Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Institut veřejné služby
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
HELPION, o.p.s. Poláčkovo náměstí 85 Rychnov nad Kněžnou
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_14_NEZAMĚSTNANOST.
Systém prostupného bydlení v Litvínově Erika Sedláčková (místostarostka města Litvínova) Vlasta Nekolová (vedoucí odboru sociálních věcí a školství, MÚ.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
PSA klientů ročně 50 % záznam v RT 50 % základní vzdělání Minimální praxe, problematická minulost, nereálné představy o trhu práce, potíže.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Hlavní závěry z analýzy a návrhy opatření 20. března 2012, RUMBURK Martin Šimáček.
Projekt „Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti“ Registrační číslo: CZ.1.04/5.1.01/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Podpora přechodu žáků ze základní školy na střední školu v Mostě Agentura pro sociální začleňování: přímá pomoc obcím v sociálně.
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Prostupné zaměstnávání Praha , Gabriela Melková.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Sociální práce s osobami v hmotné nouzi se zaměřením na dávky mimořádné okamžité pomoci Městský úřad Lovosice.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Bc. Magdalena Zábranská
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
FARNÍ CHARITA ČESKÁ LÍPA
Aktuální situace na trhu práce v Kraji Vysočina
Bc. Hana Martinková Místo konání stáže Úřad práce v Ústí nad Orlicí
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
Kontaktní pracoviště v Mostě
Transkript prezentace:

zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov

Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost

Pro dlouhodobě nezaměstnané je ideální projít všemi třemi stupni modelu. Vstup do pracovního poměru není možný bez podpory zaměřené na:  udržení pracovních návyků,  orientaci na pracovním trhu,  zajištění bydlení,  dluhovou problematiku.

Dobrovolnická činnost:  je motivační,  upevňuje či poskytuje první pracovní návyky  bojuje proti sociální exkluzi,  poskytuje prostor pro kontakt s jiným prostředím, Typický dobrovolník – dlouhodobě nezaměstnaný:  45 a více - dluhové problémy  do 25 let – drogy, dluhy  hrozí ztráta bydlení, či již je bezdomovec  vzdělání – neukončené, ZŠ, vyučen

Prostor k „ostré zkoušce“. Pomocné práce – dělník VPP.

Pracovník: - získává již finanční ohodnocení – získává prostor k řešení svých závazků, upevňuje pozici na trhu práce. Zaměstnavatel: - malý risk, dotované místo, možnost výběru ověřených osob z řad dobrovolníků. Větší motivace, pokud pracovník ví, že je možné po ukončení VPP u zaměstnavatele získat pracovní poměr.

VPP a dlouhodobě nezaměstnaní

Absolvent:  získává podporu v upevnění prac. návyků, praxi, první pracovní zkušenosti,  upevňuje pozici na trhu práce,  není závislý na rodičích, na státě (na dávkách),  prevence dlouhodobé nezaměstnanosti a účinná motivace v životě pracovat, nestát se „dávkařem“. Zaměstnavatel: malý risk, dotované místo, možnost výběru ověřených zaměstnanců, možnost ověření vhodnosti pracovníka, možnost plánování dalšího rozvoje HR.

Může bezdomovec žijící na ulici získat práci a bez problémů si ji udržet? Odpověď z praxe: NE Může dlouhodobě nezaměstnaný udržet byt v komerčním sektoru? Odpověď z praxe: NE ANO, pouze pokud má nárok na podporu v bydlení či jiné dávky, které uhradí nájem a základní životní potřeby.

sociální exkluze 1. stupeň 2.stupeň 3. stupeň bez práce bezdomovec na ulici dobrovolník nocležna/ubytovna dělník VPP ubytovna/tréninkový byt pracovní smlouva městský byt s podporou města, komerční trh s byty

Pan Jaroslav:  své bezdomovectví ukončil , kdy nastoupil na Ubytovnu,  od července 2008 vykonával VPP u MěÚSS Jirkov,  Po 3 měsících získal pracovní poměr  Pracovní poměr byl v květnu 2009 ukončen dohodou (pan Jaroslav nezvládl odcházející závislost na alkoholu),  v lednu 2010 začal úzce spolupracovat se Sociální poradnou Jirkov s tématem dluhů, sociální poradnu také požádal o pomoc s nalezením práce, vykonával VS, byl v evidenci ÚP,  v dubnu 2011 dostal druhou šanci, nastoupil k MěÚSS na VPP  v březnu 2012 získal pracovní poměr na dobu určitou,

* v září 2012 byla schválena jeho žádost na získání tréninkového bytu, v tomto bytě strávil necelé 4 měsíce, * opustit tréninkový byt. V rámci prostupného bydlení získal od Města Jirkova městský byt, který nebyl zatížen složením kauce, na kterou by vzhledem ke své životní situaci neměl. * Nájem splácí pravidelně, pracovní poměr na dobu určitou vyprší Jde již o druhé prodloužení, tedy pokud vydrží má šanci od získat opět po dlouhé době pracovní poměr na dobu neurčitou.

VPP u klientů, kteří mají exekuce, nejsou řešení. Po provedených srážkách a úhradě ubytování, jim na živobytí zbývá méně finančních prostředků, než co by dostávali z příspěvku na živobytí.

Děkuji za pozornost Mgr. Eva Šulcová