Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
Advertisements

Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
FORENZNÍ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Jednoduchá HTML stránka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Mgr. Marie Havránková PSYCHOLOGICKÁ PRÓZA Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Pravopisná hlídka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Složené úrokování Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
ARTE POVERA Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název vzdělávacího materiálu
Velká písmena / velké osobnosti
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Pohlavní rozmnožování prvoků
Mýty a pověsti Tematická oblast
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
Násobení lomených výrazů
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Interference na tenké vrstvě
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obvod a obsah rovnoběžníku
Konstrukce lichoběžníku
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Intenzita elektrického pole
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření Ročník3. ročník gymnázia Stručný obsahPsychologická próza – úvod, Egon Hostovský Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace. První strana je určena k práci žáků. Ostatní strany tvoří osnovu výkladu. Strana 6 vede žáky k zamyšlení. Na 10. straně jsou dvě otázky k zopakování učivo o Egonu Hostovském. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_15_CSVI11

1. Co si představuješ pod pojmem psychologická próza? 2. O jakých tématech mohli autoři psát? 3. Znáš nějaké pojmy z psychologie? 4. Učení kterého psychologa ovlivnilo literaturu? 5. Které světové autory zabývající se psychikou člověka znáš?

 autoři se soustředili na duševní život jedince a různé psychické úchylky  tématem byl pocit osamění, nepochopení, problémy dospívání, narušení psychiky  pojmy z psychologie - oidipovský komplex, schizofrenie, psychická deprivace, behaviorismus  na umění má vliv Freudova psychoanalýza  na českou psychologickou literaturu působila díla Dostojevského, Kafky, Joyce, Prousta  ve 30. letech 20. století došlo k rozkvětu psychologického románu

 prozaik židovského původu  studia na vysoké škole nedokončil  působil jako diplomat ve Francii, Norsku, Dánsku a USA  za druhé světové války emigroval do USA, kde pracoval jako učitel, redaktor a spisovatel

 autor zobrazuje život židovské menšiny  tématem jsou narušené mezilidské vztahy a problémy emigrantů  hrdinové jsou introvertní a citliví, pronásledovaní, osamělí, vykořenění  v dílech nacházíme rysy existencionalismu

V následujícím díle se autor zabývá problematikou dospívání. Patnáctiletý chlapec se dopustí téměř zločinu, když napíše dva paličské listy. A opravdový žhář je uskuteční. Co podle vás může dohnat mladého člověka k takovému činu?

V případě Kamila to byla touha vyniknout, upozornit na sebe, nespokojenost zaviněná milostným zmatkem ve vztahu k dívce Doře.

Dílo Žhář (1935) – román Patnáctiletý Kamil se cítí nepochopený, protože vztahy v jeho rodině jsou chladné. Aby se zalíbil dívce, napíše dva paličské dopisy, jichž využijí skuteční žháři. Poté, co se Kamil přizná matce, změní se vztahy v rodině k lepšímu. Matka si najde cestu ke svým dětem.

 Cizinec hledá byt (1947) – existenciální román, bloudění českého lékaře v netečném prostředí moderní Ameriky, hledání bytu se stane sisyfovskou poutí, která končí až smrtí hrdiny.  Dobročinný večírek (1957) – kritický obraz českých exulantů, kteří poznají, že nejsou schopni porozumět jeden druhému.

1. Proč Egon Hostovský emigroval? 2. Jaká jsou témata jeho próz?

1. Egon Hostovský měl židovský původ, proto opustil vlast. 2. Tématy jsou židovství, emigrace, izolace jedince od okolního světa.

 PROKOP, V. Přehled české literatury 20. století. 1. vyd. Sokolov: O.K. – Soft,  HÁNOVÁ, E a kol. Odmaturuj z literatury vyd. Brno: Didaktis, ISBN _0.