ROZDÍLY MEZI MUŽSKÝM A ŽENSKÝM MOZKEM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smyslová ústrojí Funkce:
Advertisements

VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Optické vlastnosti oka
Složení lidského oka Bloudíčková Gabriela, Radová Jana, Spáčal Josef, Březinová Dagmar, Marek Hrůza, Ludvík Josef.
Nervová soustava.
„mužský mozek“ „ženský mozek“
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Centrální nervová soustava- mozek
ŽLUTÁ SKVRNA.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Nervová soustava- receptory
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Oční vady Eliška Gálová, 3.G.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Smyslové vnímání OKO.
Oční implantáty Petr Kočan
Oční implantáty Martin Kučera
Myšlení a paměť Myšlení Proces sloužící k řešení problémů
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vypracoval: Petr Ponížil 2. ročník OTŽP. Knihy ze kterých jsem čerpal.
Oční Implantáty. 2 3 uvnitř na zadní straně sklivce žlutá skvrna – největší koncentrace světločivných buňek, má červenou barvu, na ose oka několik vrstev,
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Co je kognitivní psychologie?
Hazardní hry 3. ledna 2014 VY_42_INOVACE_190231
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zrak ptáků Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Prezentace – výklad učiva
Psychické procesy - vnímání
Lidské oko Optické čočky Název školy
LIDSKÝ ORGANISMUS SMYSLY A NERVY.
Co je kognitivní psychologie?
Lidské oko
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ROZDÍLY MEZI MUŽSKÝM A ŽENSKÝM MOZKEM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ ledna 2014

V ÝVOJ ŽENY A MUŽE  rozdíly mezi chlapec a dívkou jsou jíž od půl roku narození  holky dříve mluví, lépe vyslovují mají bohatší slovník a brzy čtou  chlapci trpí více poruchami vnímání - dyslexií, dysgrafií a dyskalkulií  vynikají v logickém a početním usuzování, prostorové představivosti a technickém myšlení

V ÝVOJ ŽENY A MUŽE  ve 12 letech jsou dívky stejně vyspělé jako chlapci s přibývajícím věkem chlapci přibývají svaly, dívce spíše tuky  průměru má ženské pohlaví nižší vzrůst, slabší kapacitu plic a srdce v porovnání s pohlavím mužským  navzdory tomu se sportovkyně v mnoha disciplínách takřka mužům vyrovnají  ženy jsou vytrvalejší a lépe snáší fyzickou zátěž…

PŘEVAHA HEMISFÉR  levou hemisféru využívají muži  je více analytická a pomáhá jim k řešení problémů a úkolů  většinou zvládají lépe logické dovednosti např. matematiku  ženy používají obě hemisféry jsou tak více kreativnější při učení nebo také řešení problémů

B ARVY A ZRAK - M UŽ  Mají barevné vnímání založené na čípcích což jsou nervové buňky, které vnímají tři druhy barev  Jejich sítnice oka je až o 20 procent silnější, jejich čípky a tyčinky jsou napojeny do části mozku, která vnímá vzdálenost a perspektivu  Dobře vnímají barvy modrou, červenou a také černou  Tmavší barvy, které více vnímají působí na jejich psychiku pesimisticky  Má lepší orientační smysl zakořeněný z dob, kdy získával potravu lovem  Velmi dobře se vyzná v mapách

B ARVY A ZRAK - Ž ENA  Lépe překrývají jednotlivá spektra barev, proto jsou schopné vidět jemné detaily barev  Souvisí to s pravěkem, kdy ženy musely zajišťovat potravu pro domácnost. A rozeznat jestli nějaká potravina je zralá nebo nezralá, jestli nějaké jídlo je poživatelné, a proto mají zvýšenou citlivost na barvy.  Jejich tyčinky a čípky vedou do jiných oblastí než mužské  Mají lepší periferní vidění, organizován na blízkost  Jsou právě i díky barevnému vidění optimističtěji naladěny

Z RAK A ORIENTACE V PROSTORU - MUŽ  V historicky nedávné době muži-lovci jednou denně či za nějaký čas lovili potravu – např. mamuta nebo tuleně – nebo odháněli nepřítele, a pak si lehli či sedli k ohni, pili zkvašené bobuloviny a obilné nálevy.  Základem úspěchu ve shánění potravy byla orientace na dálku. Tomu fyziologicky odpovídá „tunelové vidění“ s menší schopností periferního vidění.  Muži mají lépe vyvinutá centra v pravém frontálním laloku předního mozku (telencefalu) pro prostorovou orientaci. Proto najdou cestu ke vzdálenému cíli, ale většina obtížně vyhledává nějaký předmět ve své často neuspořádané skříni.  U muže je dobré prostorové vidění a odhad vzdálenosti - projevem je dobré couvání a parkování auta  Muži dávají přednost červené barvě před modrou, když jsou k takové volbě situací přinuceni.

Z RAK A ORIENTACE V PROSTORU - ŽENA  Ženy měly a mají mozek i ruce v činnosti vlastně pořád, od sbírání jedovatých bobulek a kořínků za současného vícesměrného sledování okolí až po udržování ohně a konverzace se sousedkami, krmení, přenášení a hlídání dětí či dlouhodobé přebírání hrachu a čočky (Popelčin symptom).  Ženy tedy neustále přijímají informace a základní rys jejich orientace je na blízko a na detaily.  Ženy mají široké periferní vidění a lepší barevné spektrum, což je dáno lepším překrýváním frekvenčních spekter čípků, kódovaných geny v chromozomech X, které, jak známo, mají ženy dva, oproti jednomu „neduživému“ mužskému Y.  Ženy najdou v blízkém okolí drobné předměty a používají lepší popis barev (smetanová, světle plavá, blond platinová aj.).

S LUCH  Ženy lépe slyší vysoké frekvence zvuku (pláč dětí) a rozumějí emocionálnímu podtextu lidských  Muži zvuk lépe zaměřují a konstruují si v mozku trojrozměrné mapy, umožněné zvláštní sortou neuronů v hipokampu, sídlu paměti vypovídací (deklarativní).  Ženy mohou současně mluvit a poslouchat v důsledku lepšího propojení obou hemisfér a oblastí řečových a sluchových. Většinou jim nevadí simultánní konverzace, kterou muži sledují obtížně.

S LUCH  Muži také špatně vnímají, když je v místnosti jiný hluk. Na osm dobře zpívajících amerických žen připadá jeden dobrý zpěvák-muž.  Otcové si s dětmi raději hrají, než jim zpívají ukolébavky.  Dospívající chlapci často „neposlouchají“ a učitelé správně vyžadují, aby se jim při rozhovoru chlapci dívali do očí.

S OCIÁLNÍ ORIENTACE  Žena dobrou spoluprací obou hemisfér snadno odhalí ve skupině lidí, kdo ke komu patří a kteří lidé se nesnášejí.  Muž si raději sedá ke stěně, hledá podvědomě nepřátele a hlídá si otvor pro únik.  Ženy lépe čtou řeč těla (která představuje 60–80 % veškeré osobní informace), a proto snadno prokouknou lhaní mužů v přímém kontaktu.  Muž často lež (ženy) nerozpozná, nemá dostatečnou psychickou citlivost.

R EAKCE NA STRES  reakce na stres jsou u obou pohlaví odlišné  muži mají tendenci na stres reagovat formou „útok nebo útěk“  ženy spíše užívají strategii „spřátelení se či získání informací“  hlavní příčina: hormonální vylučování  při prožívání stresu a zátěže se vylučuje hormon oxytocin  u žen vylučování estrogenu podporuje účinky oxytocinu ve smyslu uklidnění a zaměření se na pocity  u mužů produkce testosteronu v čase zátěže a stresu tyto efekty oxytocinu tlumí

C ENTRUM ŘEČI A JAZYK  je více rozvinut u žen: vynikají v předmětech zaměřené na jazykovou dovednost  při mozkových mrtvicích mají proto muži víc problémů v této oblasti  dojde-li k cévnímu infarktu v mozku u ženy  druhá hemisféra do určité míry může poškozené  místo a jeho funkce zastat

PRAMENY  LANGMEIER, Josef a Dana KREJČÍŘOVÁ. Vývojová psychologie. 2., aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2006, 368 s. ISBN  Rozdíly mezi muži a ženami [online]. [cit ]. Dostupné z:  Rozdíly mezi mužem a ženou [online]. [cit ]. Dostupné z: