Město Kadaň Nastavení multidisciplinární spolupráce OSPOD Kadaň v procesu standardizace SPOD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Základní informace o poskytovateli
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Správa sociálního zabezpečení
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Centralizované rozvojové projekty 2017
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Komunitně plánujeme na Brandýsku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Město Kadaň Nastavení multidisciplinární spolupráce OSPOD Kadaň v procesu standardizace SPOD

multidisciplinární spolupráce OSPOD  Kadaň – Ústecký kraj, okres Chomutov  správní obvod SPOD cca obyvatel  SPOD vykonává sociálních pracovníků (projekt)  dále 2 sociální pracovnice vykonávají dohody o pěstounské péči

multidisciplinární spolupráce OSPOD  současné nastavení a rozšiřování multidisciplinární spolupráce orgánů SPOD vychází z novely zákona SPOD a zavedení standardů kvality v sociálně-právní ochraně (především č. 9 Vyhodnocování a Individuální plán ochrany dítěte a č. 14 Návaznost výkonu SPOD na další subjekty)  nastavení multidisciplinární spolupráce je trochu revolucí v práci SPOD, protože pracovník SPOD se stává, v případech k tomu vhodných, koordinátorem péče (kumulace problémů; souběh služeb, nebo vhodnost jejich využití)

multidisciplinární spolupráce OSPOD  Standard č. 14 Návaznost výkonu SPOD na další subjekty  Kritérium - Pracoviště podniká kroky k tomu, aby na území jeho správního obvodu bylo dostatečné množství služeb vhodných pro jeho klienty

multidisciplinární spolupráce OSPOD  je velmi důležité mít s kým spolupracovat  některé subjekty automaticky (policie, školy, PMS, lékaři atd.) u jiných (např. sociální a psychosociální služby) je možné či spíše nutné se podílet na jejich vzniku či podpoře  pokud chceme tuto část spolupráce ovlivňovat, je nutné se aktivně angažovat v procesu plánování sociálních služeb na místní i krajské úrovni (jak vedoucí tak pracovník SPOD)

multidisciplinární spolupráce OSPOD  v Kadani dochází k rozšíření spektra subjektů poskytující sociální služby na základě realizace Komunitních plánů sociálních služeb  ke vzniku nových a rozvoji stávajících služeb byl vytvořen grantový systém města  další služby souvisí přímo s realizací Individuálního projektu města „CSS Prunéřov“ (Terénní program, NZDM, SAS, Dluhové poradenství, Pracovní poradenství a Drogový terénní program)

multidisciplinární spolupráce OSPOD  k rozvoji některých služeb dochází také na základě spolupráce města s Agenturou pro sociální začleňování – „Strategický plán lokálního partnerství“ (rodičovská centra, předškolní kluby, volnočasové aktivity)  nasycenost služeb v Kadani a okolí je na slušné úrovni  v Kadani v současné době chybí azylové bydlení a v regionu by měla být vytvořena širší síť psychosociálních služeb (dlouhé čekací lhůty)  hůře se dá ovlivňovat vznik služeb v okolních obcích správního obvodu

multidisciplinární spolupráce OSPOD  Kritérium - Pracoviště má vytvořeno aktuální seznam dalších subjektů, které poskytují služby. Zaměstnanci mají přehled o činnostech dostupných organizací, které klientům nabízí, o jejich kapacitách a o podmínkách, za nichž je možné jejich služby využít. Mohou klientům nabídnout kontakty na konkrétní zaměstnance těchto organizací nebo jim kontakt s nimi sami zprostředkují

multidisciplinární spolupráce OSPOD  impulzem k naplňování tohoto kritéria, ještě před novelou zákona SPOD, byla spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování a cíl Strategického plánu lokálního partnerství – vytvoření TDM a vytvoření metodiky case managementu  nejprve získávání informací z jiných obcí (Cheb), předávání informací ostatním partnerům, vytváření metodiky case managementu (koordinované péče o ohrožené rodiny) a formování týmu pro děti a mládež

multidisciplinární spolupráce OSPOD  vytvoření TDM realizujeme v probíhajícím projektu „Standardizace SPOD Kadaň“ v rámci TDM jsou definovány jednotlivé potřeby členů týmu, cílový stav a návrh kroků v rámci TDM bude dopracována metodika koordinovaného péče o ohrožené rodiny (CM) v rámci TDM vzniknou informační letáčky pro členy TDM i veřejnost, zaměřené na možnosti postupu řešení rizikových jevů (záškoláctví, šikana, CAN, atd.)

multidisciplinární spolupráce OSPOD z podnětu TDM byla iniciována schůzka pediatrů a zástupců škol týkající se řešení skrytého záškoláctví (dlouhodobá omluvená absence) – problém vyřešen dohodnuto, že na základě podnětu některého z členů TDM svolá OSPOD jednání týmu, jehož složení bude odpovídat individuálním potřebám klienta  v rámci projektu Standardizace jsou pro pracovníky SPOD a členy TDM pořádány tematické workshopy

multidisciplinární spolupráce OSPOD  Kritérium - Orgán SPOD zprostředkovává a doporučuje klientům služby jiných fyzických a právnických osob podle jejich potřeb, a to v souladu s cíli podpory stanovenými v individuálním plánu ochrany dítěte. Klienti orgánu SPOD využívají služeb jiných subjektů zejména jako služeb, které vhodně doplňují podporu poskytovanou pracovištěm orgánu sociálně-právní ochrany, jehož role je v první řadě koordinační

multidisciplinární spolupráce OSPOD  snažíme se využívat a doporučovat služby dalších specializovaných subjektů (Kadaň, Chomutov)  většinou využíváme bezplatných služeb  nejprve doporučujeme a přesvědčujeme, výjimečně nařizujeme  pravidelné schůzky se subjekty, se kterými spolupracujeme na společné klientele – SAS pro rodiny s dětmi (cca 1x měsíčně), TP (pracovnice odboru SVaZ), Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy

multidisciplinární spolupráce OSPOD  běžným nástrojem jsou již případové konference (využíváme facilitátora)  zatím jsme ještě nerealizovali rodinnou konferenci  nyní to již jen stačí přenést na jednotlivé pracovníky SPOD ……….

multidisciplinární spolupráce OSPOD  pravidelná komunikace se všemi partnery musí být standardní forma spolupráce  negativní vnímání práce a pracovníků SPOD veřejností – MS = příležitost ke změně vnímání minimálně u odborné veřejnosti  MS - pozitivní vliv pro samotné pracovníky SPOD = nejsem na to sám, návrhy a možnosti řešení mohu konzultovat

kontakt Děkuji za pozornost Tomáš Mědílek vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Kadaň tel: ,