Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem, 5. 6. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Dny teplárenství a energetiky- hlavní výstupy Mirek Topolánek předseda výkonné rady.
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
PODPORA SMART TECHNOLOGIÍ V EU Michal Jedlička ČEZ, a. s., Divize vnější vztahy a regulace SMART LIFE 2016.
Kogenerace Soběslav-Svákov Zkušenosti s výstavbou, optimalizací a provozem nového kogeneračního zdroje Ing. Ivan Tůma. Ph.D. (E.ON Energie, a.s.) 6. Mezinárodní.
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
1 „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Teplárenství v ČR: možnosti a překážky dalšího rozvoje Miroslav Krejčů.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
Využití nově vybudovaného energetického zdroje na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z biomasy, pro centrální zásobování Kutné Hory teplem. Závěrečná.
Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Ing. Jaroslav Kořínek – výkonný ředitel společnosti KIC Odpady a.s. KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI ODPADY v MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Zamýšlené a nezamýšlené důsledky Jan Málek.  Definice  Důvody pro používání OZE  Druhy OZE  OZE v rámci Energetické politiky EU  Negativní dopady.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Spotřební a energetické daně
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Plány udržitelné městské mobility-aktuální témata
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Transparentní nástroj pro správu majetku
Financování dopravní infrastruktury v období
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012
TEPELNÉ MOTORY.
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Energetický průmysl ČR
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
téma: Energetická transformace – jak dál
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Průzkum podnikatelského prostředí v Mladých Bukách
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Školení – představitelé příspěvkových organizací
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Ekonomická stránka energeticky účinného veřejného osvětlení
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Registr spaloven odpadů
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Projekty IMPEL k implementaci Směrnice o průmyslových emisí
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Současné trendy výstavby-nízkoenergetické objekty
Energetický management budov
hájí právo dýchat čistý vzduch
Transkript prezentace:

Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,

Energetika OvzdušíOdpadyVodaKlimaKrajina

Obecná východiska SEK a SURPOL by měla v září projednat vláda (vazba na ostatní strategické dokumenty) Vazba na budoucí energetický mix ČR (jádro, uhlí, plyn, OZE) Otázka budoucí podpory OZE stále otevřena Důraz na úspory energie a efektivitu (EPBD II) Specifická otázka budoucího rozvoje českého teplárenství

Podíl výroby elektrické energie v ČR

Postupná náhrada instalovaného výkonu HU elektráren

Jedna z variant budoucího rozvoje energetického mixu ČR

Podpora přechodu na nízkoemisní energetiku Národní plán investic (derogace) – povolenky zdarma na výrobu elektřiny výměnou za modernizaci infrastruktury a investic do nízkoemisních technologií –Povolenky získá 44 provozovatelů –Rozděleno cca 108 mil. povolenek –Provozovatelé se zavázali investovat téměř 138 mld. Kč –Investice by měly vést k roční úspoře cca 12 mil. tun emisí CO 2 Financování inovací a čistých technologií a energetických úspor z výnosu aukcí emisních povolenek ( ) ZÚ II (veřejné, bytové a rodinné domy) Stávající (do 2014) a nový OPŽP, OPPI Uhlíková daň (mimo EU ETS)

Energetika a klima Post- Durban Cíl k roku 2020 Low Carbon Roadmap Energy Roadmap (MIX) Příprava 3. období v EU ETS Návrh Energy Efficiency Directive Energy Taxation Directive Nový rozpočtový rámec EU ( )

Ochrana ovzduší

Emisní limity podle směrnice o průmyslových emisích 2010/75/EU Zdroj: OTE Spalovací zařízeníPoložka Emise [mg/m 3 ] SO 2 NOx TZL Teplárna s granulačními kotli a tepelným příkonem MWt Současný emisní limit (podle NV č. 146/2007 Sb.) Emisní limit od (podle směrnice 2010/75/EU) Elektrárna s granulačními kotli a tepelným příkonem nad 300 MWt Současný emisní limit (podle NV č. 146/2007 Sb.) Emisní limit od (podle směrnice 2010/75/EU)200 20

Plnění emisních limitů SO 2 podle směrnice 2010/75/EU Zdroj: OTE

Plnění emisních limitů NO x podle směrnice 2010/75/EU Zdroj: OTE

Zdroj: ENA

DĚKUJI ZA POZORNOST