Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ."— Transkript prezentace:

1 The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ s.r.o.

2 2 Řešení problémů pomocí analytických přístrojů  Chemický analytický přístroj měří některou vlastnost vzorku: Co je to? Kolik tam toho je?  Proč je používáme? – Abychom mohli rozhodovat informovaně! Odmítnout tuto surovinu? Schválit použití účinné látky? Vyměnit olej v převodovce? Ukončit polymerační reakci? “Je to v pořádku, můžeme to použít do našeho přípravku” “Toto vlákno je chemicky shodné s tím nalezeným na místě činu”

3 3 Spektrometrické techniky  Měří, kolik elektromagnetického záření (světla) je absorbováno, emitováno nebo difuzně odraženo vzorkem Intenzita a vlnová délka světla je řízena a následně měřena přístrojem Výsledky měření – spektra – jsou vysoce charakteristická pro vzorek, někdy se dá hovořit až o otisku palce.  Způsoby měření Absorpce – měří se, kolik světla ze zdroje bylo pohlceno vzorkem Fluorescence a Emise – měří se světlo vyzářené vzorkem po jeho tzv. excitaci jiným zářením, teplem, elektřinou apod.

4 4 Proč zvolit infračervenou spektrometrii?  Rychlá, flexibilní a vysoce specifická Stanovuje totožnost, složení a případně i vady materiálu  Časem prověřený nástroj Přístroje jsou odolné a snadno se používají Vyhodnocovací software dává konkrétní odpovědi

5 5 Vlnočet (cm -1 ) Vlnová délka Vlnová délka (  m) Elektromagnetické spektrum 10 7 10 6 10 5 10 4 10 3 10 2 Rentgen UV viditelné Blízké IČ Střední IČ XRFUV-VIS IČ spektrometrie 10 -3 0.01 0.1 1 10 100 rádiové Technika rozsah Vzdálené IČ


Stáhnout ppt "The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ."

Podobné prezentace


Reklamy Google