků, nejlépe v méně tučné variantě Obr. 11 Obr. 10
Dostatek tekutin denně bychom měli vypít zhruba dva až tři litry tekutin. základem by měla být voda v kombinaci s čaji, přírodními ovocnými a zeleninovými šťávami a případně ředěnými 100% džusy Obr. 12
Na co si dát v jídelníčku pozor na cukr a sladkosti - velké množství energie v nevhodné formě na živočišné tuky - ty jsou zdrojem cholesterolu uzeniny - obsahují cholesterol, velké množství soli živočišné tuky, jako jsou máslo a sádlo Obr. 14 Obr. 13
Vyber správná tvrzení 1) Denně je vhodné vypít 0,5 l tekutin 2) Uzeniny obsahují velké množství vitamínů 3) Ovoce a zelenina by se měla jíst 4 – 5x denně 4) Rostlinné tuky jsou vhodnější než živočišné 5) Tuky nejsou v potravě důležité 6) Mléčné výrobky jsou zdrojem zinku 7) Sladkosti jsou zdrojem cholesterolu 8) Ryby bychom měli jíst dvakrát týdně
řešení Správné tvrzení 3) Ovoce a zelenina by se měla jíst 4 – 5x denně 4) Rostlinné tuky jsou vhodnější než živočišné 8) Ryby bychom měli jíst dvakrát týdně Nesprávné tvrzení 1) Denně je vhodné vypít 0,5 l tekutin 2) Uzeniny obsahují velké množství vitamínů 5) Tuky nejsou v potravě důležité 6) Mléčné výrobky jsou zdrojem zinku 7) Sladkosti jsou zdrojem cholesterolu
zdroje Lidská výživa. Wikipedia [online] [cit ]. Dostupné z: VĚRA KRÁLOVÁ. Zdravotnické noviny. Zdn.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. 1 - PETR KRATOCHVIL. Zelené jablko v ruce. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 2 - MAREK OTOLSKI. Perlivá voda. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 3 - VERA KRATOCHVIL. Zdravá snídaně. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 4 – JIRI HODAN. Zeleninová směs. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 5 - PETR KRATOCHVIL.Plody podzimu. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 6 - PETR KRATOCHVIL.Ořechy. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.7 - VERA KRATOCHVIL. Jediný olivový. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr. 8 - PETR KRATOCHVIL.Řepkové pole. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr.9 –PETER GRIFFIN.vAŘENÉRYBY. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr MARINA SHEMESH. Sklenice mléka. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr YAMADA TARO. Některé druhy sýra. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr MARINA SHEMESH. Mátový čaj. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr PETR KRATOCHVIL.Mléčné čokolády. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain Obr SHARI WEINSHEIMER. Talíř surovy steaky. Publicdomainpictures.net [online] [cit ]. Dostupné z: jako public domain
VY_32_INOVACE_6_2 _4 Téma sady: Výchova ke zdraví Vzdělávací obor:Biologie Název materiálu: Zdravá výživa Autor:Jana Votavová Rok vytvoření materiálu: 2012 Jazyk:čeština Druh učebního materiálu:prezentace s aktivizací žáka Cílová skupina:žák Stupeň a typ vzdělávání:základní – 2. stupeň, nižší stupeň víceletá gymnázia Typická věková skupina: let Klíčová slova:výživa, živiny, zdravý životní styl, Očekávaný výstup žák vysvětlí význam zdravé výživy, orientuje se v jednotlivých složkách výživy, umí sestavit vhodný jídelníček Anotace Prezentace je určená k výkladu správné výživy, k seznámení s jednotlivými složkami potravy a jejich zastoupení v jídelníčku. Pokyny pro práci s materiálem Prezentace je určena k seznámení s jednotlivými složkami potravy a pochopení jejich významu ve stravě. Cílem úvodní diskuse je pochopení důležitosti správné výživy a uvědomění si toho z čeho se skládá vlastní jídelníček. Diskusi je možno doplnit anketou na téma ne/oblíbené jídlo. Jako skupinovou práci mohou žáci zpracovat zásady zdravé výživy a poté porovnat jednotlivé práce, popř. doplnit navzájem. Prezentace je uzavřena opakováním k ověření pochopení tématu.