Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní pozemková úprava Mirotice Plán společných zařízení
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Příklady realizace společných zařízení v Moravskoslezském kraji
Komplexní pozemková úprava
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
POZEMKOVÉ ÚPRAVY V ROCE 2008
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Ochrana zemědělského půdního fondu z pohledu pozemkových úprav
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Obnova katastrálního operátu
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Ing. Jana Pivcová vedoucí odd. kontroly a rozpočtu Sekce Ústřední pozemkový úřad, Ministerstvo zemědělství, Realizovaná společná zařízení.
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Odborný workshop „Přípravné a průzkumné práce před zadáním a pořizováním návrhů pozemkových úprav.“ 5. února 2015, MENDELU pavilon Q, posluchárna Q 02.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Ochrana půdy a lesa.
Komplexní pozemkové úpravy v katastrálním území Merboltice Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Ústecký kraj, Pobočka Děčín 28.října 979/19,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Realizace společných zařízení Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Závěrečné jednání – komplexní pozemkové úpravy v k.ú. Suchomasty a v k.ú. Málkov u Suchomast Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj, Pobočka Beroun.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Pozemkové úpravy „krok za krokem“ Humpolec 2015 Ing. Michal Pochop Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití.
Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond Celostátní sít pro venkov Kraj Vysočina seminář Pozemkové úpravy – příprava a realizace Tvorba.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Polní cesty HPC 18 a HPC 35 v k. ú. Pavlíkov Pobočka Rakovník 1.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Vodohospodářské aktuality
Pozemkové úpravy krok za krokem
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Výsadba ovocných dřevin v pozemkových úpravách
ZÁVĚREČNÉ JEDNÁNÍ KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ LHOTA U LIPNÍKA NAD BEČVOU.
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
PROGRAM: Změny klimatu za posledních 10 let v ČR.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY

Nevhodné podmínky pro hospodaření Pozemkové úpravy jsou účinným nástrojem pro jejich řešení SOUČASNÉ PROBLÉMY ČESKÉ KRAJINY

PŘÍKLAD ZMĚNY KRAJINNÉHO POKRYVU V K. Ú.

POZEMKOVÉ ÚPRAVY vytvářejí podmínky pro racionální hospodaření vlastníků půdy (prostorově a funkčně uspořádávají pozemky) zajišťují podmínky pro zlepšení kvality života ve venkovských oblastech zvyšují ekologickou stabilitu krajiny zajišťují ochranu a zúrodnění půdního fondu Zahájení řízení Přípravné práceNávrhové práce Realizace Rekognoskace, analýza území Geodetické zaměření skutečného stavu terénu Stanovení obvodu PÚ Provedení soupisu nároků Plán společných zařízení Návrh nového uspořádání pozemků Nová DKM pro obnovu katastrálního operátu Vytyčení nových pozemků Stavby Z podnětu SPÚ SPÚ na podnět vnějšího subjektu po posouzení žádosti SPÚ vždy – podnět vlastníků > 50 % výměry zemědělské půdy

Nový stav izolinií BPEJ po aktualizaci Původní vymezení izolinií BPEJ prováděné v letech  Od nový odbor půdní služby SPÚ Aktualizace BPEJ

6 Výškové poměry Analýza a rozbor současného stavu Morfologie Sklonitostní poměry

Analýza a rozbor současného stavu Erozní poměry

8 Hodnoty CN před KoPÚ Analýza a rozbor současného stavu Hydrologie Hydrologické poměry ( směry odtoku, místa akumulace)

POZEMKOVÉ ÚPRAVY - PLÁN SPOLEČNÝCH ZAŘÍZENÍ Protierozní opatření organizační – ochranné zatravnění, protierozní rozmístění plodin agrotechnická – výsev do ochranné plodiny, strniště, zatravnění meziřadí technická – průlehy, meze, sedimentační nádrže Vodohospodářská opatření vodní nádrže suché/se stálým nadržením, revitalizace vodních toků Opatření ke zpřístupnění pozemků polní cesty (hlavní, vedlejší, doplňkové) Opatření k ochraně a tvorbě ŽP ÚSES (biocentra, biokoridory), rozptýlená zeleň Schvaluje zastupitelstvo obce a DOSS

REALIZACE PRVKŮ PSZ

Uživatel půdy Sucho Eroze půdyPovodně GENEREL VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY

SPÚ AGRÁRNÍ KOMORA MENDELU VUT, VÚMOP, VÚV TGM, ČHMÚ, Czech Globe, VÚRV, povodí Moravy Projekt zacílený do zemědělské praxe Pracovní tým a jeho cíl

Až 3,7 % plochy ZPF lze považovat za mimořádně ohrožené, až 8,0 % plochy ZPF spadá do 3 nejvyšších stupňů ohrožení a cca 50 % plochy ZPF lze považovat za nadprůměrně ohrožené.

Pokračovat v podrobné analýze a návrhu opatření – pilotní projekty Zpracovat variantní řešení pro zvýšení odolnosti krajiny při výskytu hydrometeorologických extrémů Krátkodobé (1 rok) Střednědobé ( let) Dlouhodobé (více než 20 let) Vytvořit legislativní rámec a finanční zajištění pro realizaci adaptačních opatření na vybraných územích s důrazem na primární roli zemědělce jako aktivního subjektu; realizovat opatření na pilotních farmách a průběžně vyhodnocovat jejich účinnost; podpořit rozvoj efektivně využitelných závlah; navrhnout a podpořit výstavbu vodních nádrží s protierozní a protipovodňovou funkcí a současně jako zdroj vody pro období sucha; prosazovat postupy zpracování půdy s důrazem na zachování resp. zvýšení její produkční/mimo-produkční schopnosti. Zabezpečit pro území ČR zásobování vodou Definování problémů a cílů

Obce Nahlášení erozní události na příslušnou pobočku SPÚ SPÚ Nahlášení erozní události do webového portálu Místní šetření erozní události Záznam erozní události Financování VÚMOP Doplnění záznamu erozních událostí Opakovaná eroze Podrobné analýzy MZe Rozhodnutí o možném přeřazení PB do vyššího stupně ochrany Náklady ,- Kč/ rok  Projekt SPÚ a VÚMOP, v.v.i.  Evidenční nástroj eroze zemědělské půdy  Využití v procesu PÚ MONITORING EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY

Od počátku Monitoringu eroze (2012) je celkem je evidováno 550 erozních událostí, z toho 144 opakovaných. MONITORING EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY

DĚKUJI ZA POZORNOST !