S E M I N Á Ř TÉMA: ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE S E M I N Á Ř PRO PRACOVIŠTĚ NÁSLEDNÉ LŮŽKOVÉ PÉČE TÉMA: ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE AČMN ČR, HOTEL POPULUS 26.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Obsah prezentace Obsah prezentace : DRG a úhrady Úhrady v roce 2012 – úhradová vyhláška Obavy a očekávání poskytovatelů zdravotní péče Obavy a očekávání.
Povolání, zaměstnání, práce
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podpora v nezaměstnanosti
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Příjmy z kapitálového majetku
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Občanské soudní řízení I.
Kde vzít na platy lékařů?
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Financování přímých NIV
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Správa sociálního zabezpečení
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Změny Přílohy k vyhlášce č. 134/1998 Sb
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Dopadová a nákladová evaluace CDZ
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Možnosti řešení LTC.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

S E M I N Á Ř TÉMA: ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE S E M I N Á Ř PRO PRACOVIŠTĚ NÁSLEDNÉ LŮŽKOVÉ PÉČE TÉMA: ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE AČMN ČR, HOTEL POPULUS ZDEŇKA SALCMAN KUČEROVÁ, VZP ČR

NÁSLEDNÁ LŮŽKOVÁ PÉČE - DEFINICE „Následná lůžková péče“ je definována v § 9, písmeni c), zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování takto: „…poskytována pacientovi, u kterého byla stanovena základní diagnóza a došlo ke stabilizaci jeho zdravotního stavu, zvládnutí náhlé nemoci nebo náhlého zhoršení chronické nemoci, a jehož zdravotní stav vyžaduje doléčení nebo poskytnutí zejména léčebně rehabilitační péče; v rámci této lůžkové péče může být poskytována též následná intenzivní péče pacientům, kteří jsou částečně nebo úplně závislí na podpoře základních životních funkcí.“ 2

DLOUHODOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE - DEFINICE „ Dlouhodobá lůžková péče“ je definována v § 9 zákona, písmeni d), zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování takto: „…poskytována pacientovi, jehož zdravotní stav nelze léčebnou péčí podstatně zlepšit a bez soustavného poskytování ošetřovatelské péče se zhoršuje; v rámci této lůžkové péče může být poskytována též intenzivní ošetřovatelská péče pacientům s poruchou základních životních funkcí“. 3

SOUČASNÝ STAV Z HLEDISKA ÚHRAD Z VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Tyto typy péče nemají svůj konkrétní obraz v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. V Seznamu zdravotních výkonů vydávaném vyhláškou MZ jsou uvedeny typy ošetřovacích dnů, avšak bez rozlišení, jde-li o péči „následnou“ či „dlouhodobou“. V platných právních předpisech ani ve Smlouvách neexistuje: a)Omezení délky pobytu pojištěnců na lůžku zdravotnického zařízení a)diferenciace úhrad podle dispozic zařízení, ubytovacího a stravovacího komfortu, kvality ošetřovatelské péče, oblíbenosti u klientů, apod. a)definovaný obsah pro jednotlivé typy OD jako u zdravotních výkonů (registrační listy) b)vymezení indikací 4

SOUČASNÝ STAV Z HLEDISKA ÚHRAD Z VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Stávající typy pracovišť, charakterizované konkrétními typy OD, které lze považovat za pracoviště/zařízení následné či dlouhodobé lůžkové péče: Dle SZV: Ostatní odborné léčebné ústavy – LDN (OD 00024) Psychiatrické léčebny - OLÚ(OD 00021, 00026) Rehabilitační léčebny - OLÚ (OD 00022) Pneumologické léčebny - OLÚ (OD 00023) Ošetřovatelská lůžka všech odborností(OD 00005) Hospicová lůžkové péče (OD 00030) Kódy VZP: NIP (OD 00017– 00019) DIOP (OD 00020) 5

ÚHRADY „OD“ 00005/00024 Rozdíl v hodnotě OD a je dán „rozdílem v rozsahu a náplni zdravotní péče poskytované v rámci těchto OD“ a také rozdílem v požadavcích na personálním obsazení nutné k zajištění příslušné zdravotní péče (vyhláška č. 99/2012 Sb.). SZV sice stanoví základní bodovou hodnotu OD, body za režii a kategorii pacienta, ale úhrada je stanovená vyhláškou MZ ČR (pro rok 2014 tj. vyhl. č. 428/2013 Sb.), resp. je stanovena paušální sazbou za jeden den hospitalizace (dále jen „PS/OD“). PS/OD je tedy částka v Kč, stanovená pro každou kategorii pacienta a typ OD samostatně a zahrnuje hodnotu příslušného OD, vč. režie přiřazené k OD, kategorii pacienta, lékový paušál a zdravotní výkony, kterými se vykazuje příjmové a propouštěcí vyšetření. PS/OD byla prvně stanovena v roce 2005, a to na základě bodových hodnot stanovených v SZV a od té doby je její hodnota každoročně indexována (zpravidla navyšována) úhradovou vyhláškou. Smluvní odbornosti pracovišť: 9H9 lůžková péče na ošetřovatelském lůžku = 00005lůžková péčeošetřovatelském lůžku 9U7 následná lůžková péče v léčebně dlouhodobě nemocných = 00024následná lůžková péčeléčebně dlouhodobě nemocných 6

ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE Její vedení je dáno zákonem i vyhláškou (zákon č. 372/2011 Sb., vyhláška č. 98/2012 Sb.) Její podoba není explicitně stanovena Styl jejího vedení je často specifický Má vypovídající charakter o kvalitě ZZ Hraje zásadní roli pro kontrolu správnosti vyúčtování i pro kontrolu správnosti vyšetřovacího a léčebného postupu 7

ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE zákonnou a smluvní povinností Správné a průkazné vedení zdravotnické dokumentace je zákonnou a smluvní povinností všech poskytovatelů zdravotních služeb a záznamy dokumentaci je podmínkou pro veškeré vyúčtované i indikované služby a jejich legitimní úhradu. Chybějící nebo neprůkazný záznam v dokumentace může vést k odmítnutí úhrady. Bez záznamu není naplněn ošetřovací den. Ze záznamu musí vyplývat důvod pro přijetí a další pobyt na lůžku ZZ, resp. pro poskytování potřebné zdravotní péče ústavní formou 8

PŘÍKLADY CHYB – I. chybí údaje pro podporu odůvodněnosti přijetí; zcela chybějící dokumentace; chybějící záznamy, nečitelné, neprůkazné; nemožnost identifikace existujícího záznamu ke konkrétnímu pacientovi a času; chybějící záznamy, které by odůvodňovaly např. indikaci laboratorní vyšetření, aplikaci injekce, změnu zavedené terapie, konziliární vyšetření, apod., zcela unifikované záznamy o stavu řadu měsíců; chybějící epikrísy; 9

PŘÍKLADY CHYB – II. přepisované a evidentně dopisované údaje; ze záznamů není možné zjistit, jaká péče byla konkrétně poskytnuta např., je uvedeno: „rehabilitace provedena“ bez toho, že by bylo zřejmé jaká, jakou formou, na jakém místě těla, s jakým efektem, apod.; 10

PŘÍKLADY CHYB – III. chybí podpis a jmenovka zdravotníka, který záznam provedl; pod záznamem je jmenovka a podpis osoby, která péči prokazatelně neposkytla (je to např. osoba odpovídající za vyúčtování a jeho administraci v daném zařízení); 11

PŘÍKLADY CHYB – IV. ze záznamů o klinickém kontaktu – provedení vizity – nelze identifikovat stav pacienta - často v podobě slova „idem“, „málo pije“, „bolest“, „nestěžuje si“, atd.; unifikované záznamy – např. epikrízy lékařů jsou v čase – někdy měsících a letech - prakticky identické, nereflektující změny stavu, záznamy ošetřovatelského personálu a fyzioterapeutů; záznamy zdravotníků se u jednoho pacienta v jeden den a v jednom čase zásadně liší (při vizitě lékař píše „zcela imobilní, stav idem“, fyzioterapeutka píše „na WC chůzi s doprovodem zvládne“. 12

ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE Je vizitkou vaší práce a celého kolektivu Ukazuje na kvalitu péče Nechceme po Vás beletrii, kvantita se nerovná kvalitě! Vyžadujeme čitelné a průkazné záznamy Záznamy jednotlivých zdravotníků u jednoho pacienta si nesmí vzájemně odporovat Záznamy musí reálně zobrazovat stav - nelze zpětně dovozovat se znalostí věci – osoby a místa – resp. převyprávět příběh konkrétního pacienta, když tomu faktické záznamy neodpovídají Měla by dokumentovat také sledování příjmu a výdeje tekutin, příjmu a výdeje potravy, sledování váhy Je žádoucí kontrolovat ošetřovatelský personál – jestli zaznamenaná péče odpovídá realitě (P+V, TK, příjem potravy,…) 13

ZÁVĚR Děkujeme za péči o naše klienty Děkujeme za snahu vnímat náš příspěvek jako pomoc – rady, které mohou eliminovat případné spory o správnosti vyúčtované a uhrazené zdravotní péče Věřím, že budoucnost přinese srozumitelná pravidla pro poskytování a spravedlivé vícezdrojové financování následné – dlouhodobé péče 14

Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu. Václav Havel 15