Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_10_.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
Advertisements

Pravidla pro obsazování atomových orbitalů
Elektronová konfigurace
Excitovaný stav CH-1 Obecná chemie, DUM č. 11 Mgr. Radovan Sloup
Kvantová čísla CH-1 Obecná chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Zkrácený elektronový zápis
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chemická vazba v látkách I
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
ŠablonaIII/2číslo materiálu392 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Chemická vazba.
PSP a periodicita vlastností
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_22.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Dusík Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_28.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
PaedDr. Ivana Töpferová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_26.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_64.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivní rozpady Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_49.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Fosfor Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník /
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_20.
Chemická vazba, elektronová konfigurace
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_29.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_30.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_31.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24.
Elektronová konfigurace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_03_.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_07_Oxid.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_1_BAR_17_OBECNACHEMIE.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Elektronová konfigurace atomu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemická vazba I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Typy vazeb.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_10_ Charakteristika p3 prvků (V.A skupiny) Autor Pavla Kodríková Tematický okruh p - prvky Ročník 2. ročník, sexta Datum tvorby 28. října 2012 AnotacePráce slouží k popisu a odvození charakteristiky a vazebných možností p3 prvků Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, práce s interaktivní tabulí, práce jednotlivců nebo dvojic u PC, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Metodický pokyn Prezentaci lze použít při výkladu frontálním, práci ve dvojicích či skupinách i samostudiu s důrazem na odvozování reaktivity prvku a sloučenin žáky. Snahou je nepředkládat hotová fakta a řešení, ale vést žáky k maximální spolupráci při výuce a aktivnímu přístupu. Při frontální práci s celou třídou na interaktivní tabuli lze vepisovat do prezentace v programu ActivStudio nebo ActivInspire, a to přetažením anotace přes plochu. Pro kontrolu je vždy zařazen jako následující správně vyplněný slide. Práci je možno přizpůsobit schopnostem žáků ve třídě a využít nápovědy, která upozorňuje na zákonitosti chemických dějů a principy odvozování reakcí. Při práci ve dvojicích nebo skupinách může učitel vést hodinu tak, aby zadával jednotlivé části prezentace k řešení a podle schopností členů skupiny či dvojic doporučil či vynechal nápovědu. Takto mohou žáci pracovat u svých PC nebo podle prezentace puštěné pro celou třídu. Pokaždé je k dispozici kontrola práce na slidech s uvedeným řešením. Prezentaci lze použít k samostudiu nebo přípravě na výuku – obsahuje návody k řešení. Prezentaci lze použít k prověřování učiva – učitel použije nevyplněné slidy. Podle prezentace lze vytvořit pracovní listy – k vytištění jsou nevyplněné slidy.

p 3 prvky (V.A skupiny) Doplňte podle PSP: Jiný název:……………………… Prvky:…………………………………… Valenční vrstva:………..e- El. konfigurace valenční vrstvy:…………………….

s prvky d prvky p prvky Počet e- ve valenční vrstvě

Prvky V.A skupiny Jiný název:p 3 prvky, pentely Prvky:N, P, As, Sb, Bi Valenční vrstva: 5 e- El. konfigurace valenční vrstvy:ns 2 np 3

Vaznost Z elektronového diagramu valenční vrstvy atomu odvoďte vaznost v uvedených stavech prvku: a) ze základního stavu ………………. b) z excitovaného stavu ……………………, kromě…………. c) využitím el. páru s orbitalu může být základní stav až …………..vazný - ………………………..vazba př. NH 3 + …………………………………

Vaznost ze základního stavu: 2 s2 p 7 N: ↑↓↑↑↑ [2 He][2 He] Kolik jednoduchých chemických vazeb sigma může prvek vytvořit?

Vaznost ze základního stavu: 2 s2 p 7 N: ↑↓↑↑↑ [2 He][2 He] V základním stavu jsou ve valenční vrstvě nespárované 3 elektrony, lze vytvořit 3 vazby – je trojvazný.

Vaznost z excitovaného stavu: 3 s3 p 3 s 3 p 15 P: 15 P *: ↑↓↑↑ ↑↑↑↑ ↑ ↑ Kolik jednoduchých sigma vazeb lze vytvořit z excitovaného stavu atomu P? Základní stav: 3d [ 10 Ne] Excitovaný stav:

Vaznost z excitovaného stavu: 3 s 3 p 3 s 3 p 15 P: 15 P *: ↑↓↑↑ ↑↑↑↑ ↑ ↑ Z excitovaného stavu může být prvek pětivazný. Který prvek V.A skupiny nemůže vaznosti 5 dosáhnout? [ 10 Ne] 3 d Základní stav: Excitovaný stav:

Vaznost dusíku: Tuto vaznost nemá N, protože hlavní kvantové číslo je max. 2, vedlejší 0,1 – tedy pouze orbital s a p. Dusík – 2. perioda, V.A skupina Kvantová čísla pro valenční vrstvu atomu dusíku: n= l= Tedy orbitaly:

Vaznost dusíku: Tuto vaznost nemá N, protože hlavní kvantové číslo je max. 2, vedlejší 0,1 – tedy pouze orbital s a p. Dusík – 2. perioda, V.A skupina Kvantová čísla pro valenční vrstvu atomu dusíku: n= 2 l= 0,1 Tedy orbitaly: s,p

Využití el. páru orbitalu s pro tvorbu vazby: 2 s 2 p 7 N: ↑↓↑↑↑ Jaký typ vazby může vzniknout mezi oběma částicemi? H+:H+:1s [2 He][2 He]

Využití el. páru orbitalu s pro tvorbu vazby: 2 s2 p 7 N: ↑↓↑↑↑ Dusík poskytne 2 elektrony, kation vodíku má vakantní orbital. O který typ vazby podle vzniku jde? H+:H+: 1s [2 He][2 He]

Využití el. páru orbitalu s pro tvorbu vazby: 2 s 2 p 7 N: ↑↓↑↑↑ Vaznost se zvýší na 4. H+:H+:1s Donorakceptorová vazba [2 He][2 He] Kovalentní vazby

Vaznost – shrnutí: a) ze základního stavu 3vazný b) z excitovaného stavu 5vazný, kromě N c) využitím el. páru s orbitalu může být základní stav až 4vazný - donorakceptorová vazba př. NH 3 + H + → NH 4 +

Typy vazeb vzhledem k ………………. elektronegativity převládají sloučeniny s ……………vazbou elektronegativita V.A sk N 3,1 P 2,1 As 2,2 Sb 1,8 Bi 1,7

Typy vazeb vzhledem k vyšší elektronegativitě převládají sloučeniny s kovalentní vazbou elektronegativita V.A sk N 3,1 P 2,1 As 2,2 Sb 1,8 Bi 1,7

Způsob vazby NH 3, PH 3 ………………………………, sdílením el. párů ch. vazeb se kofigurace p 3 prvku rovná ………………….= stabilita BN,AlP …………………………………… NH 4 + ……………………………………… PF 5 ………………………………………… Odvoďte počet, násobnost a charakter vazby v následujících příkladech:

Způsob vazby NH 3, PH kovalentní vazby, sdílením el. párů ch. vazeb se kofigurace p 3 prvku rovná vzácnému plynu = stabilita BN,AlP – jedna trojná vazba – kovalentní (anion energeticky nevýhodný) NH jednoduché kovalentní vazby a donorakceptorová PF 5 – z excitovaného stavu – 5 jednoduchých vazeb

Zdroje: USER: CEPHEUS. periodická soustava prvků [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HONZA, Jaroslav; MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1. díl. Brno: vlastním nákadem, 1995, ISBN ŠRÁMEK, Vratislav. Obecná a anorganická chemie. Olomouc: OLOMOUC, 2000, ISBN