Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Advertisements

VY_32_INOVACE_19 - Bajka 2 4  žánr malé epiky  prastarý literární útvar pěstovaný už v 6. stol. př. Kr. stručné sdělení, které se šířilo  původně.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Osvícenství.
Poznámky pro výuku Předmět:Český jazyk Autor:Mgr. Kateřina Linhartová
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
KAREL ČAPEK.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Karel Čapek a Josef Čapek
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
Světová secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Karel Čapek.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Německý preromantizmus
Humanismus z latinského humanus = lidský různé myšlenkové směry a postoje, zaměřené na člověka, lidství a lidstvo.
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Meziválečná literatura
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Markéta Prokopová Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
KAREL ČAPEK BÍLÁ NEMOC Helerová, C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Karel Čapek - cestopisy
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Rozdělení fantastické literatury
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část

Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj proti fašismu. Bylo to logické vyústění jeho demokratických a humanistických zásad, které zastával celý život. Román: Válka s mloky Hry: Bílá nemoc, Matka

Válka s mloky Románová utopie o mlocích, kteří se postupně a plíživě zmocňují světa. Je to alegorie na fašismus a rozpínavost Německa.

Bílá nemoc

V nejmenovaném městě se objeví zhoubná nakažlivá epidemie, která dostává označení bílá nemoc. Projevuje se bílou skrvnou na těle nemocného. Zároveň se v tomto státě schyluje k válce pod vedením Maršála.

Lidsky cítící doktor Galén je jediný, kdo objevil lék proti zhoubné nemoci. Galén je ochoten vydat lék pouze pod podmínkou, že Maršál zastaví veškeré přípravy k blízké válce. Než však stačí Galén tuto podmínku uskutečnit, je ušlapán davem, který šílí po válce.

Čapek zde burcuje proti válce, varuje před rozpínavostí fašismu, před nebezpečím, které s sebou přináší zfanatizovaný dav. Po premiéře protestovalo proti hře německé vyslanectví.

Celá Čapkova tvorba směřuje k životu, k problémům doby, chce sloužit člověku i celému lidstvu. Je jedním z největších demokratů a humanistů 20. století.

Zdroje: Soukal a kol. : Literatura pro 3. ročník SOŠ, SPN Praha 2002 Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc bila-nemoc-II.jpg&imgrefurl= radojcic.html&usg=__QBScgZAZSpNWLVW8RlrxbvasATw=&h=217&w=300&sz= 36&hl=cs&start=18&um=1&tbnid=9QYP471AAflHXM:&tbnh=84&tbnw=116&prev=/ images%3Fq%3DK.%2B%25C4%258Capek%2BB%25C3%25ADl%25C3%25A1%2B nemoc%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DN%26um%3D a.jpg