Podpora odborného školství v ČR Česko-německá konference k odbornému školství 25. září 2013 Litomyšl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Rozšíření podpory odborného vzdělávání Dalibor Štys ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Organizační struktura
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Nová opatření na podporu odborného vzdělávání Akční plán podpory odborného vzdělávání III. konference projektu VIP Kariéra II - KP Praha 12. prosince.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Asociace SPŠ Opatření na podporu OV Špindlerův Mlýn 9. října 2012.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Bc. Magdalena Zábranská
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Podpora odborného školství v ČR Česko-německá konference k odbornému školství 25. září 2013 Litomyšl

Vývoj struktury žáků ve středních školách 2

Počty žáků v technických a přírodovědných oborech ve středních školách => porovnání se zahraničím 3

Míra nezaměstnanosti 1.pololetí Eurostat 4 Poznámka: Parity kupní síly (PPP) měn nejsou sice exaktně definovanou veličinou, avšak umožňují podstatně přesnější srovnání skutečné ekonomické úrovně, struktury a výkonnosti států.

Ovlivňující faktory na nedostatek absolventů v „technických“ oborech vzdělání -Demografický vývoj. -Celkově širší nabídka vzdělávání. -Nesoulad oborové struktury nabídky středních škol ve vazbě na požadavky trhu práce. -U absolventů středního vzdělávání s výučním listem je doložitelná vyšší nezaměstnanost. -17 % žáků 1. ročníků SŠ mění obor vzdělání. -20 až 40 % absolventů technických oborů vzdělání odchází pracovat do jiného oboru (který není ani příbuzný), než pro který se vzdělávalo. 5

Duální systém versus Kooperace -MŠMT neuvažuje o přímém zavádění (tzn. 1:1) - Duálního systému vzdělávání tak jak je např. v Německu, Rakousku apod., jsme pro zavádění jeho vybraných prvků. -Dualitu vnímáme jako posilování spolupráce škol a firem v prostředí ČR se zaměřením zejména na: a)odbornou přípravu žáků v oblastech teoretického a odborného vzdělávání u zaměstnavatelů, b)odborné vzdělávání učitelů u zaměstnavatelů a využívání odborníků z praxe ve vzdělávání, c)kariérového poradenství ve spolupráci se zaměstnavateli. 6

Zasedání Rady Evropské unie k oblasti vzdělávání a odborné přípravy (Brusel, 15. února 2013) Klíčové závěry zasedání: -Vzdělávání musí být cíleně zaměřováno na rozvoj důležitých přenositelných dovedností. -Odborné vzdělávání musí být modernizováno. -Je důležité zajišťování vysoké kvality v odborném vzdělávání:  ve spolupráci se sociálními partnery,  v souladu národními a regionálními strategiemi. Vzdělávání 2020:  Navázat strukturu vzdělávacího systému na kvalifikační rámce v Evropě.  Zvýšit prostupnost a relevanci odborného vzdělávání.  Klást větší důraz na klíčové kompetence. 7

Nová opatření na podporu odborného vzdělávání „Akční plán OV 2013“ (Vláda ČR, 9. ledna 2013) Zaměření souborů opatření: 1.Na motivaci žáků ZŠ k výběru vhodného oboru vzdělání a žáků SŠ a VOŠ k pozitivnímu vztahu ke zvolenému oboru a k dalšímu vzdělávání. 2.Na úpravu vzdělávacích programů, ukončování středního vzdělávání, zlepšení prostupnosti vzdělávací soustavy a vytvoření podmínek pro zlepšování úrovně středního vzdělávání. 3.Na úpravu systému financování regionálního školství pro vytvoření podmínek v oblasti středního vzdělávání v příslušných oborech vzdělávání s ohledem na jejich specifické zvláštnosti. 4.Na zlepšování podmínek pro spolupráci škol, zřizovatelů škol, zaměstnavatelů a dalších subjektů, které se podílejí na procesu odborného vzdělávání. 5.Na systém přípravy a získávání odborné kvalifikace pedagogických pracovníků. 8

??? Kroky k přímé podpoře zaměstnavatelů ??? Cíl: Umožnit zaměstnavatelům, kteří se podílejí na zajištění praktického vyučování, zohlednit jejich uznatelné výdaje. Valorizaci příspěvků (zaměstnavatelů školám) limitovaného účelového motivačního příspěvku => zahrnuje stipendium, příspěvek na stravování, ubytování, jízdné, osobní ochranné pomůcky. Původní částka pro střední školy se navýšila z Kč na Kč, u vyšších odborných škol a vysokých škol z Kč na Kč. Paušální odpočet 200 Kč na žákohodinu, v případech kdy žáci a studenti konají praktické vyučování a odbornou praxi na pracovištích zaměstnavatelů v příslušném zdaňovacím období Jednorázový odpočet pořizovací ceny hmotného majetku, který bude pořízen pro účely odborného vzdělávání až do hodnoty 110 %. 9

Podpora spolupráce škol a firem – IPn POSPOLU 106,5 mil. Kč (prosinec 2012 – červen 2015) Hlavní aktivita - Partnerství škol a firem: -Cílem je ověřit modely spolupráce škol a firem v praxi, získat podklady pro metodické a vyučovací materiály a také návrhy a doporučení případných legislativních změn. -Plánuje se podpořit celkem 25 partnerství, 1 partnerství = cca 1,75 mil. Kč bez DPH. Příklady dalších aktivit: -Plošné zmapování spolupráce středních škol a firem v celé ČR. -Vznik dvou PK v rámci NSK: Instruktor a Odborník z praxe. 10

11

Podpora z OP VK na rozvoj technického a přírodovědného vzdělávání na středních školách alokace ve výši 1,75 mld. Kč  Žadatelem jsou kraje, což umožní cílenou podporu ve vazbě na jejich potřeby a strategie. Podporované aktivity: -Využití modernizovaných učeben pro výuku a volnočasové aktivity žáků SŠ a zvýšení jejich zájmu o technické a přírodovědné obory. -Spolupráce škol s aktéry na trhu práce. -Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách. 12

13 27/4 16/2 12/1 12/3 29/6 18/5 15/0 ??/? 16/0 21/3 28/7 16/4 33/5 Legenda: SŠ/ z toho GYM Je podpořeno 33 % SŠ (11 % GYM).

OP Výzkum, vývoj a vzdělávání PO/SC6: Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce Hlavní cíl: Podpořit motivaci dětí a žáků ke studiu technických a přírodovědných oborů, zlepšit odborné a podnikatelské kompetence absolventů a zvýšit jejich uplatnitelnost na trhu práce. Doprovodný cíl: Zlepšit podmínky pro vzdělávání dospělých na školách a zvýšení přínosu tohoto vzdělávání pro jejich uplatnitelnost. 14

OPVVV/PO3/SC6 Prostředky – počáteční vzdělávání -Rozšíření polytechnické výchovy v MŠ a ZŠ. -Zvýšení spolupráce škol a zaměstnavatelů při realizaci vzdělávání a v oblasti stáží, při úpravách ŠVP k dosažení požadovaných klíčových a odborných kompetencí žáků -Rozšíření spolupráce mezi školami při výuce, sdílení dobré praxe a propojení zájmového a odborného vzdělávání zaměřené na inovace technologií a efektivní výuku odborných a podnikatelských kompetencí a podporu žáků s vynikajícími výsledky v praktických předmětech. -Zvýšení kvality pedagogických pracovníků a zvýšení kapacity i kvality kariérového poradenství na školách. 15

Prostředky – další vzdělávání -Zvýšení kapacity odborných škol realizovat vzdělávání dospělých ve vazbě na definované profesní kvalifikace a zvýšení prostupnosti mezi programy počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím systému uznávání výsledků předchozího učení. 16

Děkuji Vám za pozornost 17 Petr BANNERT pověřen zastupováním ředitele odboru vzdělávání vedoucí oddělení středního a vyššího odborného vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská Praha 1 tel.: www: