Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_14_MII_ROTAČNÍ VÁLEC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Advertisements

Digitální učební materiál
Rotační kužel - výpočet objemu
7. třída Hranoly 1.
Rotační válec Síť, povrch, objem
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním rotačních těles. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci procvičí rotační tělesa. Speciální.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
síť, objem, povrch opakování
Základní škola praktická a základní škola speciální
VÁLEC… …a vše, co potřebujeme vědět Zbyněk Janča.
Obvod čtverce a obdélníka ICT2_1/1
Objem a povrch válce Autor: Mgr. Jolana Sobotková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vzájemná poloha dvou kružnic
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
* Objem válce Matematika – 8. ročník *
Válec.
2.1.1 Kvadratická funkce. Kvadratická funkce se nazývá každá funkce, daná ve tvaru kde je reálné číslo různé od nuly, jsou libovolná reálná čísla. Definičním.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
Matematika VIII. Rotační válec Creation by IP&RK.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Vyjádření neznámé ze vzorce
Anotace Prezentace, která se zabývá povrchem a objemem hranolu. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vypočítají povrch a objem hranolu.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tělesa –testy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Tělesa –Válec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : říjen 2013  Název :VY_42_INOVACE_4.2.1.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Základní pojmy: Vlastnosti čtyřbokého hranolu: Čtyřboký hranol má dvě podstavy. Podstavy mají tvar čtyřúhelníku (čtverec, kosočtverec, obdélník, kosodélník,
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_MII_VZÁJEMNÁ POLOHA PŘÍMKY A KRUŽNICE.
OBSAH KRUHU MARKÉTA LIŠKOVÁ. Odvození vzorce rozdělíme kruh na větší počet stejných částí.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:IV/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Matematika a její aplikace, Geometrie.
Autor: Mgr. Radek Martinák Válec – popis, povrch, objem Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
Autor: Mgr. Radek Martinák Kužel – popis, praktické využití Kuželové vrtáky Kornout do školy Kornout na zmrzlinu Kužely na silnici Ještěd Elektronické.
Autor: Mgr. Radek Martinák Jehlan – popis, povrch, objem Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ RNDr.Ivana Řehková.
Koule Základní škola a Mateřská škola
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VÁLEC Popis, síť, povrch, objem. VÁLEC Popis, síť, povrch, objem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
Rotační válec Síť, povrch, objem
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
Matematika pro 8. ročník Hranoly – příklady – 1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_07_PŘV_DÝCHÁNÍ ROSTLIN
2.1.1 Kvadratická funkce.
Autor: Ing. Jitka Michálková
Základní škola Čelákovice
VY_32_INOVACE_08_VÝROBA KYSLÍKU PŘI VÝŽIVĚ ROSTLIN
VY_32_INOVACE_13_MII_PYTHAGOROVA VĚTA
Základní škola Čelákovice
VY_32_INOVACE_04_AJI_JÍDLO
Rotační válec Síť, povrch, objem
VY_32_INOVACE_11_AJI_HODINY
POVRCH A OBJEM KRYCHLE A KVÁDRU
Rotační válec Síť, povrch, objem
Rotační kužel Základní škola a Mateřská škola
Válec.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_19_Tělesa
36 VÁLEC.
Transkript prezentace:

Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_14_MII_ROTAČNÍ VÁLEC

PředmětMatematika NázevRotační válec Anotace Prezentace je určena k seznámení žáků s rotačním válcem. Dále pak k odvození a procvičení vzorce pro povrch a objem válce. Prezentace obsahuje soubory, které lze otevřít v programu Cabri Geometry (vznik rotačního válce, síť rotačního válce). Výstup Žák si osvojí a následně aplikuje na příkladech vzorce pro výpočet povrchu a objemu válce. Klíčová slova Průměr kružnice, poloměr kružnice, obsah podstavy válce, obsah pláště válce, povrch válce, objem válce Autor Mgr. Michaela Kremeňová Cílová skupina: 2. stupeň Ročník: 8. ročník Vzdělávací program: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, 793/2009, Škola pro každého Druh učebního materiálu: Prezentace Formát: MS PowerPoint 2010Celkem 8 snímků

8. ročník

 Rotací (otáčením) obdélníku kolem osy dostaneme těleso – rotační válec.  Otáčející se strany a opíší dva kruhy – podstavy válce.  Úsečky a jsou poloměry kruhových podstav válce, značíme je r.  Úsečka se nazývá výška válce, značíme ji v. Platí: Klikni na obrázek. Pokud nefunguje, otevři přiložený soubor v Cabri Geometry.

Objem válce Obsah podstavy

Obsah pláště Obvod podstavy Povrch válce Klikni na obrázek. Pokud nefunguje, otevři přiložený soubor v Cabri Geometry.

1. Vypočítej povrch a objem válce, je-li dáno: a) r = 20 cm, v = 3 cm b) d = 7 cm, v = 12 cm 2. Vypočítej výšku válce, je-li dáno: a) r = 5 cm, V = 1570 cm 3 b) d = 1,2 dm, V = 188,4 dm 3 3. Vypočítej poloměr podstavy válce, je-li dáno: a) v = 10 m, V = 16 dm 3 b) v = 20 cm, V = 6,3 dm 3 4. Válec má poloměr podstavy 12 cm a výškou 30 cm. Urči jeho povrch a objem.

Zdroj:  ROSECKÁ, Zdena a Arnošt MÍČEK. Geometrie pro 8. ročník. Brno: Nová škola, ISBN X. Obrázky:   Vlastní tvorba v programu Cabri Geometry II Plus Hypertextový odkaz:  Cabri Geometry II Plus – příklady z programu  Vlastní tvorba v programu Cabri Geometry II Plus