Zkušenosti s komplexní právní úpravou pomoci obětem trestných činů ZÁKON O OBĚTECH TRESTNÝCH ČINŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Zákon o obětech trestných činů
Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Restorativní justice - podpora a poradenství obětem trestných činů
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Subjekty trestního řízení
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Principy dobré správní praxe v činnosti.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Procesní postavení zvlášť zranitelné oběti – dítěte v přípravném řízení Povinnosti orgánů činných v trestním řízení Poslanecká sněmovna
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Zhodnocení aplikace zákona o obětech trestných činů v Probační a mediační službě PaedDr. Jitka Čádová, ředitelka PMS
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Změna systému financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji v roce 2016 v návaznosti na aplikaci pravidel veřejné podpory Ing. Jan Tuček
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Potravinová pomoc dětem v Královéhradeckém kraji – obědy do škol
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Interní postupy MAS Brdy
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Domácí násilí.
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Transkript prezentace:

Zkušenosti s komplexní právní úpravou pomoci obětem trestných činů ZÁKON O OBĚTECH TRESTNÝCH ČINŮ

 Obecné informace.  Udělování akreditací NNO.  Poskytování dotací akreditovaným subjektům.  Registr poskytovatelů pomoci.  Poskytování peněžité pomoci obětem.  Poznatky získané od NNO a stručné shrnutí.  Informace o videokonferencích. OBSAH PREZENTACE

 MSp nepřichází do přímého kontaktu s oběťmi (s výjimkou rozhodování o žádostech o poskytování peněžité pomoci obětem).  Úkoly MSp podle zákona o obětech:  vede registr poskytovatelů pomoci (zapisují se akreditované subjekty, subjekty poskytující pomoc podle zákona o sociálních službách, advokáti, střediska PMS);  uděluje akreditace (poskytování právních informací a restorativní programy);  akreditovaným subjektům přiděluje dotace;  poskytuje peněžitou pomoc obětem. OBECNÉ INFORMACE

tzv. Platforma spolupráce  Pro získání poznatků o fungování zákona v praxi proto byla zřízena tzv. Platforma spolupráce – pravidelná setkávání se zástupci NNO, jejichž cílem je zejména:  pravidelná komunikace a spolupráce mezi MSp a NNO,  monitorování potřeb obětí i poskytovatelů pomoci,  zkvalitnění aplikační praxe.  První setkání proběhlo 10. a na MSp.  Kromě MSp a NNO se zúčastnilo rovněž MV a PMS.  Příštího setkání by se měli zúčastnit i zástupci SZ, PČR. OBECNÉ INFORMACE

 Správní řízení. 18 akreditací  MSp udělilo celkem 18 akreditací – z toho – 15 pro službu poskytování právních informací; – 2 pro službu restorativní programy; – 1 pro obě dvě služby. (stav ke dni )  Nejčastější nedostatky žádostí  Nejčastější nedostatky žádostí: chybějící smlouva o pojištění odpovědnosti za škodu, neúplný popis realizace služeb.  Žádnému subjektu nebyla akreditace odebrána.  Kontroly akreditovaných subjektů jsou předběžně naplánovány na podzim roku UDĚLOVÁNÍ AKREDITACÍ NNO

 Místa poskytování akreditovaných služeb: Hlavní město Praha Hlavní město Praha Středočeský kraj Středočeský kraj (Nymburk, Mladá Boleslav, Kutná Hora, Příbram, Říčany) Královehradecký kraj Královehradecký kraj (Hradec Králové) Plzeňský kraj Plzeňský kraj (Plzeň) Ústecký kraj Ústecký kraj (Děčín, Ústí nad Labem) Karlovarský kraj Karlovarský kraj (Cheb, Sokolov) Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj (Brno, Vyškov, Boskovice, Blansko, Letovice) Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj (Ostrava) UDĚLOVÁNÍ AKREDITACÍ NNO

 Dotační titul: „Rozvoj služeb pro oběti trestné činnosti poskytovaných na základě zákona č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů“ ,- Kč  Ze státního rozpočtu byla na rok 2014 vyčleněna částka ,- Kč.  Vyhlášeny 2 výzvy k podávání žádostí:  K rozděleno ,- Kč (9x poskytování právních informací a 1x restorativní programy).  K rozděleno ,- Kč (8x poskytování právních informací). POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ AKREDITOVANÝM SUBJEKTŮM

 Do dotačního řízení se přihlásilo 18 žadatelů.  Nebyly vyčerpány všechny poskytnuté finanční možnosti (nevyčerpáno ,- Kč).  Nedostatky žádostí: nepřiměřené náklady na jednoho klienta; zahrnutí neuznatelných nákladů do rozpočtu projektu, nejasně specifikované a popsané položky.  Metodika pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na dotační tituly MSp ČR pro rok POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ AKREDITOVANÝM SUBJEKTŮM

 Do května 2014: fungoval v provizorním režimu (Microsoft Excel – obtížné vyhledávání, nepřehlednost, nemožnost výpisu…) zprovozňován plně funkční registr  Nyní zprovozňován plně funkční registr (pro oběti i další subjekty je uživatelsky komfortnější – možnost rozšířeného i jednoduchého vyhledávání, možnost činit výpisy).  Testovací verze:  Zapsáno: celkem 187 subjektů (z toho: 66 advokátů, 26 subjektů podle § 39 odst. 2 zákona o obětech, 18 akreditovaných subjektů, a 78 středisek Probační a mediační služby). REGISTR POSKYTOVATELŮ POMOCI

nárůst žádostí o peněžitou pomoc  Značný nárůst žádostí o peněžitou pomoc (rok 2012: 134 žádostí; rok 2013: 254 žádostí).  V průměru podáno 29 žádostí měsíčně (za 2012: 11 žádostí).  Úspěšnost žádostí zůstává stejná  Úspěšnost žádostí zůstává stejná – cca. 50%. nárůst byrokracie  Režim správního řízení: nárůst byrokracie, komplikace procesu rozhodování o žádosti.  Zatím není možné hodnotit reálnou vymahatelnost nároků na náhradu škody po pachatelích. POSKYTOVÁNÍ PENĚŽITÉ POMOCI OBĚTEM

 Náhrada škody na zdraví: nepůsobí zásadní problémy  Nové nastavení nepůsobí zásadní problémy při posuzování nároku na peněžitou pomoc (nejčastěji se odvíjí od délky pracovní neschopnosti).  Drobné problémy: posouzení nakolik se za omezení obvyklého způsobu života pokládají psychické následky viktimizace – obtížně objektivizovatelné (každá oběť může založit nárok na peněžitou pomoc, s výraznějším zneužitím se však MSp nesetkalo). POSKYTOVÁNÍ PENĚŽITÉ POMOCI OBĚTEM

 Náhrada újmy obětí trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti:  „nová“ peněžitá pomoc dosud poskytnuta nebyla (žadatelé se „vešli“ do kategorie obětí jimž byla způsobena těžká újma na zdraví).  Nejčastějšími důvody zamítnutí  Nejčastějšími důvody zamítnutí: prekluze nároku; u pozůstalých chybí potřebný příbuzenský vztah; o pomoc žádají osoby, které se zemřelým nežily ve společné domácnosti. POSKYTOVÁNÍ PENĚŽITÉ POMOCI OBĚTEM

 Nejproblematičtější poučování obětí srozumitelnějiméně formálně  Nejproblematičtější poučování obětí ze strany PČR – měla by poučovat srozumitelněji, méně formálně.  Dle poznatků MSp: Žadatelé o peněžitou pomoc: poučeni hůře (plněním poučovací povinnosti se o institutu dozví větší okruh obětí, ale často nedokáží „strávit“ objem informací).  Protikladné požadavky na poučování: velké množství práv obětí X požadavek jednoduchosti, srozumitelnosti a krátkosti poučení.  Překážky i psychický stav oběti a vytíženost PČR.  Někdy nebyl zcela respektován institut důvěrníka. význam multidisciplinární lokální setkávání OČTŘ, PMS a NNO  Pro správnou aplikaci: význam multidisciplinární lokální setkávání OČTŘ, PMS a NNO. POZNATKY Z PRAXE

motivovat akreditované subjekty k větší aktivitě při podávání žádostí o dotace  Nevyčerpány prostředky na dotace – motivovat akreditované subjekty k větší aktivitě při podávání žádostí o dotace. poučování obětí  Problémem je aplikační praxe zákona – zejména poučování obětí:  v poučení méně používat „právní jazyk“;  v ústním poučení uvádět pouze ta práva, která se oběti týkají;  spolupráce s NNO – možnost „dovysvětlit“ práva.  Nárůst počtu žádostí o peněžitou pomoc  Nárůst počtu žádostí o peněžitou pomoc.  Komplikace procesu rozhodování o peněžité pomoci podřízením správnímu řádu. STRUČNÉ SHRNUTÍ

Za Ministerstvo spravedlnosti: Mgr. Milena Hrabíková KONEC