Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_MII_VZÁJEMNÁ POLOHA PŘÍMKY A KRUŽNICE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_MII_VZÁJEMNÁ POLOHA PŘÍMKY A KRUŽNICE."— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_MII_VZÁJEMNÁ POLOHA PŘÍMKY A KRUŽNICE

2 PředmětMatematika NázevVzájemná poloha přímky a kružnice AnotacePrezentace slouží k výkladu a procvičení učiva o vzájemné poloze přímky a kružnice. Prezentace obsahuje i soubor k procvičení, který lze otevřít v programu Cabri Geometry. VýstupŽák správně určí jakou vzájemnou polohu zaujímá přímka a kružnice. Klíčová slovaPřímka, kružnice, vnější přímka, tečna, sečna, tětiva. AutorMgr. Michaela Kremeňová Cílová skupina:2. stupeň Ročník:8. ročník Vzdělávací program:Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, 793/2009, Škola pro každého Druh učebního materiálu:Prezentace Formát:MS PowerPoint 2010Celkem 10 snímků

3 8. ročník

4  Vnější přímka kružnice je přímka jejíž vzdálenost od středu kružnice je větší než poloměr. Vnější přímka kružnice a kružnice nemají žádný společný bod.

5  Tečna kružnice je přímka jejíž vzdálenost od středu kružnice je rovna poloměru. Tečna a kružnice mají jeden společný bod – bod dotyku T.

6  Sečna kružnice je přímka jejíž vzdálenost od středu kružnice je menší než poloměr. Sečna a kružnice mají dva společné body.

7 Klikni na obrázek. Pokud nefunguje, otevři přiložený soubor v Cabri Geometry.

8  Tětiva je úsečka jejíž krajní body leží na kružnici. Nejdelší tětivou je průměr kružnice.

9 1. Je dána kružnice k (S, 2cm). Narýsuj a) přímku a, b) přímku b, c) přímku c, Přímky pojmenuj. 2.Je dána kružnice k (S, 2,5cm). Narýsuj přímku p,. Přímku pojmenuj. 3. Je dána kružnice k (S, 4cm). Narýsuj přímku q,. Přímku pojmenuj. 4. Je dána kružnice k (S, 3,5cm). Narýsuj přímku x,. Přímku pojmenuj.

10 Zdroj:  MÜLLEROVÁ, Jana, a kol. Matematika pro 8. ročník základní školy: Geometrie. 1. vydání - dotisk. Praha: Kvarta, Praha. ISBN 80-85570-94-7. Obrázky:  Vlastní tvorba v programu Cabri Geometry II Plus Hypertextový odkaz:  Vlastní tvorba v programu Cabri Geometry II Plus


Stáhnout ppt "Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_MII_VZÁJEMNÁ POLOHA PŘÍMKY A KRUŽNICE."

Podobné prezentace


Reklamy Google