Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování – dýchací soustava
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dýchací soustava - opakování
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Dýchací soustava2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
46.1 Člověk – dýchací soustava
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Dýchací soustava.
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
LIDSKÝ ORGANISMUS DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Člověk a příroda Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Člověk a příroda AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_06_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Začátek hodiny je zaměřen na znalosti žáků dýchací soustavy u ostatních tříd obratlovců. V další části hodiny se žáci seznámí s dýchací soustavou člověka. Žáci popíší stavbu dýchací soustavy, vysvětlí mechaniku dýchání. Zároveň se seznámí se se základními onemocněními dýchací soustavy. Součástí hodiny jsou obrázky umožňující žákům lepší interakci s probíraným učivem. V hodině jsou rovněž umístěny hypertextové odkazy, je tedy nezbytné, aby hodina byla odučena v multimediální nebo počítačové učebně. V závěru hodiny jsou kladeny otázky, které rozvíjí postojové hodnoty žáků.

Co je to dýchání? Je proces výměny plynů mezi organismem a prostředím Pomocí čeho je uskutečňováno dýchání? Pomocí kožního dýchání a dýchací soustavou. U které skupiny obratlovců najdeme plicní vaky, k čemu slouží? Která třída obratlovců dýchá pomocí žaber? Plicní vaky mají ptáci. Umožňují jim dýchání při letu a nadlehčují tělo. Žábry dýchají ryby a obojživelníci v larválním stádiu.

 zprostředkovává výměnu plynů mezi organismem a zevním prostředím  jejím hlavním úkolem je DÝCHÁNÍ ◦ to rozdělujeme na:  zevní  výměna O 2 a CO 2, která probíhá v plících mezi krví a atmosférou  vnitřní  výměna plynů mezi krví a tkáněmi

 patří sem: ◦ nos ◦ dutina nosní  vdechovaný vzduch se zde ohřívá, čistí a zvlhčuje  je spojena s ostatními dutinami v okolních kostech (tzv. vedlejší dutiny nosní) ◦ nosohltan  stýkají se v něm dutina ústní a nosní

 jsou tvořeny: ◦ hrtanem  jeho stěny jsou vyztuženy chrupavkami  (největší je chrupavka štítná – výrazná u mužů)  je zde uloženo hlasové ústrojí  hlas vzniká chvěním hlasivek  ty jsou tvořeny hlasivkovými svaly a vazy ◦ průdušnicí ◦ průduškami Jak je lidově označována chrupavka štítná?

 pokračuje jí vzduch z hrtanu  je 12 cm dlouhá  její stěnu tvoří neúplné chrupavčité prstence  její sliznice je kryta řasinkovým epitelem  dělí se na dvě průdušky Zamyslete se, jaký význam má řasinkový epitel v průdušnici.

 jedna z nich vstupuje do pravé plíce  druhá vstupuje do levé  stěny průdušek mají stejnou stavbu jako průdušnice

 jsou párovým orgánem  jsou kryté poplicnicí  skládají se z laloků ◦ pravá plíce – 3 laloky ◦ levá plíce - 2 laloky  průdušky se v nich větví do průdušinek ◦ ty jsou zakončeny plicními váčky  stěny váčků vytváří PLICNÍ SKLÍPKY  (jejich počet je 300 – 400 milionů)  dochází v nich k předávání O 2 do krve a odvádění CO 2 z krve

 dýchání je řízeno nervovou soustavou  dýchací pohyby zajišťují mezižeberní svaly a bránice  VDECH ◦ děj aktivní ◦ zvětšuje se dutina hrudní ◦ zvyšuje se objem plic ◦ bránice klesá ◦ plíce pojmou 5 – 6 litrů vzduchu  VÝDECH ◦ děj pasivní ◦ bránice stoupá vzhůru

 zápal (zánět) plic ◦ původ virový nebo bakteriální  tuberkulóza ◦ způsobená Kochovým bacilem ◦ u nás očkování již v kojeneckém věku  rozedma plic  rakovina plic ◦ obě nemoci jsou spojené s kouřením  astma ◦ dlouhodobý zánět sliznic v dýchacím ústrojí

ASTMA

Je nezbytné při poskytování první pomoci co nejdříve zajistit průchodnost dýchací soustavy? Lidé používají pod hladinou dýchací přístroje? By lidé měli udržovat v bytech čistý a vlhký vzduch? Byste měli v případě znečištění ovzduší omezit svůj pobyt venku? Se stále častěji hovoří o tzv. pasivním kouření? Dokážete tento pojem vysvětlit? Byste si měli při nachlazení zakrývat ústa při kašli a kýchání?

 KVASNIČKOVÁ, D., FAIERAJZLOVÁ, V. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. roč. ZŠ. 2. upr. vyd. Praha : Fortuna, ISBN  KOPECKÝ, Miroslav; CICHÁ, Martina. Somatologie pro učitele. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005, ISBN  Ilustrace: Kliparty office  LYNCH, Patrick J.. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  HAGSTROM, Mikael. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  FISCHER, Holly. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  FORESMAN, Pearson Scott. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  BRBBL. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  NEUVEDEN. pppsycho.webnode.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: bca39bd9d2/09%20d%C3%BDchac%C3%AD%20soustava%20(shrnut%C3%AD).jpg bca39bd9d2/09%20d%C3%BDchac%C3%AD%20soustava%20(shrnut%C3%AD).jpg  NEUVEDEN. plicni-skwarlo.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: skwarlo.cz/uzitecne-informace/koureni/ skwarlo.cz/uzitecne-informace/koureni/