Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Úřad práce České republiky
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Podpůrná opatření prvního stupně
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Občanské soudní řízení I.
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pobyt dítěte v zařízení - vybrané možnosti a limity orgánu sociálně-právní ochrany dětí z pohledu veřejného ochránce práv konference „Rodina ohrožená.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Individuálně vzdělávací plán
Správa sociálního zabezpečení
Katastr nemovitostí (KNEM)
Právo sociálního zabezpečení
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hledáme klíč k právům dětí
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Právo sociálního zabezpečení
Sociálně právní ochrana dětí
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Občanské soudní řízení I.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Občanské soudní řízení I.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Přijímací řízení na víceletá gymnázia pro školní rok 2019/2020
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Vyhodnocování rodičovských kompetencí v sociálně – právní ochraně dětí
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU Standardizace sociálně - právních služeb ORP Bučovice

Spolupráce OSPOD a školských zařízení Spolupráce orgánu sociálně-právní ochrany dětí se školami a školskými zařízeními je vymezena zákonem č. 359/1999Sb. o sociálně-právní ochraně dětí a dalšími předpisy. Úspěch spolupráce – vzájemná komunikace

Řešit či neřešit ? Většina případů -jako první kontaktuje školy OSPOD a požaduje informace o dítěti Škola - povinné, doporučené a není nutné DOPORUČENÍ OSPOD v případě pochybností: aktivní přístup Nedůvodné Zanedbání oznámení x a podcenění situace

Případy některých žáků a studentů mají školy a školská zařízení možnost řešit v rámci svých pravomocí a kompetencí. OSPOD by měl nastoupit až v případě, kdy škola vyčerpala všechny své možnosti, jak danou věc řešit. OSPOD nefunguje jako represivní orgán! Rozpoznání hranice možného zanedbávání výchovy a péče o nezl. dítě je velice individuální – konzultace školy a OSPOD. Pravomoci a kompetence škol a školských zařízení

Pravomoci OSPOD PRIMÁRNĚ NESPADÁ: Některé výchovné problémy Špatná domácí příprava Špatné hygienické návyky Záškoláctví URČITĚ SPADÁ: Týrání a nevhodné zacházení s dítětem

Oznámení školy Zanedbávání, týrání či nevhodná nebo nedostatečná péče o dítě - povinnost školy věc oznámit OSPOD. OSPOD – povinnost přijmout každou informaci týkající se podezření na ohrožení dítěte. Doporučení OSPOD - podat oznámení v podobě písemného záznamu nebo sdělení se všemi formálními náležitostmi – v zájmu školy vést přesnou dokumentaci oznamované věci.

Možnost zpětné vazby pro školy Oprávnění školy požadovat informace, týkající se jejich žáka či studenta. K žádosti o zpětnou vazbu se OSPOD vyjádří ve lhůtě 30 dnů ode dne jejího obdržení – zda shledal či neshledal, že jde o dítě uvedené v § 6. Zpětná vazba v podrobnějším rozsahu spíše závisí opět na vzájemné komunikaci mezi školou a OSPOD.

Vyhodnocování situace dítěte + IPOD Postup OSPOD s ohledem na akutnost daného případu, přednost případů, kdy je reálně ohrožen život a zdraví dítěte. Oznámení školy Sběr podkladů Vyhodnocení situace dítěte a jeho rodiny Tvorba IPOD Nejpozději do jednoho měsíce by měl mít OSPOD k dispozici odpovídající množství podkladů, na jejichž základě je možné IPOD vypracovat.

Sběr informací při vyhodnocování situace dítěte a jeho rodiny Telefonický nebo osobní pohovor s ředitelem školy, výchovným poradcem či třídním učitelem Pohovor s nezletilým dítětem na půdě školy Prostřednictvím dotazníku

Vstup na půdu školy a pohovor s dítětem Oprávnění pracovníka OSPOD navštěvovat dítě přímo ve škole Oprávnění pracovníka OSPOD pořizovat obrazovou, video a audio dokumentaci Oprávnění pracovníka OSPOD vést rozhovor bez přítomnosti další osoby - při pohovoru realizovaném ve škole není nutná přítomnost pedagoga či jiného zástupce školy Právo dítěte vyjádřit se svobodně ke všem skutečnostem, které se jej dotýkají, a to bez přítomnosti dalších osob, včetně rodičů

Případové konference Od roku nová technika práce s ohroženou rodinou a dítětem případové konference PK – multidisciplinární setkání rodiny (dítěte) s odborníky, kteří s rodinou a dítětem pracují a doprovázejí, na PK společně hledají řešení složité situace. OSPOD Bučovice - 8 případových konferencí – účast zástupců škol na většině z nich

možnosti další spolupráce….. Zuzana Fialová tel mobil: