NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers 15.11.2007 Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Advertisements

Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Systém bank v ČR.
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
Personální řízení a jeho úloha v podniku
PŘEDVÍDÁNÍ KRÁTKODOBÝCH TRENDŮ 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Hospodářská politika státu
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Zpráva o finanční stabilitě 2005
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Národní účty - aplikace
1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
Měnový kurz.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Co víme o insolvenčních řízeních?
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Daňové dopady aplikace insolvenčního zákona Ing. Jan Plaček.
Česká národní banka.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční trh a on-line identifikace klienta
Domácnosti na úvěrovém trhu
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled na roli insolvenčního zákona

2 Úloha ČNB: přeneseně „prevence“ proti insolvenci  A) Makrorovina (měn. politika): péče o stabilitu ekonomiky = aby míra insolvence díky makronestabilitě v celé ekonomice nerostla nad „přirozenou“ úroveň Kvalita dluhu je vždy relativní, nikoli absolutní!!  B) Mikrorovina I. (dohled): dozor nad VĚŘITELI a jejich riziky = aby dluhová delikvence ve fin. sektoru nerostla nad „přirozenou“ úroveň (fin. sektor má totiž v ekonomice klíčové postavení - v insolvenčním zákoně je mu dokonce věnována speciální část – když mají věřitelé problém má celá ekonomika problém)  C) Mikro + makro rovina: lepší/pružnější vymahatelnost pohledávek pro věřitele = stabilnější pozice věřitelů = snazší fungování „mazacího mechanismu“ ekonomiky ČNB a insolvence – vzájemné vztahy

3 Insolvenční právo = pravidla pro „exit“ subjektů z trhu Analogie: zákoník práce = pravidla pro ukončení pr. poměru Zlepšení insolvenčního práva má proto pro ekonomiku a ČNB význam:  Makro: pružnější exit z trhu = rychlejší, pružnější reakce ekonomiky na šoky platí analogie s pružností trhu práce  Mikro: - rychlejší vyjasnění dopadu insolvence firmy na jejívěřitelské banky pojistitele akcionáře = stav finančního sektoru (věřitelů) je transparentnější Význam insolvenčního práva pro ČNB

4 do r. 1995: všichni se učí (podnikat, půjčovat, měřit HDP...) : recese + růst počtu prohlášených konkurzů : zesilující konjunktura + ústup n.p. konkurzů + přesun problému nesolventnosti do nepodnikatelského sektoru Zdroj: CreditReform, Min. spravedlnosti, ČSÚ Historie: Kauzalita: růst ekonomiky = méně konkurzů a naopak ?....!

5 Vývoj problému insolvence : vlna úvěrů podnikům  vlna problémů podniků se splácením úvěrů a postupné úpravy konkurzního práva „tvorba pravidel v průběhu problému“ je suboptimální

6 cca od 2003: vlna úvěrů domácnostem-nepodnikatelům Žádná konjunktura netrvá věčně  ? vlna problémů domácností s insolvencí? Skvěle: tentokrát vytváříme pravidla exitu ještě ve fázi růstu, před výskytem systémového problému, nikoli po! Vývoj problému insolvence

7 Nové osobní úpadky celkem na obyv Německo ,6 12,0 Rakousko ,8 7,6 Odtud prognóza pro ČR (několik let od schválení zákona): řádově osobních úpadků ročně Další zahr. data potvrzují: počet osobních úpadků závisí mj. (a) na parametrech insolvenčního práva (b) na šíření informací o možnosti osobního úpadku (c) na síle sociálního stigmatu „bankrotáře“ (d) na sklonu obyvatel k zadlužení Zahraniční zkušenosti

8 Závěr Nepatrný konkurz + oddlužení – slibné instituty u nepodnikatelů Reorganizace – slibný posun u podnikatelů Čísla ukazují, že instituce zabývající se insolvencí budou mít ještě práci, až skončí boom, tak ještě větší  Jak se změní chování dlužníků i věřitelů PO platnosti zákona –zatím neznámá Kéž by v horších časech (nikdo si je nepřeje, ale zřejmě přijdou) bylo nové insolvenční právo už nejen připraveno, ale i otestováno, to je v makro i mikro zájmu ekonomiky