REFERÁT Co je referát? Jak napsat referát? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. Dostupné z Metodického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Advertisements

Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Formální a obsahové požadavky na referát z odborných p ř edm ě t ů Referát Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Tabulkový procesor Odebrání skrytých dat a osobních informací kontrolou sešitů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Název prezentace (DUMu)
Informace, PC, hardware, software
Citace a bibliografické odkazy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Doporučený vzor individuální prezentace
Inf Počítač a lidé s handicapem
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
TVORBA A UŽITÍ TABULKY Mgr. Alena Ščuková
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Uhřice, okres Hodonín
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Nový dokument v Adobe Photoshop
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Pořadí obrázků – domeček
Rovnice s absolutními hodnotami
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Informatická školení F1 Office Pro Plus
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Části obchodního dopisu, osnova
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Představujeme a sestavujeme krychli
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Bibliografické citace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zaměřené na orofacionální cvičení
Transkript prezentace:

REFERÁT Co je referát? Jak napsat referát? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Co je referát? Proč je referát užitečný? Co znamená vypracovat referát? Co bylo důležité? Co se stane, když vše zvládneme?

CO JE REFERÁT? krátký text nebo přednáška na odborné téma psaný odborníkem pro odborníka obsahuje věcně správné informace a odborné termíny

PROČ JE REFERÁT UŽITEČNÝ? referát přináší informace o určité problematice vyvolá diskusi  přispěje k ujasnění názorů autor během práce rozvíjí své logické myšlení, učí se pracovat s informacemi a argumentovat autor referátu předvede, že se v dané problematice vyzná autor sděluje své hodnocení daného tématu

CO ZNAMENÁ VYPRACOVAT REFERÁT? – REFERÁT KROK ZA KROKEM správně porozumět zadání uvědomit si, co chceme v referátu sdělit stanovit, na co se zaměříme můžeme si napsat seznam hlavních bodů  URČIT HLAVNÍ OTÁZKU:

 VYHLEDAT POTŘEBNÉ INFORMACE: důležitá fáze zpracování referátu informace hledáme v učebnicích, v encyklopediích, v odborných knihách a časopisech, na internetu na oficiálních stránkách a odborných serverech důležité je hledat ve více zdrojích děláme si poznámky, fotíme materiály

 PRACOVAT S INFORMACEMI: porovnáme mezi sebou různé informace utřídíme je  rozhodneme, které použijeme využíváme jen podstatné informace, které zodpoví naši hlavní otázku informace z různých zdrojů vhodně kombinujeme

 NAPSAT VLASTNÍ TEXT: určíme si strukturu referátu  v jakém pořadí budeme sdělovat určité skutečnosti pomůžeme si vytvořením myšlenkové mapy

dodržujeme osnovu: ÚVOD – vysvětlíme, proč jsme si téma vybrali, co bude naším cílem, sdělíme základní údaje, stručně uvedeme posluchače do problematiky STAŤ – podrobněji vysvětlujeme danou problematiku, uvádíme širší souvislosti ZÁVĚR – shrneme základní fakta, zhodnotíme význam daného tématu, sdělíme vlastní názor ZDROJE – uvedeme všechny zdroje, ze kterých jsme čerpali informace, dodržujeme přitom předepsanou formu

zjištěná fakta přeformulujeme vlastními slovy, nesmíme je přímo okopírovat píšeme v souvislých větách, nikoli v heslech při psaní text rozdělujeme do odstavců  každý odstavec obsahuje jednu myšlenku jednotlivé odstavce na sebe navazují text tématicky rozdělujeme dílčími titulky píšeme jasně a srozumitelně (nemusíme tvořit dlouhá souvětí) používáme spisovný jazyk

krátký úryvek můžeme citovat slovo od slova  musí být kurzívou, v uvozovkách, za citací je nutné uvést zdroj v poznámce pod čarou (příkaz vložit  odkaz  poznámka pod čarou) text můžeme doplnit obrázky, grafy a schématy (také u nich musí být uveden zdroj)

FORMÁLNÍ PODOBA TEXTU: při psaní referátu v textovém editoru dodržujeme formální úpravu na začátek referátu uvedeme svoje jméno a třídu napíšeme nadpis referátu používáme velikost písma 12 (Times New Roman, Arial) nadpisy tučně, velikost písma 14 – 16 číslování stránek (příkaz vložit  čísla stránek) za každým interpunkčním znaménkem (tečka, čárka, dvojtečka, pomlčka…) musí být mezera

na závěr práce uvedeme bibliografické údaje  seznam veškeré použité literatury, včetně časopisů a internetových článků dodržíme přitom předepsanou formu citace: PŘÍJMENÍ jméno autora. Název publikace. Místo vydání: nakladatelství, datum vydání. ISBN. Příjmení jméno autora. Název článku. Název časopisu. Rok vydání, číslo, citované strany. ISSN.

pokud se vyskytne problém, se kterým si nevíme rady, můžeme se zeptat učitele

 PŘEDNÉST REFERÁT PŘED POSLUCHAČI: doma si referát cvičně předneseme předem si zjistíme, jak číst cizí slova nejlepší je referát přednášet zpaměti mluvíme klidně, srozumitelně a nahlas neděláme zbytečná gesta zeptáme se, zda má někdo otázky zodpovíme otázky svůj názor umíme obhájit poděkujeme za pozornost

CO BYLO DŮLEŽITÉ? vědět, o čem psát zjistit informace roztřídit informace rozvrhnout strukturu sepsat text, nekopírovat přednést referát zodpovědět otázky

CO SE STANE, KDYŽ VŠE ZVLÁDNETE?

BUDETE ZA HVĚZDY!!!!! DĚKUJI ZA POZORNOST.

ZDROJE: BIERNÁTOVÁ Olga a Jan SKŮPA. Bibliografické odkazy a citace dokumentů dle ČSN ISO 690 ( ) platné od 1. dubna [online] Brno: Dostupné z: interpretace.pdf FISHER Robert, Učíme děti myslet a učit se: praktický průvodce strategiemi vyučování. 2. vydání. Praha: Portál, ISBN: SOCHROVÁ Marie, Český jazyk v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN: