SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Základní principy a koncept využití synergií nástrojů Horizont 2020 a operačních programů Praha 4. listopadu české dny pro evropský výzkum Mgr.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FONDY EU Programové období
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Pracovní setkání 28. června 2007
ROP JV – informace o novém programovém období
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Operační program VaVpI spuštěn
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Transkript prezentace:

SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská podpora výzkumu v oblasti dopravy a možnosti zapojení subjektů ČR v období Praha 26. srpna 2015

HORIZONT 2020 Implementace Unie inovací – vlajková loď Evropy 2020 zaměřená na zajištění globální konkurenceschopnosti Evropy 3 hlavní priority Řízena Evropskou komisí/výkonnou agenturou Neteritoriální, hlavně nadnárodní přístup založený na excelenci a dopadu Je vyňat z veřejné podpory Soutěžní výzvy adresované na mezinárodní konsorcia bez geografického před-rozdělení alokace

EVROPSKÉ STRUKTURÁLNÍ A INVESTIČNÍ FONDY (ESIF) Implementace kohezní politiky Cíl – zmenšit rozdíly mezi úrovní rozvinutosti různých regionů a ostrovů 5 fondů – ERDF, ESF, CF + EAFRD, EMFF = ESIF Řízeny Řídicími orgány v členských státech Geografický přístup – zaměření na programovou oblast – jen limitovaná část prostředků může být použita mimo programovou oblast (např. v jiném ČS) – ERDF – up to 15 % zaměření na příjemce a konsorcia v programové oblasti Nejsou vyňaty z problematiky veřejné podpory Prioritizace založená na kohezi a RIS3 prioritách

TEAMING 1/2 Jedna z aktivit Spreading excellence and widening participation – společně s aktivitami ERA Chairs and Twinning Cíl – vytvořit nové či významně modernizovat stávající Centrum excelence (CoE) a podpořit panevropskou síť kontaktů mezi výzkumníky s velkým zaměřením na excelenci a inovace Min. 2 partneři – žadatel z „low performing“ členského státu a excelentní výzkumné centrum Nezpůsobilé výdaje – infrastrukturní podpora a náklady na velké přístroje/vybavení

TEAMING 2/2 Dvě fáze –První – 12 měsíců; jasná strategie pro nové/modernizované CoE včetně souladu s RIS3, dlouhodobá vědecká a inovační strategie, business plán se SWOT analýzou Závazek národní/regionální autority k zavázání finančních zdrojů (např. zdrojů z ESIF) 31 projektů (3 české) bylo úspěšných ve fázi 1 –Druhá – (pro úspěšné projekty fáze 1) 5-7letá strategie, výše grantu max. 15 mil. EUR; způsobilé výdaje – administrativní náklady, osobní náklady Předpokládá se financování 9 projektů ve fázi 2

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ (OP VVV) Schválen EK 13. května 2015 Podpora VaV – v souladu s Národní výzkumnou a inovační strategií pro chytrou specializaci (RIS3) ESF i ERDF ERDF – Investiční priorita 1a – Posilování výzkumné a inovační infrastruktury a kapacit pro rozvoj vynikající úrovně výzkumu a inovací a podpora odborných středisek, zejména těch, jež jsou předmětem celoevropského zájmu SC 1 Zvýšení mezinárodní kvality výzkumu a jeho výsledků –Zvýšení počtu velmi kvalitních výzkumných týmů, zvýšení otevřenosti a dostupnosti VaV infrastruktury (včetně potřebného infrastrukturního vybavení)

JAK PODPOROVA SYNERGIE – PŘÍKLAD TEAMINGU V OP VVV září 2014 – a Letter of Commitment ministra školství, mládeže a tělovýchovy byl připraven pro projekty, které chtěli žádat ve výzvě WIDESPREAD TEAMING (deadline ) –Infrastrukturní výdaje a velké přístrojové výdaje budou financovány z OP VVV Výzva Teaming v OP VVV byla naplánována v harmonogramu výzev OP VVV v 2015 – příprava výzvy byla potvrzena po zveřejnění výsledků výzvy WIDESPREAD TEAMING a 3 úspěšných projektů z České republiky Výzva byla připravena na podporu projektů, které budou ohodnoceny „over the treshold“ ve druhé fázi výzvy H2020 – infrastrukturní část a pokud nebude financována z H2020 tak rovněž strategickou část projektů

KRITICKÉ BODY Forma závazku národní/regionální autority –Template (šablona) je připravována DG RTD a měla by být zveřejněna v září 2015 – až po zveřejnění výzvy OP VVV Těsný harmonogram Horizonu 2020 and OP VVV –Liší se dle formy závazku národní/regionální autority Hodnocení –(Ne)sdílení výsledků hodnocení mezi Horizontem 2020 and OP VVV (důvěrnost) – může být ošetřeno přes žadatele/příjemce –Hodnocení 2 různých částí jednoho projektu Horizontem 2020 a OP VVV

2 MOŽNOSTI HODNOCENÍ V OP VVV Závisí na formě závazku národní/regionální autority A – Seznam projektů doporučených k financování z OP VVV –Pro přípravu Seznamu, projekt musí předložit žádost o podporu měsíce před datem, kdy je závazek potřebný (datem uzavření výzvy druhé fáze v H2020) –Projekt nevyužije celých 12 měsíců, které má na přípravu business plánu B – Informace o výzvě Teaming v OP VVV –Pro přípravu informace o výzvě Teaming není nutné předložit žádost o podporu do OP VVV před datem, kdy je závazek potřebný –Projekt využije celých 12 měsíců, které má na přípravu business plánu

ČASOVÝ HARMONOGRAM Otevření výzvy příprava projektových žádostí 9/2014 byl vydán Letter of Commitment, uzavření výzvy H2020 – fáze 1 1/2015 Vyhlášení výsledků výzvy H2020 Teaming 3-6/2015 příprava výzvy OP VVV 5/2015 podpořené projekty podepsaly Grant agreement s EK 6/2015-5/2016 implementace fáze 1 (příprava Business plánu) 8/2015 otevření výzvy OP VVV 9/2015 zveřejnění šablony EK pro závazek národní autority konec projektů fáze uzavření výzvy Fáze 2 Teamingu z H /2017 předpokládané zveřejnění výsledků Fáze 2 3/2017 implementace projektů Fáze 2 Předložení projektů do výzvy OP VVV Hodnocení výzvy OP VVV (včetně Seznamu doporučených projektů) Implementace schválených projektů Předložení projektů do výzvy OP VVV Hodnocení výzvy OP VVV Implementace schválených projektů

DĚKUJI ZA POZORNOST