Agenturní práce Sociálně odpovědná firma Jaroslava Rezlerová, prezidentka APPSPraha, 18.listopadu 2015 Agenturní práce Sociálně odpovědná firma Jaroslava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
1 Představení APPS 2 KDO JSME APPS je nezávislou a dobrovolnou zájmovou organizací. Bezprostředním cílem je vytváření podmínek pro úspěšný.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Nutnost nové úpravy přenechávání pracovních sil v ČR Mgr. Pavel Čižinský Multikulturní centrum Praha.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Praktické zkušenosti z oblasti agenturního zaměstnávání Luboš Rejchrt Viceprezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Konference Agenturní zaměstnávání.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Ing. René Kuchár  Zakládající člen od roku 2001  Člen Výboru APA od roku 2011.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Asociace pracovních agentur, o.s. Založena v roce 2001.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Asociace pracovních agentur, z.s. Založena v roce 2001 Konference „Agenturní práce – sociálně odpovědná firma“ Ing. Radovan Burkovič, prezident.
Veřejné zakázky jako nástroj zvyšování zaměstnanosti v obci Výjezdní zasedání Svazu měst a obcí v Chanově, Most,
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Deset procent pracovních míst vyhrazených pro dlouhodobě nezaměstnané ve veřejných zakázkách města Mostu Agentura pro sociální.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Kvalita v sociálních službách jako proces
Nelegální zaměstnávání cizinců
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Poznatky z kontrol agentur práce
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Praktické zkušenosti z oblasti agenturního zaměstnávání
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Agenturní práce Sociálně odpovědná firma Jaroslava Rezlerová, prezidentka APPSPraha, 18.listopadu 2015 Agenturní práce Sociálně odpovědná firma Jaroslava Rezlerová, prezidentka APPSPraha, 18.listopadu 2015

KDO JSME? A PROČ JSME DNES TADY? V ČR je téměř tisíc subjektů, které mají povolení ke zprostředkování agenturního přidělování Členové APPS svými aktivitami v personální oblasti představují 50% celkového trhu agenturního zaměstnávání v ČR APPS se účastní jednání RHSD společně se sociálními partnery, má možnost připomínkovat zákony z oblasti zaměstnávání, sdílejí zkušenosti. Společně se sociálními partnery se podařilo vydiskutovat a připravit prostor pro vyčištění trhu práce od nelegálních agentur práce, bylo definováno zastřené agenturní zaměstnávání, byla zvýšena odpovědnost uživatelů a budou jasně definovány srovnatelné podmínky.

O APPS APPS tak získává aktuální informace, data a statistiky z evropského a světového trhu agenturního zaměstnávání, má možnost srovnání se zeměmi EU, lokálními trhy práce i legislativou. APPS se také aktivně účastní seminářů a konferencí pořádaných Eurociett, Evropskou komisí, Mezinárodní organizací práce nebo jinými asociacemi. APPS získává best practises. APPS tak získává aktuální informace, data a statistiky z evropského a světového trhu agenturního zaměstnávání, má možnost srovnání se zeměmi EU, lokálními trhy práce i legislativou. APPS se také aktivně účastní seminářů a konferencí pořádaných Eurociett, Evropskou komisí, Mezinárodní organizací práce nebo jinými asociacemi. APPS získává best practises. APPS je platformou pro setkávání a výměnu informací poskytovatelů personál-ních služeb odborným garantem řady HR konferencí a dalších akcí pro podporu rozvoje v oblasti lidských zdrojů organizátorem kompletního odbor- ného programu pro Mezinárodní veletrh práce JobsExpo aktivním členem pracovní skupiny při MPSV APPS je platformou pro setkávání a výměnu informací poskytovatelů personál-ních služeb odborným garantem řady HR konferencí a dalších akcí pro podporu rozvoje v oblasti lidských zdrojů organizátorem kompletního odbor- ného programu pro Mezinárodní veletrh práce JobsExpo aktivním členem pracovní skupiny při MPSV Asociace poskytovatelů personálních služeb APPS Založena: 2002 Počet členů: 26 Členové vytvořili a propagují ZLATÉ STANDARDY SLUŽEB DLE APPS PRO RECRUITMENT A AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ a DOPORUČENÍ PRO UŽIVATELE PŘI ORGANIZACI VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA DODAVATELE PERSONÁLNÍCH SLUŽEB. Asociace poskytovatelů personálních služeb APPS Založena: 2002 Počet členů: 26 Členové vytvořili a propagují ZLATÉ STANDARDY SLUŽEB DLE APPS PRO RECRUITMENT A AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ a DOPORUČENÍ PRO UŽIVATELE PŘI ORGANIZACI VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA DODAVATELE PERSONÁLNÍCH SLUŽEB. Členové APPS v roce 2014: - přidělili k uživatelům více než 90 tisíc zaměstnanců - na plné úvazky denně pracovalo téměř 24 tisíc zaměstnanců - vyhledali nové zaměstnání pro více než 6,6 tisíce kandidátů. Dáváme tak šanci i ohroženým skupinám na trhu práce jako jsou matky s dětmi, lidé nad 50 let, absolventi a dlouhodobě nezaměstnaní. Působíme v segmentech automotive, v logistice, výrobních a administrativních společnostech a start-up. Členové APPS v roce 2014: - přidělili k uživatelům více než 90 tisíc zaměstnanců - na plné úvazky denně pracovalo téměř 24 tisíc zaměstnanců - vyhledali nové zaměstnání pro více než 6,6 tisíce kandidátů. Dáváme tak šanci i ohroženým skupinám na trhu práce jako jsou matky s dětmi, lidé nad 50 let, absolventi a dlouhodobě nezaměstnaní. Působíme v segmentech automotive, v logistice, výrobních a administrativních společnostech a start-up. CIETT 2013 – celosvětové údaje: - 40,2 milionů agenturních zaměstnanců - 12 milionů FTE´s (plných pracovních úvazků denně -60 tis. agentur práce s 1,66 mil. kmenových zaměstnanců celosvětově -1,6% penetrace agenturního zaměstnávání ve světě - 1,7% penetrace v Evropě - 0,4% APPS podíl agenturního zaměstnávání v ČR CIETT 2013 – celosvětové údaje: - 40,2 milionů agenturních zaměstnanců - 12 milionů FTE´s (plných pracovních úvazků denně -60 tis. agentur práce s 1,66 mil. kmenových zaměstnanců celosvětově -1,6% penetrace agenturního zaměstnávání ve světě - 1,7% penetrace v Evropě - 0,4% APPS podíl agenturního zaměstnávání v ČR Asociace poskytovatelů personálních služeb je řádným členem mezinárodních asociací agentur práce: Eurociett Ciett Asociace poskytovatelů personálních služeb je řádným členem mezinárodních asociací agentur práce: Eurociett Ciett

STATISTIKY APPS 2014 Meziroční srovnání celkového počtu přidělených a přepočtených FTE´s

Fakta o agenturním zaměstnávání V ČR se pohybuje počet agenturních zaměstnanců na úrovni 200 tisíc přidělení. Důležitý je ale údaj FTE (přepočet na plný pracovní úvazek), zde jsme na údaji cca 50 tisíc (penetrace 0,9%, průměr v EU 1,7%). Nejedná se o každoroční masívní nárůst agenturního zaměstnávání Podle statistik Ciett a Eurociett každé třetí dočasné přidělení přejde v trvalý pracovní poměr. Agentury umožňují agenturním zaměstnancům přístup k trvalému, přímému zaměstnání Ve podnicích, kde je uzavřena kolektivní smlouva, je upraveno agenturní zaměstnávání. O agenturní práci je možné vyjednávat a v rámci kolektivního vyjednávání upravovat podmínky.

Fakta o agenturním zaměstnávání Srovnatelné podmínky stále nejsou v zákoně zcela definovány a tak může docházet k tomu, že uživatelé nejsou ochotni je sdělovat agentuře práce podmínky. APPS již v roce 2013 připravila DOPORUČENÍ PRO ORGANIZACI VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ PRO DODAVATELE AGENTURNÍHO ZAMĚSTNÁVÁNÍ, kde sama definovala a upřesnila srovnatelné podmínky: Agentury sdružené v APPS poskytují plnou rovnoprávnost agenturním zaměstnancům ve srovnání se zaměstnanci kmenovými.

Fakta o agenturním zaměstnávání Pokud v podniku je uzavřena kolektivní smlouva, je platná pro všechny zaměstnance. Zajišťujeme agenturním zaměstnancům právo na svobodu sdružování a kolektivní vyjednávání. Rozhodně nikdy a v žádném případě nenahrazujeme stávkující zaměstnance agenturními. Agenturní zaměstnanci mají sjednány smlouvy na dobu určitou, z toho vyplývá jasně daný termín ukončení smlouvy. Vždy je možné se domluvit buď na prodloužení smlouvy nebo na možnosti přechodu k uživateli. Pokud není ani jedna možnost, pak se agentura snaží zaměstnance přidělit k jinému uživateli a zajistit tak návaznost pracovního poměru. Agentury se snaží, aby agenturním zaměstnancům vyhledaly po skončení přidělení další možnost uplatnění na trhu práce.

Fakta o agenturním zaměstnávání Agenturní zaměstnávání je plně legalizováno od Je dostatečně definováno a regulováno a nesmí tak docházet k zastřenému zaměstnávání. APPS bojuje proti jakékoli diskriminaci agenturních zaměstnanců, nedodržování srovnatelné mzdy a dalších podmínek, sjednávání smluv o dílo či švarcsystému, vyplácení výplaty „na ruku“ či části výplaty formou diet či cestovních příkazů. APPS na „pseudoagentury“ upozorňuje a v případě zjištění takových pochybení předává podněty k prošetření Státnímu úřadu inspekce práce. APPS dlouhodobě a intenzivně bojuje proti skrytému zaměstnávání, prosazuje transparentnost veškerých pracovněprávních vztahů. Agenturní zaměstnávání je jedinou legální formou flexibilního zaměstnávání.

Agenturní zaměstnávání – zkušenosti z praxe Pracovně lékařské služby dostupnost, omezení flexibility Smlouvy na pracovišti lze doložit během kontroly Zákaz zaměstnávání Cizinců z 3.zemí dříve i osob se zdravotním postižením (omezení zrušeno od ) Tendence ke zvyšování regulace versus zaměření na efektivní fungování kontrol pseudoagentury smlouvy o dílo družstva zaměstnání malého rozsahu (HPP i DPČ do 2499,- Kč včetně) zneužívání cestovních příkazů a další… Vymezení zodpovědnosti Srovnatelné podmínky

SITUACE V ČR APPS pro omezení zneužívání agenturního zaměstnávání navrhla: -Omezení nebo zákaz souběhu (kmenoví zaměstnanci a současně agenturní u jednoho uživatele) -zákaz přidělování více agenturami k jednomu uživateli v rámci kalendářního měsíce nebo současně. Podklad pro § 307b Zákoníku práce

Význam agenturního zaměstnávání Agentury vytvářejí pracovní místa bez toho, aby nahrazovaly trvalá pracovní místa Agenturní práce je efektivním způsobem získání trvalé práce Soukromé služby zaměstnanosti přispívají k lepšímu trhu práce pouze tehdy, jsou‐li vhodně regulovány Soukromé služby zaměstnanosti poskytují důstojnou práci, pokud je dodržována legislativa a srovnatelné podmínky zaměstnanců V mnoha zemích se agenturní práce uznává jako volba životního stylu

SITUACE V ČR K vydáno povolení ke zprostředkování Z toho 996 povolení ke zprostředkování dle § 14 odst. 1 písm. b) – agenturní zaměstnávání Počty agentur práce v Evropských zemích: Rakousko: 1.300Polsko:3.970 Německo:6.700V. Británie: Itálie: 97Slovensko:1.500 Francie:1.500 údaje z Ciett Economic Report 2014

SITUACE V ČR APPS: -vítá předložený návrh změny zákona o zaměstnanosti a zákoníku práce a to zejména v opatřeních směřujících ke zpřehlednění trhu agenturního zaměstnávání a vyloučení těch subjektů, které cíleně nedodržují a obcházejí nastavená pravidla. -souhlasí s předkladatelem, že tzv. zastřené (tedy nelegální) agenturní zaměstnávání, působení tzv. „pseudoagentur“ práce (někdy i za součinnosti uživatele) je hlavním problémem této oblasti pracovního trhu. -Svým přístupem podporuje důsledné a efektivní kontrolní činnosti zaměřené proti těmto jevům, jakož i lepšímu vymezení zastřeného zaměstnávání.

SITUACE V ČR APPS: Považuje za nutné připomenout přínosy agenturního zaměstnávání: -umožnění získání pracovních zkušeností studentům a absolventům a tím zvýšení jejich potenciálu pro získání budoucího trvalého zaměstnání -nabídka flexibilní práce popř. zachování pracovních návyků a účasti na trhu práce těm, kteří jinak alespoň dočasně mají problém se zaměstnat – např. matky na rodičovské dovolené či s malými dětmi, zaměstnanci zatížení exekucemi, zaměstnanci ve věku nad 50 let, handicapovaní -umožnění přechodu zaměstnance z dočasné zaměstnanosti u agentury do trvalého zaměstnání u uživatele.

Členové APPS Partneři APPS