Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_06.43.10.133 Předmět PŘÍRODOPIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Zdravá výživa Vypracoval: Lukáš Karlík.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-003 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-002 Předmět FYZIKA.ROČNÍK.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Matematika.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Anémie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_P9-006 MINERALOGIE 6 - SÍRANY Název školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
atmosféra, složení vzduchu, dusík, kyslík
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
VY_32_INOVACE_F8-002 FYZIKA 8.ROČNÍK VÝKON Název školy
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
Přírodopis – 6.ročník Hmyz křídlatý - Jepice VY_32_INOVACE_
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Vitaminy.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS 8.ROČNÍK Téma TRÁVÍCÍ SOUSTAVA - VÝŽIVA AutorMgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Výživa, základní složky potravy, potravinová pyramida, vitamíny

TRÁVÍCÍ SOUSTAVA VÝŽIVA

ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY 60 % - CUKRY 25 % - TUKY 15 % - BÍLKOVINY voda

POTRAVINOVÁ PYRAMIDA

Výživa  A) Cukry (sacharidy)  Zdroj energie  Játra, ovoce, zelenina  B) Tuky (lipidy)  Zásobní látky, v případě potřeby se v nás mění na cukry  Jsou v nich rozpuštěny některé vitamíny  C) Bílkoviny (proteiny)  Stavební látky  Ne všechny si umíme sami vytvořit, je tedy třeba jíst i maso – rostliny ho nenahradí  Maso, mléko, vejce, luštěniny

 Voda  Rozpouštědlo a nosič minerálních látek a vitamínů  Vypít min. 1,5 – 2 l denně, v horku více, na každých 10kg váhy 0,4l vody  Nestravitelné zbytky  Důležité pro správnou činnost střev  Hlavně v zelenině  Minerální látky  Anorganické látky nezbytné v malém množství  Pro stavbu tkání – kostra (Ca, P)  Pro tvorbu tělních tekutin – krev –hemoglobin (Fe)  Pro funkci žláz – štítná žláza (jód)  Celkem asi 35 prvků – S, Cu, Na, K, Mg …  V minerálních vodách – ale je třeba je střídat !

Vitamíny = životadárné aminy  Organické látky nezbytné v malém množství  Tělo je nedokáže vytvořit  Musíme je získat potravou  13 vitamínů  Nedostatek i přebytek je škodlivý

Poruchy spojené s příjmem vitamínů Hypervitaminóza – předávkování až otrava vitamíny (A,D,E,C) Hypovitaminóza – stav, kdy je nedostatek vitamínu (lehčí forma avitaminózy) Avitaminóza – choroba způsobená úplnou ztrátou vitamínů

Vitamíny rozpustné v tucích vitamínzdrojPorucha z nedostatku A Rybí tuk, mrkev, játra, žloutek Šeroslepost D Rybí tuk, žloutek, mléko, sluneční záření Křivice (rachitis) E Máslo, mléko, pšeničné klíčky Metabolické poruchy K Listová zelenina, brokolice Krvácivost, snížení srážlivosti krve, absorbce tuků, růst kostí

Vitamíny rozpustné ve vodě vitamínzdrojporucha C = kyselina L-askorbová Šípek, rybíz, r.kapusta, kiwi, citrusy … Snížená obranyschopnost, kurděje (ztráta zubů, chudokrevnost) B- komplex = B 1-12 Kvasnice, sýry, maso, vejce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy

RACHITIS – KŘIVICE - porucha z nedostatku vitamínu D

KURDĚJE – NEMOC NÁMOŘNÍKŮ - nedostatek vitamínu C

Použité zdroje