Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Advertisements

Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
6. Krajská konference k prevenci rizikových forem chování
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Prevence realizovaná školami a školskými zařízeními Litice
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Pavla Doležalová Ředitelka odboru prevence, speciálního vzdělávání a institucionální výchovy MŠMT.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociálně patologické jevy
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Studium pro školní metodiky prevence
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
SOCIÁLNÍ MARKETING Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Sociálně patologické jevy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
1 Opatření MŠMT k oblasti šikany ve školním prostředí Bezpečné klima ve školách 17. – Praha, Hotel Fortuna nisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Krizový plán Centrum primární prevence Občanské sdružení Semiramis Mladá Boleslav.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Školní preventivní strategie 2013/2018 Metodik prevence rizikového chování: Mgr. Iveta Pízová.
Konference Poruchy příjmu potravy Jihlava PhDr. Lenka Procházková.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Závadný obsah na internetu. Roztřiďte následující typy obsahu internetu na 1. Nelegální 2. Legální, ale nelegální při zpřístupnění dítěti 3. Legální,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Terénní programy.
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Syndrom rizikového chování v dospívání
Školská sociální práce
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Prevence sociálně patologických jevů

Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky nežádoucímu jevu  Nejúčinnější a nejlevnější prevencí je zdravá výchova dětí v rodině a ve škole

Společensky nežádoucí jevy: Z hlediska předcházení sociálně patologickým jevům u žáků se jedná především o aktivity v oblastech prevence:  násilí a šikanování,  záškoláctví,  kriminality, delikvence, vandalismu aj. forem násilného chování,  ohrožení mravnosti a ohrožování mravní výchovy mládeže,  xenofobie, rasismu, intolerance a antisemitismu,  závislost na politickém a náboženském extremismu (včetně sekt a sociálně patologických náboženských hnutí),  užívání návykových látek (včetně opomíjeného alkoholu a kouření), anabolik, medikamentů a dalších látek,  onemocnění HIV/AIDS a dalšími infekčními nemocemi souvisejícími s užíváním návykových látek,  netolismu (virtuálních drog) a patologického hráčství (gambling),  diváckého násilí,  komerčního sexuálního zneužívání dětí,  syndromu týraných a zneužívaných dětí,  domácího násilí,  poruch příjmu potravy (mentální bulimie, mentální anorexie),  dopravní přestupky a nekázeň.

Cíle:  výchova žáků ke zdravému životnímu stylu  pestrá nabídka nejrůznějších akcí a aktivit  poskytnout informace  zabránit výskytu rizikového chování ve škole

Přístup k problémovým žákům, kroky při výskytu patologických jevů ve školním prostředí - zásady  viz příloha č. 1 Postupy při výskytu SPJ ve škole

Internetová poradna pro rodiče … co dělat, když dítě … drogy...hraje o peníze...hraje na počítači...nejí (přejídá se)...je šikanováno

Seznam internetových stránek:  viz příloha č. 2 Seznam internetových stránek

Metodické pokyny MŠMT  viz příloha č. 3 Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí a mládeže ve školách a školských zařízeních, č.j.: /  viz příloha č. 4 Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č. j /2000 – 22

Důležité kontakty:  viz příloha č. 5 Důležité kontakty

Dotazník  V prosinci r vyplnili žáci osmého a devátého ročníku dotazník CVLK, jehož součástí byly otázky k výskytu sociálně patologických jevů ve škole  Výsledky viz příloha č.6

Budoucnost prevence 1. připravuje se tzv. minimální preventivní program školy na školní rok 2008/2009, který bude součástí ŠVP 2. od září 2008 bude zveřejněn na internetových stránkách 3. rovněž bude zřízena ová adresa pro připomínky, podněty a stížnosti