Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

téma: Energetická transformace – jak dál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "téma: Energetická transformace – jak dál"— Transkript prezentace:

1 téma: Energetická transformace – jak dál
téma: Energetická transformace – jak dál? diskuze pořádaná spolkem Idealisté.cz a pražským zastoupením Friedrich Ebert Stiftung, JUDr. Ing. Petr Petržílek, Ph.D.

2 Dobrá země Pro život Volební program ČSSD pro volby 2017
PRIORITNÍ ÚKOLY pro ČSSD v oblasti energetiky: „ Za základní nástroj dostupné energie vnímáme rozvoj výstavby nových centrálních zdrojů a obnovitelných zdrojů tam, kde to bude efektivní.„ „V souvislosti s útlumem uhelných elektráren podpoříme další rozvoj jaderné energetiky.“ „Zaručíme, že se stát bude chovat motivačně k těm, kteří se dobrovolně rozhodnou k úsporám, a nebude zvyšovat náklady na energie lidem s průměrným příjmem.“ Co z toho vyplývá? Že vyčkáváme, resp. čekáme na en.politiku EU. Přestože není jednoznačně rozhodnuto, zda následovat ergiewende -EW, skupina expertů MDA vedená Vladimírem Špidlou připravuje tzv. Bílou knihu, která vychází z reality blízkosti německého trhu a EW.

3 Proč ČSSD stále odkládá rozhodnutí, jak dál v energetické politice?
1. Ve volebním programu je uvedeno:„Stojíme za myšlenkou, aby zákon stanovil postupné snižování závislosti České republiky na fosilních palivech“, tj. podpoříme tzv. antifosilní zákon o mechanizmech snižování emisí skleníkových plynů v průměru o 2% ročně.“ vs. „Objem skleníkových plynů produkovaných Německem v současné době stagnuje či mírně roste, přičemž největším emitentem je právě energetický sektor“ (BMWi); OZE nahrazují JE nikoliv prioritně uhelky. 2. Nevíme, jak to dopadne se stabilizací systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS). Aby vedl k investicím do nízkoemisních technologií, musela by se cena povolenky pohybovat na úrovni 40 eur za povolenku (dnes je pod 10 eury). Povede to k investicím do JE či k nahrazení uhlí plynem ve výrobě flexi elektřiny? 3. Potenciál OZE v ČR není ideální, stále čekáme na technologie geotermálních tepláren (viz projekt Litoměřice aj.). Podpora veřejnosti a ochota nést náklady na OZE v ČR není tak vysoká jako v Německu.

4 Co si myslí expertní skupina při MDA?
Dosavadní systém podpory OZE (feed-in tarify) je překonaný. Je třeba zavést systém podporující jen konkurenceschopné OZE. Další rozvoj OZE si vyžádá i budování kapacit flexi produkce elek. Je třeba podpořit systémy ukládání elektřiny, vč. přečerpávacích VE, a zvýhodnit plyn vs. uhlí (JE zde jsou nekonkurenceschopné). Význam uhelných elektráren vnímáme především v rozsahu zajištění potřeby poskytovat skokově vysoký výkon potřebný ke startu velkých strojů typu elektromotorů v průmyslu. Očekáváme zvýšení flexibility poptávky, tj. zvyšování spotřeby ve chvíli, kdy je elektřina levná a naopak, a dále obousměrný vztah distributor a spotřebitel, což vyvolává tlak na rozvoj chytrých sítí. Poroste intenzita přeshraničního obchodu s elektřinou především za účelem vyrovnávání výchylek dovozem a vývozem elektřiny. Našim teplárnám bude brzy docházet palivo a současně rozvoj decentralizovaných kapacit může vést k zániku CZT. Tam, kde by to znamenalo výrazný nárůst cen tepla, je třeba tomu podporou rekonstrukce (en.úspor), popř. podporou přechodu na jiná paliva (OZE, plyn) zabránit. 19. května 2018

5 O čem je bílá kniha? Návrhy de lege ferenda:
V TÉTO SOUVISLOSTI PŘIPRAVUJEME ZAVEDENÍ SYSTÉMU OBCHODOVÁNÍ S BÍLÝMI CERTIFIKÁTY, který je založený na zvýhodnění en.úspor a výstavby nízkoemisních en. zdrojů, vč. rekonstrukce CZT (nabídka bílých certifikátů) a zvýšení energetických daní fosilním zdrojům energie, které si mohou nakoupené certifikáty odečíst od základu daně (poptávka po bílých certifikátech). Definování veřejného zájmu na akumulaci energie a na propojení elektromobility s ES ČR a v návaznosti na to stanovení povinnosti umožnit připojení k DS/PS. Povinnost připojování komunikačních modulů k měřícím zařízením. Řízení obchodu s elektřinou na národní úrovni od ČEPS přes distribuční soustavy (ČEZ, PRE, E.ON), až na úroveň výrobců energie i odběratelů. Architektura bude postavena na technologii Blockchain. Jde to od shora dolů, obráceně hrozí konflikt mezi SW. Česká republika by měla být držitelem iniciativy a aplikace technologie v regionu střední a východní Evropy (ČR, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko). 19. května 2018

6 Děkuji za pozornost  VÁŠ KANDIDÁT Č
Děkuji za pozornost  VÁŠ KANDIDÁT Č. 5 NA KANDIDÁTCE čssd VE STŘEDOČESKÉM KRAJI


Stáhnout ppt "téma: Energetická transformace – jak dál"

Podobné prezentace


Reklamy Google