VŠB - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta doc. Ing. Jan Valíček, Ph.D., kandidát na děkana HGF VŠB-TUO Volební program.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERASMUS INTENZIVNÍ PROGRAMY V INŽENÝRSKÝCH VĚDÁCH Intenzivní programy jako jeden z nástrojů internacionalizace VŠ Martina Hudečková Mezinárodní oddělení.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Prezentace společnosti Metrostav a.s.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Hodnocení akademického roku Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
The stem engagement europe project
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Zpracoval: Martin Bílek
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Analýza a optimalizace tuhosti příruby osnovního válu
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

VŠB - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta doc. Ing. Jan Valíček, Ph.D., kandidát na děkana HGF VŠB-TUO Volební program na období

HGF Aplikovaná fyzika materiálů VZDĚLÁNÍ HGF [odborný asistent] PRAXE HGF Automatizace technologických procesů HGF [proděkan pro VaV] dosud Strojní fakulta Řízení strojů a procesů HGF [vedoucí Institutu fyziky] dosud Ústav Geoniky [výzkumný pracovník] Představení kandidáta: doc. Ing. Jan Valíček, Ph.D. Kontakty: Jako absolvent HGF VŠB-TUO považuji svou fakultu za unikátní školu s tradicí původní báňské školy z počátku 18. století. V současnosti je to modernizovaná fakulta mezinárodní úrovně a do budoucnosti ji vidím jako perspektivní vysokoškolské pracoviště v rámci Evropy i světa. HGF VŠB-TUO nyní aktuálně propojuje vzdělávací koncepci přírodovědných oborů s koncepcemi oborů technických a ekonomických, navazuje stěžejními vzdělávacími aktivitami na aktivity VaV a prakticky odborné aktivity pro přípravu absolventů HGF VŠB-TUO na plnohodnotné uplatnění v praxi.

Journal of Manufacturing and Industrial Engineering [člen redakční rady] Grantová agentura České republiky [člen panelu P107] Hornicko – geologická fakulta, VŠB – TU Ostrava [člen vědecké rady] Journal of Military and Information Science [člen redakční rady] Předseda redakční rady časopisu GeoScience Engineering Eurasian Journal of Health Technology Assessment [člen redakční rady] Vývoj analytických metod popisu a způsobů matematického modelování napěťově- deformačních stavů povrchu materiálů dělených pevnými a flexibilními nástroji. Identifikace fyzikálně - mechanických vlastností materiálu z topografie povrchu. Koszalin University of Technology (PL) : Engineering as Communication Language in Europe Slovak University of Agriculture in Nitra (SK) : Renewable energy sources Technical University of Cluj-Napoca (RO) : Teaching and Research of Environment-oriented Technologies in Manufacturing, Design; implementation and use of joint programs regarding quality in manufacturing engineering, Implementation and utilization of e-learning systems in study area of production engineering in Central European Region Představení kandidáta: členství VaV spolupráce

Moje představa rozvoje HGF VŠB-TUO: Profesionalita a důslednost v pedagogické i VaV činnosti a plnohodnotné vzdělávání v oborech. Uplatňování přímočaré věcné Komunikace (konstruktivní, argumentačně podpořená konfrontace názorů). Sebereflexe (zejména důsledné oponentury prací v kontextu s průmyslovou praxí). Tvoření a udržování tvůrčí pracovní atmosféry. Orientace na kvalitu pracovních činností na všech úrovních. Prosazování serióznosti a férovosti v mezilidských vztazích. Naše fakulta může dosahovat trvale pozitivních výsledků, pokud se budou v její činnosti uplatňovat tyto principy:

Modernizaci a internacionalizaci HGF VŠB-TUO pokládám za nezbytnou v kontextu s požadavky současnosti. V období je třeba navázat na dobré výsledky, které měla fakulta v minulých letech, Iniciovat a podporovat spolupráci s fakultami a centry naší univerzity, spolupráci s jinými tuzemskými a zahraničními vysokými školami a průmyslovými podniky. V rámci této spolupráce lze postupně získávat a přenášet zkušenosti vysokoškolských pedagogů ze zahraničí. Akcent HGF VŠB-TUO bude kladen na možnosti nového přístupu k rychle ubývajícím domácím surovinovým zdrojům a možnostem jejich náhrady (např. Vietnam, Guinea). Rozvoj HGF VŠB-TUO:

Moje koncepce – 5 pilířů: 1. Výuka 2. Věda a výzkum 3. Management 4. Mezilidské pracovní vztahy 5. Udržování hornicko-akademických tradic Kvalita a uplatnitelnost absolventů v praxi, důslednost a zodpovědnost v pedagogické činnosti, zvýšení atraktivnosti a přitažlivosti studijních oborů s důrazem na vyšší samostatnost studentů s podporou jejich kreativity. Zvýšení počtu a kvality započitatelných výsledků (publikací, patentů a projektů), racionální spolupráce mezi interními pracovišti, podpora ve vědecko-výzkumných aktivitách pedagogů, ale i zapojovaných studentů, kompenzace snižování počtu studentů zvyšováním vědecko-výzkumných výkonů. Stabilita, efektivita a transparentnost aktivit řízení, hospodárné financování, konstruktivně kritický a otevřený přístup k aktuálním problémům, řešení přímých úkolů z technické praxe (kontakty realizované průběžnou komunikací a interaktivním řešením problematiky podnikové praxe). Sounáležitost k fakultě; budování dobrého jména fakulty jakožto moderní, dynamicky se rozvíjející instituce zejména ve vztahu k uchazečům o studium a k průmyslovým partnerům. Motivace, kooperace, sounáležitost, perspektiva, vzájemná otevřená spolupráce.

Hlavní cíle Zkvalitnění a racionalizace nabídky akreditovaných studijních programů, uplatnitelnost absolventů v praxi. Internacionalizace fakulty. Zvýšení počtu tuzemských i zahraničních studentů a zkvalitnění jejich výuky. Zvýšení finanční podpory studentů a jejich širší zapojování do vědecko- výzkumné činnosti. Obnovení tutorského systému pro studenty i začínající pedagogy. Zveřejňování pokynů pro Bc., Mgr. i Ph.D. studenty a jejich včasnou aktualizaci na Intranetu. Zvýšena podpora zaměstnanců v jejich kvalifikačním růstu. Využití potenciálu a spolupráce s centry, se zahraničními partnery, vysokými školami a podniky zaměřenými na těžbu a zpracování surovin. Podpora rozvoje laboratoří a vědeckých týmů. Zvýšení počtu publikací, finanční motivaci a podporu publikování v časopisech s IF. Zlepšení oborové struktury fakulty (geofyzika, geomechanika, projektování, vrtání, povrchová těžba). Podpora podávání projektových žádostí. Zařazení fakultního časopisu GeoScience Engineering do databáze Scopus. Zvýšení počtu špičkových domácích i zahraničních vědecko-výzkumných pracovníků i pedagogů a jejich funkční zapojení do projektů mezinárodní spolupráce.

Naplňování koncepce ve výuce : Zapojení se do aktivity Národní iniciativy Průmysl 4.0 (tvorba Bc., N Mgr., Ph.D. oborů. Posílení využití geologického pavilonu a planetária ve spolupráci k prezentaci pro ZŠ, SŠ. Využití dobrých zkušeností z historie pracovišť v korelaci se současnými trendy. Podávání projektů pro vzdělávání (IRP, OP VVV, NAEP- Národní agentura pro evropské vzdělávací programy, mobility ERASMUS+, CEEPUS). Nábory studentů do studijních oborů cestou: kontinuální spolupráce se ZŠ, SŠ formou letních škol, odborných exkurzí pro získávání důvěry a odborného zájmu v počátečním stadiu studia, využití kontaktů (průběžná konzultace s MSK, projekty pro vzdělávání), přednáškové činnosti a pravidelná spolupráce s MSK, SŠ a ZŠ, náborů v zahraničí na základě dlouhodobých oboustranných osobních vztahů, formou workshopů i letních škol (CEEPUS, Visegradský Fond MŠMT aj.). Internacionalizace výuky (absolventi, odborníci z praxe).

Naplňování koncepce ve VaV : Základní výzkum: projekty národního charakteru - GAČR, MSK, evropského charakteru - HORIZON 2020, OP VVV aj. Aplikovaný výzkum a inovace: spolupráce pracovišť HGF s jinými fakultami VŠB-TUO a centry, a to s cílem vytvořit multidisciplinární funkční tým za účelem získávání tuzemských a zahraničních projektů, spolupráce pracovišť HGF s tuzemskými a zahraničními univerzitami, spolupráce HGF s firmami pro zjištění aktuálních potřeb technické praxe a následná implementace výsledků výzkumů spojená s transferem do praxe. Spolupráce s průmyslem: získávání hospodářských smluv, inovačních voucherů s různými kooperujícími firmami, spolupráce v rámci projektu EUREKA, EUROSTARS, TAČR, TRIO aj., spolupráce s tuzemskými a zahraničními firmami.

Naplňování koncepce v managementu: Tvorba pravidel pro hodnocení práce - zavedení ukazatele výkonu s možností přelévání výkonu jednotlivců, kdy na úkor jedné žádané činnosti může pracovník vykazovat excelentní výsledky jiné žádané činnosti, protože to pracoviště potřebuje. Kvalita - (ve výuce, vědě, spolupráci) spočívá v rovnováze mezi formou a obsahem (např. na webu deklarovanými osnovami výuky a její realizací v plném rozsahu). Kvantita - (ve výuce, vědě, spolupráci) je relativně nejspolehlivěji vyhodnotitelná jako rozsah činností (např. v hodinách vykonané práce, v počtu publikovaných výstupů apod.). Aktuální potřebnost - (ve výuce, vědě, spolupráci) spočívá v inovaci a přizpůsobení se požadavkům trhu prostřednictvím projektů. Interakce mezi hodnotitelem a hodnocenými - přímá, průběžná, důsledná, motivující kontrola výsledků přidělené práce, a to za jednoznačně deklarovaných požadavků.

Naplňování koncepce v mez. vztazích: Sounáležitost – uvědomování si identity a současně kolegiálního vztahu bez rivality, jde o vazbu mezi chováním a jednáním celého týmu i jednotlivce. Je třeba budovat na základě: spravedlivé participace výsledků každého jednotlivce na společných výsledcích týmu. Spolupráce – kooperace jako základní forma sociální interakce, společné úsilí zaměřené na dosažení profitu všech, kteří se na něm pracovně podílejí. Je třeba budovat na základě: vzájemné komunikace, vstřícnosti, profesionality. Perspektiva – výhled do budoucna, uvědomění si dalších pozitivních možností vývoje. Je třeba budovat na základě: transparentního zhodnocení etapy činnosti fakulty přednést reálné možnosti dalšího rozvoje fakulty, a to s dopadem na jednotlivá pracoviště a na jednotlivé zaměstnance. Motivace – usměrňující naše chování a jednání za určitým cílem. Je třeba budovat na základě: pracovních diskusí, definovaných kritérií a finančního ohodnocení zaměstnanců.

Naplňování koncepce v tradicích: Propagace oborů s těžební tematikou pro těžbu tuzemskou i zahraniční (nejen uhlí, ale zejména nerostných surovin různého druhu), a to na všech vzdělávacích úrovních (ZŠ, SŠ, VŠ). Udržování tradic – imatrikulace, šachťáky, skok přes kůži, ulky, valet, salamandr. Spolupráce s hornickými spolky (ČR, SR, PL, SRN).

Všechny pilíře jsou ve vazbě s dlouhodobým záměrem trendů naší VŠ a v korelaci s aktuálními požadavky MŠMT, KREDO, MSK strategií. Opodstatněnost, životaschopnost a konkurenceschopnost do budoucna HGF. Na špičkové úrovni nabízet světu české hornické know - how v těch oblastech přírodních a montánních věd, ve kterých je o to eminentní zájem (např. projektování hornické činnosti při výstavbě a rekonstrukci dolů společností Báňské projekty Ostrava, a.s.). Zklidnění atmosféry a personálních nejistot: vytvořením tvůrčí atmosféry a deklarováním regulérních pravidel (např. v oblasti impaktovaných časopisů, vytvořit směrnici s klasifikovanou finanční částkou pro jednotlivé kvartily Q1 až Q4, dále směrnici pro jiné publikační i nepublikační aktivity s odstupňovanou finanční odměnou). Závěrem:

Ekonomické dopady v důsledku zejména snížení počtu studentů kompenzovat: VaV aktivitami a spoluprací s technickou praxí (využití invence a flexibility), vytvořením finančního fondu pro publikační aktivity v indexovaných databázích, vytvořením kompaktního pracovního týmu složeného ze zkušených erudovaných a kreativních akademických pracovníků a studentů. Bez odborníků nemůže prosperovat odborná fakulta! Proto na základě analýz a konzultací s vedoucími pracovišť je třeba obohatit jednotlivá pracoviště o fundované odborníky a současně tak rozšířit možnosti stávajících spoluprací. HGF je svým názvem školy osvědčenou a spolehlivou „značkou“ fakulty i univerzity. Z tohoto důvodu by nebylo žádoucí tuto značku měnit, ani měnit názvy zavedených pracovišť, ani provádět významnou restrukturalizaci. Funkčnost a prosperita fakulty je závislá na finančních zdrojích. Tyto finanční zdroje je třeba v rámci promyšleného managementu hledat a udržovat ve smyslu návratnosti a oboustranné prospěšnosti. Rozhodující úlohou děkana je zajistit finanční zdroje pro rozvoj fakulty ve všech činnostech, ve kterých fakulta působí.

Motto: „Dobře vybudovaný tým může dosáhnout takového úspěchu, o kterém jste nikdy ani nesnili.“ (John. C. Maxwell, „15 neocenitelných zákonů osobního růstu “).

Děkuji za pozornost