Přechodné zaměstnávání příklad dobré praxe z Fokusu Vysočina Pavel Říčan s přispěním Aleny Prýmkové, Dany Javorské, Jany Horákové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KDO JSME Rytmus Liberec, o.p.s. je agentura pro podporované zaměstnávání. Podporované zaměstnávání je individuální podpora lidem znevýhodněným na trhu.
Advertisements

Podporované zaměstnávání - praxe založená na výzkumech Mgr. Jiří Šupa Ph.D. Sdružení Práh CZ.1.04/ / Projekt je financovaný z Evropského.
Návrh komunitního plánu na rok
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Zahraniční stáže v oblasti péče o duševní zdraví.
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
S OCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY SDRUŽENÍ PRÁH. S DRUŽENÍ PRÁH ZŘIZUJE TŘI TIPY DÍLEN : Sociálně terapeutickou dílnu Café Práh Sociálně terapeutickou dílnu.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
SLUŽBY ZAMĚSTNÁVÁNÍ V KOMUNITNÍCH SLUŽBÁCH V PRAZE A OKOLÍ.
Spolupráce s o.s.Rytmus a pracovní rehabilitace Karel Doležal.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
výstup projektu Rozvoj sociální firmy
Ing. René Kuchár  Zakládající člen od roku 2001  Člen Výboru APA od roku 2011.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
ÚŘAD PRÁCE.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
MARKETINGOVÝ MIX.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Problematika zaměstnávání OZP. Zaměstnávání OZP a legislativa Upravuje zákon 425 /2004 Sb. o zaměstnanosti Za OZP považuje zákon 425 /2004 osoby, které.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Podpora zaměstnávání lidí s postižením Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji II. CZ.1.04/3.1.00/A Aktivita.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
HISTORIE A SOUČASNOST VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ V ARKADII.
„Spolupráce v oblasti náboru nových zaměstnanců pro členy KZPS“
Networking v podporovaném zaměstnávání skrze byznys snídaně Markéta Blahetková Pracovní konzultantka Rytmus, o. p. s. – od klienta k občanovi.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Sociální podnikání v Praze
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Společensky odpovědného podnikání
Sociálně terapeutické dílny
Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
RÚT Frýdek-Místek sociální rehabilitace
Cesta k uplatnění na trhu práce
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Transkript prezentace:

Přechodné zaměstnávání příklad dobré praxe z Fokusu Vysočina Pavel Říčan s přispěním Aleny Prýmkové, Dany Javorské, Jany Horákové

Přechodné zaměstnávání PŘECHOD ODNĚKUD NĚKAM V ČR v roce 2009 existuje nejméně 5 poskytovatelů služby, v praxi jsou podstatné rozdíly.

Přechodné zaměstnávání zvýšení, obnovení nebo udržení pracovních, sociálních a kognitivních dovedností posílení sebevědomí a motivace z hlediska pracovního uplatnění rozpoznání vlastních dovedností, které mohou mít vliv na volbu následného zaměstnání práce v běžném pracovním prostředí práce za běžnou mzdu snížený pracovní úvazek podpora pracovníků služby délka přibližně 3 – 9 měsíců praktická definicecíle služby

Duševní onemocnění má často průběh podobný sinusoidě. Přechodné zaměstnávání může být výhodné právě svou přechodností a opakovatelností v čase. přechodná práce přechodná prá PŘECHODNÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ U LIDÍ S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM přechodná prácetrvalá práce Dosavadní data spíše ukazují na přechod k trvalému pracovnímu místu - u 45% uživatelů.

Chráněná dílna Sociálně terapeutická dílna Přechodné zaměstnávání Podporované zaměstnávání Job klub Systém pracovní rehabilitace ve Fokusu Vysočina Naším cílem je vytvářet vějíř smysluplných nabídek. Nejde o systém povinných rehabilitačních kroků, pro využití jednotlivých služeb je směrodatná volba uživatele Tým podpory v zaměstnávání

Uživatelé přechodného zaměstnávání Celkem uživatelů31 osob Zaměstnáni méně než 3 měsíce7 osob Zaměstnáni měsíců24 osob Průměrné délka zaměstnání6 měsíců Základní statistická data Účinnost přechodného zaměstnávání stav 2009 Pracují na otevřeném trhu práce1445% Z toho získali přechodné místo na stálo619% Pracují v chráněné dílně/opakují program723% Nepracují/nelze zjistit1032%

Chráněná dílna Podporované zaměstnávání Přechodné zaměstnávání Přechodné zaměstnávání v systému pracovní rehabilitace Přechodné zaměstnávání je jedním z nástrojů pracovní rehabilitace. Všichni uživatelé, kteří absolvovali tento program, také čerpali jiné služby pracovní rehabilitace.

Příběh první: slečna Markéta 28 let, středoškolské vzdělání – obchodní akademie, plný invalidní důchod, diagnóza OCD + deprese, od dětství bez hospitalizací listopad 2004 – říjen 2007 (3 roky) zaměstnána v chráněné dílně duben 2007 – říjen 2007 (7 měsíců) v přechodném zaměstnání – pomocné práce v administrativě - dva dny v týdnu po 4 hodinách listopad 2007 – dosud (1 rok 9 měsíců) na otevřeném trhu práce v administrativě – 5 dnů v týdnu po 4 hodinách Sl. Markéta: „Formou přechodného zaměstnávání jsem měla příležitost vyzkoušet si administrativní činnost. Zásluhou této zkušenosti jsem měla odvahu přijmout nabídku na otevřeném trhu práce ve firmě Protect. Získala jsem pocit užitečnosti a zbavila se strachu ze zaměstnání. Jsem ráda za „duševní“ podporu a pomoc při těžkých začátcích. Získala jsem odvahu více komunikovat a zkušenost, že práci zvládnu“.

Příběh druhý: paní Jana 43 let, středoškolské vzdělání - zemědělské, plný invalidní důchod, diagnóza schizofrenie, od roku 2005 bez hospitalizace únor 2005 – červenec 2009 (4 roky) zaměstnána v chráněné dílně květen 2007 – prosinec 2007 (8 měsíců) v přechodném zaměstnání – úklid 2008 (12 měsíců) na otevřeném trhu práce jako uklízečka červen 2009 (zatím 2 měsíce) v přechodném zaměstnání – úklid. Paní Jana poslední 4 roky pracuje v chráněné dílně, která pro ni představuje jistotu. Přechodné zaměstnávání pro ni znamená přivýdělek a kontakt s nechráněným prostředím. Trvalý přechod na otevřený pracovní trh není jejím cílem. prostředí přechodného zaměstnání prostředí chráněné dílny

Pomocné práce v kavárně Prodavačka v knihkupectví Pomocné zednické práce Pomocné administrativní práce Pomocné práce v Oblastní charitě Pomocné práce ve výrobě Telefonistka Úklidové práce Pomocný kuchař Pomocná koordinátorka mateřského centra Pomocná síla v kuchyni Třídění plastového odpadu Pomocný zahradník Pracovní pozice v programu

Uživatel Provozní zaměstnavatel Zaměstnavatel FOKUS Vysočina Pracovní smlouva Pokyn k dočas. přidělení Dohoda o dočasném přidělení Umístění Legislativní rámec agenturní zaměstnávání § § 309 zákoník práce

Specifické výhody přechodného zaměstnání minimální stigmatizace možnost vyzkoušet si to dosažitelný cíl kontakt s reálným pracovním prostředím smlouva s pomáhající organizací – jednodušší vyjednávání podpora a porozumění zná pracoviště, v případě ukončení zpětná vazba přímá účast při vyjednávání podmínek práce možnost lépe poznat uživatele finanční výhoda – hradí pouze část nákladů na zaměstnance není vázán pracovně právním vztahem podpora při zapracování od poskytovatele služby určitá garance od poskytovatele služby, možnost kontaktu při potížích možnost ponechání zaučeného a osvědčeného zaměstnance, využito v 19-ti % případů. pro uživatele pro provozního zaměstnavatele pro poskytovatele

Děkujeme za pozornost. Pavel Říčan Alena Prýmková, Dana Javorská, Jana Horáková