IR Spektroskopie Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/20.0111.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Molekulová absorpční spektrometrie v infračervené oblasti
Ramanova spektrometrie
Molekulová fluorescenční spektrometrie
Tato prezentace byla vytvořena za podpory grantového projektu FRVŠ č. 1784/2009. Využití spektroskopické reflektometrie při studiu tribologických jevů.
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ.
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Chemie Přednášející: Doc. Ing. Petr Exnar, CSc.
Infračervená sektrometrie s Fourierovou transformací
Optické metody.
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Chemie a její obory.
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Elektronické dálkoměry
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Praktická analytická chemie
Stanovení přítomnosti methanolu v alkoholických nápojích pomocí Ramanovy spektroskopie Lukáš Kusýn.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
Atomová absorpční spektroskopie (AAS)
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Stanovení bílkovin séra na analyzátorech turbidimetrie, nefelometrie
Studium Biokompatibilních Vrstev Pomocí FTIR Spektroskopie
Optické metody.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Spektroskopické studie na tokamaku GOLEM. Plazma.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Optické metody (pokračování) – fluorescence, fluorimetrie
Absorpční fotometrie - v ultrafialové (UV) a viditelné (VIS) oblasti
Neutronové účinné průřezy
Infračervená spektrometrie
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
ZF2/5 Polovodičové optické prvky
Denzitometrie Reflexní fotometrie
Elektronová absorpční spektra
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
SUPMAT - Podpora vzd ě lávání pracovník ů center pokro č ilých stavebních materiál ů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/ INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Spektroskopie.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Metoda IČ (IR) spektrometrie
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
„Svět se skládá z atomů“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Technická diagnostika Termodiagnostika
Transkript prezentace:

IR Spektroskopie Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Definice spektroskopie   Nedestruktivní metoda, využívá se pro identifikaci a charakterizaci organických sloučenin.   Zabývá se měřením emise či absorpce viditelného i neviditelného záření různých vlnových délek.   Spektroskopie je často užívána ve fyzikální a analytické chemii.   Zařízení k měření spekter se nazývá spektrometr.

Rozdělení spektroskopie   1.Hmotnostní spektroskopie (měření poměru hmotnosti a náboje iontů)   2. Spektroskopie využívající jaderné magnetické rezonance   3. Spektroskopie využívající elektronové paramagnetické rezonance (měření částic obsahujících nepárové elektrony)   4. Elektromagnetická spektroskopie (měření intenzity elektromagnetického záření)

Elektromagnetická spektroskopie   Ramanova spektroskopie - je založena na měření spektra elektromagnetického záření rozptýleného díky Ramanově jevu   Infračevená spektroskopie - je založena na interakci infračerveného tepelného záření se studovanou hmotou

IR Spektroskopie

1. Infračervené záření (InfraRed – IR)   Je jednou z oblastí elektromagnetické záření, které probíhá ve vlnových délkách od 0,78 do 1000mm, což odpovídá rozsahu vlnočtů od do 10cm -1.   Rozsah infračerveného záření navazuje na záření viditelné na jedné straně a na záření mikrovlnné na straně druhé.

1. Infračevené záření

1.1. Infračervené záření – rozdělení  NIR - (near) blízké infračervené záření  MIR - (middle) IR záření střední vlnové délky zkratka také MWIR, IR-C tato oblast se nejčastěji používá.  FIR - (far) vzdálené infračervené záření Pozn.: toto rozdělení je dle vlnových délek

1.2. Infarčervené spektrum  Je grafickým záznamem výsledku měření.  Zobrazuje funkční závislosti energie vyjádřené v  % transmitance (T)  jednotkách absorbance (A) na vlnové délce dopadajícího záření.  Transmitance (schopnost propouštět záření) se definuje jako poměr intenzity záření, které prošlo vzorkem (I), k intenzitě záření vycházejícího ze zdroje (Io).  Absorbance je definována jako dekadický logaritmus 1/T.  Oblasti spekter označujeme jako absorpční pásy. Obvykle je charakterizujeme polohou maxima a relativní intenzitou.

2. Infračervený spektrometr  Přístroj umožňující měřit závislost absorpčních vlastností vzorku na vlnočtu v oblasti IČ záření.

2. Infračervený spektrometr  Druhy přístrojů: .  Disperzní spektrometr   Zdrojem monochromatického IR záření je keramická tyčinka. Tato je rozžhavena na 1000 – 1400°C a tak emituje záření v oblasti IR spektra.   Záření prochází vzorkem, přivádí na vstupní štěrbinu monochromátoru. Funkcí monochromátoru je rozklad, neboli disperze infračerveného záření které pak dopadá na detektor. Pozn.: při této metodě dochází k velkému plýtvání zářivé energie a proto se již nevyužívá

.  Nedisperzní spektrometr Má v podstatě stejnou konstrukci jako disperzní typ, ale neobsahuje žádný disperzní prvek. Monochromatičnost zajišťuje již samotná povaha zdrojů infračerveného záření. Jako zdroje záření se používají vysoce monochromatické lasery, a to buď plynové nebo v posledních letech čím dál častěji používané pevnolátkové lasery (laserové diody).

 Interferometrický spektrometr  Zdrojem polychromatického záření je keramická tyčinka žhavená laserem  Záření je odfiltrováno,  Nejčastější přístroje pro vlnočty Ve středním pásmu IČ záření Ve středním pásmu IČ záření cm cm -1 Další používané druhy přístrojů jsou: Disperzní spektrometr Nedisperzní spektrometr

 Zeslabená úplná reflexe (ATR)  měření vzorků, které silně absorbují infračervené záření  Účinná rychlá metoda, která vyžaduje minimální přípravu vzorku.  ATR analýza vzorků FTIR spektrometrií je rychlá, může být automatizována a eliminuje použití toxických rozpouštědel.  Technika je založena na principu násobného úplného odrazu záření na fázovém rozhraní měřeného vzorku a měřícího krystalu z materiálu o vysokém indexu lomu. Krystal je většinou planární, ve tvaru lichoběžníkového hranolu,  většinou ze ZnSe, AgCl, Si, Ge, safíru.

3. Typy a příprava vzorků   V IR spektroskopii je možno použít různé měřící techniky a každá z nich může vyžadovat jinou úpravu vzorků.   Vzorky můžeme měřit v plynném, kapalném stavu, roztoky tuhém stavu.

3. Příprava vzorků pro měření  Plynné vzorky – kyvety  Kapalné vzorky – kyvety, dvě okénka  Pevné vzorky – rozemleté na prach KBr tablety KBr tablety Ze zhomogenizované směsi prášku vzorku a KBr, směs se v ocelové raznici za sníženého tlaku (ve vakuu) lisuje max. tlakem cca 80KN na transparentní tabletu o tl. cca 0,5mm.Ze zhomogenizované směsi prášku vzorku a KBr, směs se v ocelové raznici za sníženého tlaku (ve vakuu) lisuje max. tlakem cca 80KN na transparentní tabletu o tl. cca 0,5mm. nujólová metoda nujólová metoda Smícháním na prášek rozemletého vzorku s kapkou parafínového olejeSmícháním na prášek rozemletého vzorku s kapkou parafínového oleje tenké filmy tenké filmy Vzniknou po smíchání vzorku s prchavým rozpouštědlem a nanesení této směsi na destičku z NaClVzniknou po smíchání vzorku s prchavým rozpouštědlem a nanesení této směsi na destičku z NaCl

4. Výsledek – IČ spektrum  Grafické zobrazení funkční závislosti energie na vlnové délce dopadajícího záření.  Program OMNIC.

5. Vyhodnocení měření  Každý pík vyjadřuje vibraci určitých vazeb, způsobenou absorbcí IČ záření: Př: na obrázku je spektrum polystyrenu Př: na obrázku je spektrum polystyrenu

6. Knihovny spekter   Pro vyhodnocení spekter je vhodné porovnání, pro které lze využít knihovny spekter, které existují v několika formách:   Tištěné největší knihovnou je knihovna Aldrichova, která má několik dílů, rozdělených dle materiálů a každý obsahuje cca spekter pro obecné látky je to knihovna Setlerova, která obsahuje přes spekter pro polymerní materiály je nejznámější knihovna Hummelova, která je již zpracována i jako software pro anorganické materiály - Nikristova knihovna

  Softwarové Tyto knihovny bývají součástí softwaru pro zpracování spekter, nebo je lze koupit samostatně   Internetové Existují databáze, jako např.: Bellstein, Specinfo (provozuje databázové centrum STN – Service Centre Europe), do kterých je však vstup často placený   Uživatelské knihovny Softwary pro zpracování spekter umožňují vytvářet nové knihovny spekter

7. Použití IR   Pomocí vibrační spektroskopie lze studovat mnoho chemických a fyzikálních vlastností vzorků. změny struktury molekul, izomerizace, polymerace, vzájemné interakce molekul, chemické reakce, fázové přechody, rozpouštědlový efekt, adsorpce molekul na povrch.

  Speciální aplikace má infračervená spektroskopie při studiu polymerů. Jde především o identifikaci polymerního materiálu, a to jak kvalitativní, tak i kvantitativní určení jeho chemického složení (stanovení koncových skupin, větvení řetězců, konfigurace a konformace atd.). Infračervená spektroskopie slouží dále k určení koncentrace nečistot, antioxidantů, aditiv a emulgátorů, změkčovadel, plnidel a zbytkových monomerů v polymerním materiálu. Vzhledem k pomalosti procesů lze dále sledovat takové procesy, jako je vulkanizace, polymerace nebo degradace. V neposlední řadě lze studovat vliv vnějších podmínek na polymery (teploty a tlaku, záření, deformace, vliv stárnutí nebo vlhkosti okolního prostředí).

8. Použití IR ve stavebnictví  Nátěry  Podklady nátěrů  Typy polymerních pojiv (dřevotřísky, epoxidy)  Lepidla  Poměrové zastoupení složek (EP)  Degradace materiálů (polymery, asf.)  Změny surovin

Děkuji za pozornost