Regionální potravina 2010 v Královéhradeckém kraji Ing.Petra Škopová
Účel soutěže a organizační zajištění Cílem je představit široké laické i odborné veřejnosti regionální potraviny prezentující specifika kraje Zadavatel projektu: Ministerstvo zemědělství České republiky Realizátor projektu: Regionální agrární komora Královéhradeckého kraje Administrátor projektu: Královéhradecký kraj
Organizace soutěže Výzva potravinářům v Deníku a v rozhlase (ČR HK a Blaník) Přijímání přihlášek a jejich kontrola v sídle Regionální agrární komory. Přihláška a pravidla soutěže uveřejněny na Termín přijímání přihlášek: Termín vyhodnocení výrobků: Hodnotitelská komise složena z 9 členů. Propagace výrobků – červenec až listopad 2010
Přihlášené výrobky Přihlášeno 27 potravinářů s 46 výrobky Možnost přihlásit max. 5 výrobků od 1 výrobce do 1kategorie. Kategorie a počet přihlášených výrobků: I. Mléko a mléčné výrobky 4 II. Pekařské a cukrářské výrobky 19 III. Masné výrobky 7 IV. Alkoholické a nealkoholické nápoje 6 V. Ovoce a zelenina 3 VI. Ostatní 7
Vyhodnocení nejlepších I.kategorie: Mléko a mléčné výrobky 1. Bílý jogurt řeckého typu - Mlékárna BOHEMILK a.s. 2. Niva 50 % t.v.s. - Niva s.r.o. 3. Žernovský bochník - ZD Žernov II. kategorie: Pekařské a cukrářské výrobky 1. kolekce HRADECKÉ PRALINKY - Cukrářství u Rudolfa 2. Chléb PORLICO - PEKÁRNA LIČNO 2. Orlický chléb - PEKÁRNA LIČNO 3. Sváteční koláčky - PEKÁRNA LIČNO III. Kategorie: Masné výrobky 1. Selská paštika TORO - CHOVSERVIS a.s. 2. Piccolo šunka - CHOVSERVIS a.s. 3. Tlačenka - ZEPO Bohuslavice
Vyhodnocení nejlepších IV. kategorie: Alkoholické a nealkoholické 1. Jablečný mošt 100 % - Podorlická sodovkárna s.r.o. 2. Rampušák - kvasnicový ležák - Staročeský pivovárek, s.r.o. 3. Novopacké pivo – Kryštof - Pivovar Nová Paka a.s. V. kategorie : Ovoce a zelenina 1. Dobrovodské kysané zelí bílé 500 g - ZD Podchlumí 2. Všestarská cibule - VITAL Czech s.r.o. 3. Bolehošťské kysané zelí - AGROSPOL Bolehošť a.s. VI. kategorie: Ostatní 1.Rokytnický med lesní květový - Včelí farma Rokytník 2.Rokytnický med javorový květový - Včelí farma Rokytník 3. Med s mateří kašičkou - Milan Pleva
Mediální podpora
Filmový spot - Cinestar
Tisková inzerce
Ochutnávky – Rychnov nad Kněžnou – prodejní trhy Země Živitelka České Budějovice 2.9. – Hradec Králové – prodejní trhy 3.9. – PRIM Chomutice – chovatelský den – Královéhradecké krajské dožínky – slavnostní vyhlášení – Chovatelský den Mžany Říjen – ochutnávky v SM Terno Hradec Králové
Slavnostní vyhlášení
Hodnocení soutěže Málo času na přípravu projektu Neproběhla diskuze s Agrárními komorami, které podobné soutěže pořádají již několik let – opakovali se stejné chyby Nová soutěž ohrožuje konání tradičních krajských soutěží Pozitivní je, že Mze je ochotno vynaložit na tuto podporu prostředky V budoucnu se více zaměřit na podporu tvorby prodejních míst pro regionální potraviny – nedostupnost pro zákazníka je největší překážka růstu prodeje těchto výrobků Vyjasnit si koho a proč chceme vlastně podporovat. Malí výrobci nemohou zásobovat více řetězců a velké firmy takovouto podporu příliš nevyužijí.
Potravina a potravinář roku Královéhradeckého kraje
Vznik soutěže Soutěž vznikla na základě návrhu Výboru pro životní prostředí a zemědělství Královéhradeckého kraje v roce 2005, kraj vyčlenil na tento samostatný projekt cca 1,5 mil. Kč – od r. 2006
Cíle projektu Zviditelnit místní potravináře půlroční kampaní Zvýhodnit postavení místních potravinářů při vyjednávání s obchodníky Popularizovat české zemědělství a potravinářství Zachování výroby převážně na venkově pomůže zachovat i pracovní místa a tvorbu HDP na venkově Dlouhodobá marketingová podpora KHK potravinářů Zlepšení orientace zákazníků při výběru potravin Posílení spotřebitelské hrdosti na kvalitní místní potraviny Podpořit preferenci zákazníka pro nákup místních potravin Ekologický cíl – preference domácích potravin omezí mezinárodní dopravu a tím sníží spotřebu nafty a devastaci silnic a dálnic
Pravidla soutěže Hlasování probíhá formou hlasování na internetových stránkách soutěže,pomocí hlasovacích lístků – denní tisk, prodejní akce a přes SMS Hlasující má možnost přidělit po jednom hlasu maximálně 3 ze soutěžních produktů Hlasování probíhá průběžně od cca 15. května do cca 4. září Do seznamu pro losování o ceny jsou zařazeni hlasující, kteří splní podmínky hlasování a uvedou požadované kontaktní údaje.
Ceny pro vítěze Možnost používat označení Potravina nebo potravinář na výrobků – časově neomezeno Vítězové mají další prostor v médiích – medailonky vítězů – celokrajské vydání Hradeckých deníků a MFD Diplom a věcné ceny
Ceny pro hlasujícíspotřebitele - Myčka nádobí - Kombinovaný sporák - Kombinovaná lednice - Elektrická pečící trouba na chleba - Elektrický parní hrnec na vaření - 20 potravinových balíčků, každý v ceně 2000,-Kč - 5 poukázek COOP Terno každá v ceně 1000,- Kč
Výsledky 5. ročníku 2010 Přihlášeno 40 potravinářů s 91 výrobkem. V soutěži hlasovalo 5728 hlasujících, kteří odevzdali hlasů svým oblíbeným výrobkům. Vítězové: 1.Mlýnské a pekárenské výrobky Pekárna Lično, Ličenský chléb, 1250 hlasů – vítěz 2006,2008, 2009 2. Mléko a mléčné výrobky ZD Žernov, Čerstvý kozí sýr s kořením, Čerstvý kozí sýr přírodní shodně 202 hlasů. První vítězství v soutěži. 3. Maso a masné výrobky ZEPO Bohuslavice,a.s., Tlačenka ZEPO, 358 hlasů. Tato tlačenka zvítězila také v roce 2008 i 4. Lahůdky a cukrářské výrobky Hovorkovy hořické trubičky, 589 hlasů. Obhájil vítězství z roku 2009 i 5. Zelenina, ovoce a ostatní výrobky Rokytnický med lesní květový, Včelí farma Rokytník, 572 hlasů. Vítěz z roku 2008 6. Alkoholické a nealkoholické nápoje Podorlická sodovkárna Rychnov n.K., Mošt jablečný, 408 hlasů. Vítězství také v roce 2007, 2008, 2009
Jak dál…..? Regiopotravina má centrální vedení, dostatečný rozpočet, ale nevnímá tolik rozdíly v krajích Krajské soutěže – menší rozpočty, delší tradice, mají blíže k regionálním potravinářům i lokálním zákazníkům Obě formy by si měli svou pozici udržet a odlišit je pravidly nebo termínem realizace
Kontakty Regionální agrární komora Královéhradeckého kraje – Ing.Petra Škopová –