ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
M O N O S A C H A R I DY.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Látkové složení lidského těla- prvky
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Ganoderma: Královna léčivých rostlin DXN. GANODERMA (LINGZHI) – Úžasná léčivá rostlina V Číně ji už po tisíciletí považují za zázračnou léčivou rostlinu.
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Trávicí soustava.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
SACHARIDY CUKRY RZ
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Trávicí soustava tercie.
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
zpracovaný v rámci projektu
= přeměna látek a energií
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
KVÍZ - SACHARIDY.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt

 Sacharidy  cukry  nejrozšířenější organické látky  odvozeny od jednoduchých uhlovodíků  stavební látka organismů Obecné informace

 Sacharóza  cukr  složení: 1 molekula glukózy, 1 molekula fruktózy  Sacharáza  enzym  štěpí sacharózu na fruktózu a glukózu Obecné informace

Srovnání čokolád: 100 g  Hořká čokoláda  celková energie: 2212 kJ  množství cukrů: 44,8 g  energetická hodnota cukrů v čokoládě: 990 kJ  Bílá čokoláda  celková energie: 2328 kJ  množství cukrů: 55,3 g  energetická hodnota cukrů v čokoládě: 1287,3 kJ

Srovnání čokolád: 100 g  Hořká čokoláda  Bílá čokoláda

PUTOVÁNÍ ČOKOLÁDY

DUTINA ÚSTNÍ

 enzym ptyalin  ptyalin působí na čokoládu

 rozklad čokolády na sacharózu  Čokoláda Sacharóza Ptyalin

ŽALUDEK

 výskyt kyselých žaludečních šťáv  sacharóza se neštěpí

TENKÉ STŘEVO

 enzym sacharáza  štěpení sacharózy na glukózu a fruktózu  Sacharóza Sacharáza Glukóza Fruktóza

RESORPCE

 pomocí difuze a aktivního transportu  probíhá přes stěnu tenkého střeva  krev vede monosacharidy do jater

JÁTRA

 putování monosacharidů do tkání  zůstávání monosacharidů ve formě glykogenu  nevyužité se ukládají

DALŠÍ INFORMACE O ČOKOLÁDĚ

 je hořká  vyrobena výhradně smícháním kakaové hmoty a kakaového másla  kakaové sušiny má nejméně 35%  bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu  do všech čokolád se přidává cukr Pravá čokoláda

 pravá čokoláda má mnoho pozitivních vlastností  je prospěšná pro svůj vysoký obsah flavonoidů  dále obsahuje kofein a theobromin  uvolňuje v těle hormony štěstí  obsahuje několik důležitých minerálů - fluor, draslík a hořčík Čokoláda pro zdraví

 zabraňuje krevním sraženinám a trombózám, podporuje dobré dýchání  krátkodobě pomáhá proti úporným bolestem hlavy díky endorfinu  na tuto pochutinu si lze vypěstovat závislost Čokoláda pro zdraví

 zlepšuje náladu  snižuje krevní tlak  pomáhá při hubnutí  je lepší než líbání  chrání před mrtvicí  prodlužuje život  zlepšuje fungování mozku  snižuje riziko rakoviny  bojuje proti zubnímu kazu 9 důvodů proč si dopřát čokoládu

Děkujeme za pozornost Vypracovaly: Marie Havlíčková, Viola Jónová, Markéta Kovalová, Natálie Navrátilová, Pavlína Oravová a Karolína Trachtová