Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS 8.ROČNÍK Téma TRÁVÍCÍ SOUSTAVA - VÝŽIVA AutorMgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Výživa, základní složky potravy, potravinová pyramida, vitamíny
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA VÝŽIVA
ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY 60 % - CUKRY 25 % - TUKY 15 % - BÍLKOVINY voda
POTRAVINOVÁ PYRAMIDA
Výživa A) Cukry (sacharidy) Zdroj energie Játra, ovoce, zelenina B) Tuky (lipidy) Zásobní látky, v případě potřeby se v nás mění na cukry Jsou v nich rozpuštěny některé vitamíny C) Bílkoviny (proteiny) Stavební látky Ne všechny si umíme sami vytvořit, je tedy třeba jíst i maso – rostliny ho nenahradí Maso, mléko, vejce, luštěniny
Voda Rozpouštědlo a nosič minerálních látek a vitamínů Vypít min. 1,5 – 2 l denně, v horku více, na každých 10kg váhy 0,4l vody Nestravitelné zbytky Důležité pro správnou činnost střev Hlavně v zelenině Minerální látky Anorganické látky nezbytné v malém množství Pro stavbu tkání – kostra (Ca, P) Pro tvorbu tělních tekutin – krev –hemoglobin (Fe) Pro funkci žláz – štítná žláza (jód) Celkem asi 35 prvků – S, Cu, Na, K, Mg … V minerálních vodách – ale je třeba je střídat !
Vitamíny = životadárné aminy Organické látky nezbytné v malém množství Tělo je nedokáže vytvořit Musíme je získat potravou 13 vitamínů Nedostatek i přebytek je škodlivý
Poruchy spojené s příjmem vitamínů Hypervitaminóza – předávkování až otrava vitamíny (A,D,E,C) Hypovitaminóza – stav, kdy je nedostatek vitamínu (lehčí forma avitaminózy) Avitaminóza – choroba způsobená úplnou ztrátou vitamínů
Vitamíny rozpustné v tucích vitamínzdrojPorucha z nedostatku A Rybí tuk, mrkev, játra, žloutek Šeroslepost D Rybí tuk, žloutek, mléko, sluneční záření Křivice (rachitis) E Máslo, mléko, pšeničné klíčky Metabolické poruchy K Listová zelenina, brokolice Krvácivost, snížení srážlivosti krve, absorbce tuků, růst kostí
Vitamíny rozpustné ve vodě vitamínzdrojporucha C = kyselina L-askorbová Šípek, rybíz, r.kapusta, kiwi, citrusy … Snížená obranyschopnost, kurděje (ztráta zubů, chudokrevnost) B- komplex = B 1-12 Kvasnice, sýry, maso, vejce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy
RACHITIS – KŘIVICE - porucha z nedostatku vitamínu D
KURDĚJE – NEMOC NÁMOŘNÍKŮ - nedostatek vitamínu C
Použité zdroje