ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury 6.-9. Český jazyk 9.ročník III2-32-07.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Karel Havlíček Borovský
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda.
Český spisovatel, novinář,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Osobnosti národního obrození
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Karel Čapek.
Karel Havlíček Borovský
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Karel Havlíček Borovský
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Karel Čapek.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
Téma: Dualismus Číslo projektu: 02.  Materiál je ur č en pro ž áky 5. ro č níku 1. st. ZŠ  Téma: Dualismus  Vyu ž ití na interaktivní tabuli  Materiál.
konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 32  Autor:
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Národní obrození Michaela Tarabová.
Karel Havlíček Borovský Český jazyk 7. ročník
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Národní obrození Kateřina čížková.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
František Ladislav Čelakovský
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová
Dualismus.
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III

Karel Havlíček BOROVSKÝ *

- český básník, novinář, politik, zakladatel české žurnalistiky a satiry - BOROVSKÝ odvozeno od místa narození – Borová na Vysočině

Studoval na gymnáziu v Havlíčkově ( tehdy Německém ) Brodě, poté filozofii v Praze. Vstoupil do kněžského semináře, ale byl nespokojen s poměry v církvi. Rok působil v Rusku jako vychovatel –po návratu napsal Obrazy z Rus.

Stal se redaktorem Pražských novin, založil vlastní Národní noviny. Po zákazu vydávání založil v Kutné Hoře časopis Slovan – jeho zastavením r přestaly existovat české noviny.

Roku 1848 byl K. H. Borovský poprvé zatčen a několik dnů vězněn. Propuštěn byl z důvodu poslanecké imunity. Při soudních sporech byl osvobozen díky své obhajobě.

byl Havel deportován do tyrolského Brixenu. O exilu bylo rozhodnuto bez soudního řízení. Roku 1852 za ním přijela manželka Julie s tříletou dcerou Zdenkou.

Havlíček zde pobíral plat vyššího úředníka a obýval druhý nejdražší dům. Byl pod stálým policejním dohledem, kontrolována byla i jeho korespondence.

Když se Havlíček zavázal, že nebude pokračovat ve veřejných aktivitách, byl téměř po 4 letech vyhnanství propuštěn. Mezitím v Praze zemřela jeho manželka na tuberkulózu. Onemocnění bylo zjištěno i u K. H. Borovského a jeho dcery. Havlíček, bez práce a financí žil u matky v Německém Brodě.

V červenci 1856 byl Havlíček v horečkách převezen do Prahy, o 5 dnů později zemřel ve věku nedožitých 35 let. Pohřeb uspořádal Josef Němec a Božena Němcová údajně položila na jeho hrob trnovou korunu jako symbol mučednictví.

Na námět irské pověsti o králi s oslíma ušima. Žalozpěv – popis Havlíčkova zatčení a jeho pobytu v Tyrolsku.

EPIGRAMY – krátká satirická báseň kritizující soudobé poměry. K. H. Borovský je věnoval : Církvi, Králi, Vlasti, Múzám, Světu Pomodli se, Čechu, k svatému Vojtěchu, by tě vzaly samostatné národy do cechu. Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme. Odkud vzalo - zkouším žáky - jméno Rakous počátek? Od raků, neb oni taky chodí pořád nazpátek.

Roku 1848 navrhl K. H. Borovský přejmenování Koňského trhu na Svatováclavské náměstí a Dobytčího trhu na Karlovo náměstí.

Zdroje: k.jpg havlicek-nazval-brixen-sidlem-hlupaku-a- pokrytcu/727923&id_seznam= tyden-roku-2009.aspx me=Pozdrav-z-Havlickova-Brodu-(Havlickuv-dum) kamenotiskarich-pred-200-lety/

Odkazy: brixenu-pkk-/nej-tipy.asp?c=A120924_151602_nej-tipy_glu olsanske-hrbitovy---hrob-k.-h.-borovskeho.html