DOWNŮV SYNDROM VY_52_INOVACE_220202 21. ledna 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Vývoj člověka - postnatální
DĚDIČNÉ CHOROBY.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Choroby gonozomálně dědičné recesivní
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Downův a Edwardsův syndrom
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Genetická onemocnění.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Logopedická třída MOTÝLCI
Didaktická část diplomové práce
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
GENETICKÉ VADY.
Ošetřování dítěte s Downovou chorobou
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Autismus VY_52_INOVACE_ prosince 2013
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pedie Co mají společné?.
Základní pojmy speciální pedagogiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DOWNŮV SYNDROM VY_52_INOVACE_ ledna 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

D OWNŮV SYNDROM  Downův syndrom patří mezi nejznámnější a nejtypičtější syndromy způsobené chromozomální aberací.  V klasické formě jde o syndrom způsobený trizomií 21. chromozomu tzn., že každá buňka osoby s Downovým syndromem obsahuje tři 21. chromozomy místo obvyklých dvou  Je nejčastější vrozenou příčinou mentální retardace.  Dalšími charakteristickými znaky jsou vrozené vady srdce a typický vzhled.

D OWNŮV SYNDROM  České republice je výskyt jedno z 1500 živě narozených dětí. Jeho vznik ovlivňuje stáří matky – pokud je matka starší 45 let, činí pravděpodobnost vzniku Downova syndromu 1:40.  Díky moderním metodám prenatální diagnostiky lze tento syndrom v drtivé většině případů diagnostikovat již v průběhu těhotenství.  Poprvé byl popsán v r anglickým pediatrem Johnem Downem, ale chromozomální původ syndromu byl doložen až v r

P ŘÍČINY VZNIKU D OWNOVA SYNDROMU  Downův syndrom je považován za genetickou náhodu, případně nehodu.  Vyskytuje se celosvětově ve všech zemích, národech, etnikách i sociálně-ekonomických třídách.  Důvod této genetické odchylky se prozatím nepodařil uspokojivě vysvětlit.  Je však prokázáno, že nic, co rodiče učinili před nebo v průběhu těhotenství, nemá za následek narození dítěte s Downovým syndromem  Downův syndrom je tedy čistě náhodný jev, za jedinou prokázanou souvislost zvyšující pravděpodobnost jeho výskytu se považuje věk rodičů - matky nad 35 let a otce nad 50 let.

S YMPTOMY D OWNOVA SYNDROMU  Lidé s Downovým syndromem trpí tělesnými malformacemi a mají mongoloidní vzhled. Jejich duševní vývoj je zpomalený. Mají vyšší pravděpodobnost výskytu některých nemocí než běžná populace.

T ĚLESNÉ PŘÍZNAKY  menší, zploštěná hlava, vyvolávající dojem neobvykle kulatého obličeje, zploštělá tvář, nevýrazné rysy  šikmý tvar oči způsobený úzkými očními víčky a kožní řasou ve vnitřním koutku oka  malá ústa často pootevřená, větší jazyk, krátký a široký krk  krátké a široké ruce, krátké prsty, nepřerušená příčná rýha na dlani, tzv. opičí rýha  tzv. sandálová mezera - velká mezera mezi palcem na nohou a ostatními prsty  ochablost svalů způsobuje volné klouby, menší svalovou sílu a omezenou koordinaci pohybu, což by se během vývoje mělo zlepšit a stabilizovat  muži v průměru dorostou do výšky 147 – 162 cm, ženy dorůstají 135 – 155 cm, postava těchto jedinců je malá a zavalitá

N EMOCI A SKRYTÉ PŘÍZNAKY  mentální retardace, IQ nejčastěji kolem v pásmu středně těžké mentální retardace (35-50)  porucha motoriky, celková nižší obratnost  muži jsou neplodní, u žen bylo narození potomka výjimečně zaznamenáno  časté jsou vrozené srdeční vady až u 40% lidí s DS  obvyklé jsou vady smyslové, 50 % dětí s DS trpí krátkozrakostí, 20 % jich je dalekozrakých, většina z nich šilhá. Kolem 60 % dětí je sluchově postižených.  zhruba u 3 % narozených dětí se objevuje šedý zákal, který je nutno operovat ihned po narození  k častým znakům patří porucha imunitního systému, která je spojena se sníženou činností štítné žlázy.  vývojové anomálie v trávicím traktu  vyšší pravděpodobnost vzniku leukémie a Alzheimerovy choroby

V ÝCHOVA DĚTÍ S D OWNOVÝM SYNDROMEM  Downův syndrom nelze vyléčit, ale jeho následky i mentální úroveň lze cílenou péčí pozitivně ovlivnit.  Je prokázáno, že osoby s Downovým syndromem dosahují nejlepších výsledků v láskyplném a stimulujícím prostředí svých rodin (velmi patrné jsou rozdíly mezi dnešní generací vyrůstající v rodinách a předchozí generací „ústavních dětí").  Vývoj dětí s DS probíhá vcelku normálně, je ale mnohem zdlouhavější, pomalejší a každý pokrok je v porovnání s ostatními dětmi, kde vše jde víceméně samo, výsledkem intenzivního cvičení a cíleného výchovného vedení.

V ÝCHOVA DĚTÍ S D OWNOVÝM SYNDROMEM  Výchova a učení dítěte s Downovým syndromem je tedy náročnější a vyžaduje trpělivost a specifický přístup.  Obecně je základní diagnózou zasažen především motorický vývoj a vývoj řeči.  V oblasti emocionální a sociální děti naopak často výrazně předčí své vrstevníky.  Děti s DS se při správném vedení naučí vše podstatné - samoobsluhu, čtení a psaní, zapojují se aktivně do rodinného života, praktikují různé sporty, hrají na hudební nástroje, mohou si osvojit tanec a řadu dalších dovedností. Obvykle to ale trvá déle a stojí to větší úsilí, práci a neustálé opakování.

V ZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ S D OWNOVÝM SYNDROMEM  Důležitou roli hrají Střediska rané péče, které napomáhají s programy včasné péče a stimulace dětí již od kojeneckého věku.  Včasnou péčí je možné podpořit zejména senzomotorický a sociální vývoj kojenců a stimulovat procesy jejich učení.  Včasná péče se poskytuje od doby po narození až do nástupu dítěte do školního zařízení. Poskytuje jí tým složený z rehabilitačního pracovníka, logopeda, pracovního terapeuta a speciálního pedagoga.  V současné době již nikdo nepochybuje o právu dětí s DS na vzdělávání podle jejich možností.

V ZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ S D OWNOVÝM SYNDROMEM  V předškolním věku navštěvují mateřské školy, speciální nebo běžné v místě bydliště.  Základní školu absolvují podle závažnosti svého mentálního postižení nejčastěji v základních školách praktických, případně v pomocných školách nebo jsou za podpory asistenta integrovány do běžných ZŠ.  Po dokončení ZŠ je možné navštěvovat 1 až 3leté praktické školy, Cílem je umožnit žákům doplnění a rozšíření teoretického i praktického vzdělání, poskytnout jim základy odborného vzdělání a manuálních dovedností v jednoduchých činnostech a připravit je na vykonávání určité konkrétní profesní činnosti.

D OSPĚLÝ ČLOVĚK S D OWNOVÝM SYNDROMEM  Lidé s Downovým syndromem se ve zdraví dožívají vyššího věku. Mnozí z nich dnes žijí do padesáti, šedesáti let.  Kvalita jejich života se také změnila. Možnosti vzdělávání dospělých, odpočinkových aktivit, zaměstnání a začlenění do společnosti jsou mnohem lepší než v minulosti.  Většina dospělých s Downovým syndromem je schopna se do jisté míry o sebe postarat a vyžaduje spíše střední než stálou péči.  Pokud je dospělý s Downovým syndromem schopen učinit informované rozhodnutí o svých vlastních záležitostech, rodiče by měli jeho nezávislost akceptovat. V každém případě nějaká forma ochrany je potřebná, protože v řadě situací by mohla být jeho práva poškozována.

D OSPĚLÝ ČLOVĚK S D OWNOVÝM SYNDROMEM  Lidé s Downovým syndromem se dobře přizpůsobují společnosti a navazují intimní vztahy. V některých případech se začínají vdávat a ženit. Mají stejné pocity jako kdokoliv jiný. Pozitivně reagují na projevy přátelství a zraňuje a rozrušuje je bezohledné jednání.  Mohou být zaměstnávání ve firmách na běžných prac. pozicích nebo např. ve chráněných dílnách, záleží na jejich schopnostech, ale i na možnostech pracovního trhu, kde jsou v oblasti zaměstnávání lidí s postižením stále rezervy.

PRAMENY  ŠVARCOVÁ, Iva. Mentální retardace: vzdělávání, výchova, sociální péče. Vyd. 1. Praha: Portál, ISBN  THOROVÁ, K. Pervazivní vývojové poruchy, mentální retardace a syndromy pojící se s mentální retardací. In ČADILOVÁ, V., JŮN, H., THOROVÁ, K. Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem. Praha: Portál, ISBN  [online]. [cit ].  [online]. [cit ].