Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Systém včasné intervence ve Svitavách
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
téma: Sociální práce v trestní justici
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Farní charita Litomyšl
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
„MOSTY od izolace k integraci“ Kurs právního minima pro mladistvé - Projekt Pšov -
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
Sociální patologie SCPT SCPA
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Tresty a ochranná opatření
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Zdeňka Selingerová Probační a mediační služba ČR Středisko Česká Lípa
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková 1.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Mediace a probace v praxi
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Probační a mediační služba ČR
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Mediace a probace v praxi
NZDM V SÍTI – DOBRÁ PRAXE
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Specifické metody SP LS 16
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Domácí násilí.
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR

Naše cíle / co děláme? Začlenění pachatele zpět do společnosti - Podpora, pomoc a zapojení obětí trestných činů - Prevence kriminality a ochrana společnosti Přípravné řízení Zprostředkování řešení konfliktů spojených s trestnou činností Vykonávací řízení Výkon a kontrola alternativních trestních opatření Výkon a kontrola výchovných opatření/opatření

Činnosti směřující k zprostředkování řešení konfliktu - přípravné řízení Dobrovolnost Nabídka spolupráce, poskytnutí informací Zapojení obviněného – rodiny - poškozeného – komunity Pomoc při hledání řešení, zprostředkování dohody, mediace, RSK… Podpora a pomoc oběti Vyhodnocení rizik – doporučení a návrh opatření

Probační činnosti Výkon trestních opatření (TO OPP, TO POD, TO DV……) Výkon výchovných opatření/ opatření (děti mladší 15 let) ZSVM umožňuje velkou variabilitu VO/O VO lze uložit v přípravném řízení, se souhlasem obviněného – u mladistvých, výhodou je rychlá reakce.

Specifika práce s mládeží Výchovné působení, prevence recidivy, motivace Cíl - obnovení narušených společenských vztahů – obviněný – poškozený - komunita Úzká spolupráce s rodinným prostředím Individuální přístup a rychlost intervence Multidisciplinární přístup – PČR, SZ, SOUD, OSPOD, NNO, škola, SVP, realizátoři probačních programů……..

Probační programy dle § 17 ZSM Individuální, skupinové Cíleně zaměřené Techniky práce s klientem Program sociálního výcviku, psychologického poradenství, terapeutický program, program zahrnující obecně prospěšnou činnost, vzdělávací, doškolovací, rekvalifikační nebo jiný vhodný program k rozvíjení sociálních dovedností a osobnosti mladistvého, který směřuje k tomu, aby se mladistvý vyhnul chování, které by bylo v rozporu se zákonem, a k podpoře jeho vhodného sociálního zázemí a k urovnání vztahů mezi ním a poškozeným.

SPČ (společensky prospěšná činnost) dle § 18 c) ZSM Mladiství i nezletilí Maximálně 60 hodin Speciální poskytovatelé Výchovné působení, komunita, přesah

Dohled probačního úředníka § 15 ZSM Práce s klientem – na PMS / návštěvy v bydlišti, škole, práce s rodinou Spolupráce s OSPOD, se školou, SVP, NNO.. Dohledový plán

Jak to probíhá v realitě - Petr Petr, 17 let, krádež mobilu – škoda nevznikla Pohled maminky, Petra Pohled poškozené Náhled na provinění,trestní minulost, rodina, volný čas Spolupráce s OSPOD, SVP, rodinou – podruhé neúspěšně první ročník SOU, neomluvená absence, riziková parta, alkohol Vyhodnocení rizik - volný čas, alkohol, postoj ke škole Zpráva pro OS/OSZ - návrh uložení VO probační program, SPČ pro SVP, dohled, VP zdržet se užívání alkoholu + testování, PUTO Aktuálně – dokončil PP, SPČ, dobrovolník v SVP, zatím abstinuje, opět problémy s docházkou na SOU Intenzivní spolupráce s kurátorkou, SVP, rodinou, školou…

Oběti PMS ČR – subjekt zapsaný v registru poskytovatelů pomoci obětem trestných činů Nabídka pomoci, spolupráce (přípravné i vykonávací řízení) Poskytování informací, podpory Zprostředkování další odborné pomoci

Malá statistika na závěr/ data 2013 Vstup 2298 Spolupráce 1482 Mediace 241 SPČ/ Probační program 431 Jiné 344

Děkuji za pozornost Těšíme se na nápady, tipy, podněty, možnosti spolupráce….. tel: