Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Využití ovoce v kuchyni
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Náležitosti nápojových lístků
DUM - Digitální Učební Materiál
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výroba plundrového těsta
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Úprava výrobků před pečením 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Strojní zařízení – Zhutňování
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Griliáž
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Třené, jádrové a smetanové výrobky
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Není příloha, jako příloha
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
Výroba dezertních hmot 2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastZpracování surovin a materiálů Vzdělávací oborCukrářské technologie Vzdělávací okruhŠlehané hmoty Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s příklady výrobků z písčitých šlehaných hmot – s jejich složením a výrobou. Prezentaci je možné rozdělit do více hodin. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaDorty, řezy, rolády, tunely, dobošová hmota. Datum Cukrářské technologie – příklady výrobků z písčitých šlehaných hmot

Příklady výrobků z písčitých (nahřívaných) šlehaných hmot

Ovocný žloutkový dort a řez Výrobek je určen k rychlé spotřebě. Na řezu jsou patrné dvě vrstvy piškotového korpusu, spojené meruňkovým džemem, vrstva žloutkového máslového krému a vrstva ovoce v agarové polevě.

Ovocný žloutkový dort a řez Dortová hmota s olejem K/28 Dortová hmota s olejem K/28 Meruňkový džem Meruňkový džem Žloutkový krém máslový s rumovým výtažkem Žloutkový krém máslový s rumovým výtažkem Ovoce Ovoce Agarová poleva upravená (ochucená) Agarová poleva upravená (ochucená)

Bananový dort Je určen pro rychlou spotřebu. Je určen pro rychlou spotřebu. Připraví se ze dvou plátů světlého piškotového korpusu K/28, spojí se meruňkovým džemem. Sesazený korpus se vloží do dortového tvořítka. Celý povrch se poklade oloupanými banány a zalije ochucenou a žlutě obarvenou agarovou polevou. Po zatuhnutí se krájí a balí do pergamenových přířezů. Připraví se ze dvou plátů světlého piškotového korpusu K/28, spojí se meruňkovým džemem. Sesazený korpus se vloží do dortového tvořítka. Celý povrch se poklade oloupanými banány a zalije ochucenou a žlutě obarvenou agarovou polevou. Po zatuhnutí se krájí a balí do pergamenových přířezů.

Ananasové dorty a řezy Výrobek je po obvodu obalený praženými hoblovanými mandlemi a na horní ploše je zdobený máslovým krémem a ananasem. Na řezu jsou patrné tři vrstvy korpusu a dvě vrstvy máslového krému s kousky ananasu. Chuť a vůně je máslová, výrazně ananasová

Ananasové dorty a řezy Dortová hmota s olejem K/28 Dortová hmota s olejem K/28 Jahodový džem Jahodový džem Ananasový nálev Ananasový nálev Máslový krém ananasový Máslový krém ananasový Ananasový kompot Ananasový kompot Agarová poleva upravená Agarová poleva upravená Strouhaný kokos Strouhaný kokos CKP – na ozdobu CKP – na ozdobu

Máslové tunely Výrobky jsou složené ze dvou různých roládových korpusů, z kakaového a světlého a máslového krému. Mají chlebíčkový tvar a jsou polévané cukrářskou kakaovou polevou. Výrobky jsou složené ze dvou různých roládových korpusů, z kakaového a světlého a máslového krému. Mají chlebíčkový tvar a jsou polévané cukrářskou kakaovou polevou.

Máslové tunely Roládový plát světlý Roládový plát světlý Roládový plát kakaový Roládový plát kakaový Máslový krém s likérovým výtažkem Máslový krém s likérovým výtažkem Proslazené ovoce Proslazené ovoce CKP – ředěná nebo modelovací hmota CKP – ředěná nebo modelovací hmota

Balkánské řezy Jsou obdélníkového tvaru. Boky mají obsypané čokoládovou rýží. Povrch řezu je ozdoben máslovým kakaovým krémem, meruňkovým džemem a strouhanou čokoládou. Na řezu jsou patrné dvě vrstvy kakaového korpusu spojené vrstvou náplně z čerstvého měkkého upotřebitelného odpadu.

Balkánské řezy Roládový plát kakaový Roládový plát kakaový Meruňkový džem Meruňkový džem Měkký upotřebitelný odpad Měkký upotřebitelný odpad Punčový rozvar Punčový rozvar Máslový krém kakaový Máslový krém kakaový Čokoládová rýže Čokoládová rýže CKP – na ozdobu CKP – na ozdobu

Piškotové rolády Rolády jsou válcovitého tvaru na povrchu posypané moučkovým cukrem. Na řezu je patrná vrstva korpusu a meruňkového džemu. Chuť a vůně je piškotová, mírně nakyslá po meruňkovém džemu.

Piškotové rolády Roládová hmota piškotová Roládová hmota piškotová Meruňkový džem nebo jahodový džem Meruňkový džem nebo jahodový džem Moučkový cukr Moučkový cukr

Čokoládové rolády Rolády jsou na povrchu potažené CKP. Korpus je světlé nebo kakaové barvy, náplní je máslový kakaový krém. Chuť a vůně je po použitém korpusu, kakaovém krému a cukrářské kakaové polevě.

Čokoládové rolády Roládová hmota kakaová nebo světlá Roládová hmota kakaová nebo světlá Máslový kakaový krém Máslový kakaový krém CKP - ředěná CKP - ředěná

Ořechové rolády Rolády jsou na povrchu obalené ve vlašských ořechách. Korpus je ořechový, náplní je máslový kávový krém. Chuť a vůně je po použitém korpusu, kávovém krému a vlašských ořechách. Rolády jsou na povrchu obalené ve vlašských ořechách. Korpus je ořechový, náplní je máslový kávový krém. Chuť a vůně je po použitém korpusu, kávovém krému a vlašských ořechách.

Ořechové rolády Ořechový plát Ořechový plát Máslový krém kávový Máslový krém kávový Vlašské ořechy na dohotovení Vlašské ořechy na dohotovení

Kokosové rolády Rolády jsou na povrchu obalené ve strouhaném kokosu. Korpus je světlý, náplní je máslový kokosový krém a ovocná náplň. Chuť a vůně je po použitém korpusu, kokosovém krému a strouhaném kokosu. Rolády jsou na povrchu obalené ve strouhaném kokosu. Korpus je světlý, náplní je máslový kokosový krém a ovocná náplň. Chuť a vůně je po použitém korpusu, kokosovém krému a strouhaném kokosu.

Kokosové rolády Piškotový plát světlý Piškotový plát světlý Ovocná náplň Ovocná náplň Máslový krém kokosový Máslový krém kokosový Strouhaný kokos na dohotovení Strouhaný kokos na dohotovení

Punčové řezy Řezy jsou na horní ploše i na bočních stranách potaženy upravenou fondánovou polevou. Na řezu se střídají vrstvy korpusu žluté a růžové barvy, slabé vrstvy ovocné náplně a vrstva polevy. Chuť a vůně je výrazně punčová, doplněná chutí ovocné náplně a fondánové polevy. Řezy jsou na horní ploše i na bočních stranách potaženy upravenou fondánovou polevou. Na řezu se střídají vrstvy korpusu žluté a růžové barvy, slabé vrstvy ovocné náplně a vrstva polevy. Chuť a vůně je výrazně punčová, doplněná chutí ovocné náplně a fondánové polevy.

Punčové řezy Piškotový plát světlý Piškotový plát světlý Ovocná náplň Ovocná náplň Punčový rozvar Punčový rozvar Fondánová poleva upravená Fondánová poleva upravená

Stříšky Výrobek má tvar trojúhelníkového řezu. Na povrchu je potažený v CKP. Na řezu jsou střídavě složené vrstvy světlého a kakaového korpusu a máslového krému, ve kterém jsou rozptýlené kousky proslazeného ovoce. Výrobek má chuť máslového likérového krému a proslazeného ovoce, doplněné chutí plátů.

Stříšky Roládová hmota kakaová Roládová hmota kakaová Roládová hmota piškotová Roládová hmota piškotová Máslový krém s likérovým aromatickým výtažkem griotka Máslový krém s likérovým aromatickým výtažkem griotka Proslazené ovoce Proslazené ovoce CKP - ředěná CKP - ředěná

Řezy a dorty s máslovou náplní Řezy a dorty jsou celé potažené v CKP. Na řezu jsou tři vrstvy korpusu a dvě vrstvy náplně. Chuť a vůně je po použitém korpusu a náplni.

Řezy a dorty s máslovou náplní Dortová hmota kakaová nebo piškotová Dortová hmota kakaová nebo piškotová Máslový krém kakaový Máslový krém kakaový CKP - ředěná CKP - ředěná

Zdobené dorty

Dobošové řezy a dorty Speciální výrobek z dobošových plátů, který se vyrábí ve tvaru řezů nebo dortů. Horní plocha je potažena čokoládovou nebo karamelovou polevou. Na řezu je šest vrstev korpusu z dobošové hmoty, spojené pěti vrstvami máslového kakaového krému. Speciální výrobek z dobošových plátů, který se vyrábí ve tvaru řezů nebo dortů. Horní plocha je potažena čokoládovou nebo karamelovou polevou. Na řezu je šest vrstev korpusu z dobošové hmoty, spojené pěti vrstvami máslového kakaového krému.

Dobošové řezy s čokoládovou polevou Dobošový korpus – 6 ks plátů Dobošový korpus – 6 ks plátů Máslový krém kakaový Máslový krém kakaový CKP – ředěná nebo cukr krupice a olej na karamelovou polevu CKP – ředěná nebo cukr krupice a olej na karamelovou polevu

Maratonky Výrobek má obdélníkový tvar, na horní ploše je potažený CKP. Na řezu jsou tři vrstvy jemně pórovitého dobošova korpusu, spojené dvěma vrstvami speciální ovocné a máslové náplně. Výrobek má obdélníkový tvar, na horní ploše je potažený CKP. Na řezu jsou tři vrstvy jemně pórovitého dobošova korpusu, spojené dvěma vrstvami speciální ovocné a máslové náplně.

Maratonky Dobošova hmota – 3 ks plátů Dobošova hmota – 3 ks plátů Náplň vlastní (sněhová hmota, máslo, ovocný protlak, kyselina citronová, potravinářské barvivo) Náplň vlastní (sněhová hmota, máslo, ovocný protlak, kyselina citronová, potravinářské barvivo) CKP - ředěná CKP - ředěná

Šlehaná bábovka Neobsahuje mouku, místo ní se používá sójová mouka a kukuřičný škrob. Sójová mouka zvyšuje výživnou hodnou výrobku. Ušlehaná hmota se dávkuje do vymazaných a vysypaných tvořítek. Peče se při 170 – 200°C. Ještě teplé bábovky se vyklápějí z forem, po vychladnutí se sypou moučkovým cukrem. Expedují se balené. Neobsahuje mouku, místo ní se používá sójová mouka a kukuřičný škrob. Sójová mouka zvyšuje výživnou hodnou výrobku. Ušlehaná hmota se dávkuje do vymazaných a vysypaných tvořítek. Peče se při 170 – 200°C. Ještě teplé bábovky se vyklápějí z forem, po vychladnutí se sypou moučkovým cukrem. Expedují se balené.

Šlehaná bábovka

Kontrolní otázky Uveďte příklady výrobků ze světlých piškotových plátů Uveďte příklady výrobků ze světlých piškotových plátů Popište jeden výrobek z dobošové hmoty Popište jeden výrobek z dobošové hmoty Popište výrobu stříšek Popište výrobu stříšek Popište výrobu ananasových řezů Popište výrobu ananasových řezů

Zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, ISBN BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN Obrázky - vlastní