Konference „Zdravotní sestry v sociálních službách“ Platy a mzdy sester v pobytových zařízeních sociálních služeb pondělí, 26. září 2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Sociální zabezpečení a důchodová politika
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Legislativa.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Financování regionálního školství
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Odměňování pedagogických pracovníků
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
DLOUHODOBÁ PÉČE V ČR Současnost a budoucnost Jana Hnyková poslankyně PSP ČR členka Výboru pro zdravotnictví a Výboru pro sociální politiku.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Vykazování ošetřovatelské péče v zařízeních sociálních služeb
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Hejnice 20. – 21. září 2018.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Rozpis rozpočtu a normativy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Konference „Zdravotní sestry v sociálních službách“ Platy a mzdy sester v pobytových zařízeních sociálních služeb pondělí, 26. září

pondělí, 26. září Zákon108/2006 Sb., o sociálních službách – původní znění a původní výklad § 36 Poskytovatel sociálních služeb je povinen zajistit zdravotní péči osobám, kterým poskytuje pobytové služby ve vyjmenovaných zařízeních sociálních služeb. Tuto povinnost plní formou zvláštní ambulantní péče poskytované podle zvláštního právního předpisu. ( zákon 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a vyhláška 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami) a) prostřednictvím zdravotnického zařízení b) jde-li o ošetřovatelskou a rehabilitační péči především prostřednictvím svých zaměstnanců, kteří mají odbornou způsobilost k výkonu zdravotnického povolání

pondělí, 26. září Realizace Odbornost 913 : všeobecná sestra v sociálních službách ze zákona a při splnění všech zákonných nároků zajišťuje: poskytování zdravotní péče pojištěncům v pobytových zařízeních sociálních služeb a ve zdravotnických zařízeních ústavní péče pojištěncům,kteří jsou v nich umístěni z jiných než zdravotních důvodů. poskytovaná ošetřovatelská a rehabilitační péče je vykazována na základě ordinace ošetřujícího lékaře příslušnými výkony

pondělí, 26. září Připomínky OSZSP k návrhu na úpravu poskytování ZP v PZSS v roce 2006 a ve všech následujících letech Odbory nesouhlasí se zavedením systému úhrad jednotlivých výkonů, kdy se ze širokého spektra ošetřovatelské péče vyčleňuje úhrada jednotlivých atomizovaných úkonů. Zavedený systém neumožní zajištění poskytování kvalitní ošetřovatelské péče, odstraní ze sociální sféry další odborné/zdravotnické pracovníky a nutí provádět nekvalifikované osoby činnosti, které mohou být pro klienty PZSS rizikové. Rozsah poskytované zdravotní/ošetřovatelské péče v PZSS neobsahuje pouze úkony upravené předpisy o zdravotním pojištění a proto odbory požadují, aby hrazení zdravotní/ošetřovatelské péče bylo hrazeno z veřejného zdravotního pojištění v plném rozsahu, nejlépe formou úhradových paušálů.

pondělí, 26. září Výsledky restriktivní politiky státu vůči odbornosti zdravotničtí pracovníci v zařízeních sociálních služeb (p.o.) kategorie zaměstnanců Všeobecné sestry ošetřovatelé sanitáři

pondělí, 26. září Zdravotní péče v sociálních službách = 10 let bojů za zachování všeobecných sester Výsledek – studie VÚPSV, která nebyla nikdy!!! oficiálně publikována a která vyčíslila potřebu ošetřovatelské péče v PZSS Náklady na poskytnutou ošetřovatelskou péči činí podle zjištěných výsledků cca 5,2 mld. Kč, přičemž podle jednotlivých typů pobytových zařízení se pohybují v rozmezí od Kč v domovech pro seniory do Kč v domovech pro osoby se zdravotním pojištěním, jejich podíl na celkových průměrných nákladech se pohybuje od 28,5 % v domovech pro seniory do 45,1 % v domovech pro osoby se zdravotním postižením,

Úhrady ošetřovatelské. péče VZP Vývoj hodnoty bodu: –Od do ……….1,00 Kč/bod –Od do ……..1,03 Kč/bod –Od do ……..0,90 Kč/bod –Od ………………………..0,99 Kč/bod –Od ………………………….1,03 Kč/bod pondělí, 26. září

Objem financí potřebných na úhradu odměn za práci Přepočtené úvazky Průměrný platProstředky na platy odvody Mzdové náklady Platová sféra mld mil2 118 mld Rok Mzdová sféra mil mil mil Rok Nutné prostředky ,543 mld pondělí, 26. září

pondělí, 26. září Připomínky OS k vyhlášce č. 134/ 1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami a k úhradám Rok 2011 OS neshledává důvody pro snížení úhrad za minutu výkonu jako relevantní. S předmětnými ustanoveními nesouhlasíme, a to zejména v návaznosti na připomínky uplatněné k předchozímu bodu a proto požadujeme výši bodů za jednu minutu výkonu zachovat v původní výši, platné pro rok Rok 2013 Zásadně nesouhlasíme s navrženou sestupnou hodnotou výkonů. Nově navrhované hodnoty nereflektují skutečné náklady, nezakládají se na reálných výpočtech a spotřebě příslušného materiálu. Je zarážející, že jsou navrhovány sestupné a restriktivní změny v momentě, kdy je všeobecně známo a kalkulačně doložitelné, že odbornost 913 je nastavena hluboko pod skutečnými náklady. Žádáme vytvořit nové kalkulace u níže uvedených výkonů, které mají odrážet reálný stav kalkulací materiálových nákladů. Zásadně nesouhlasíme s návrhem MZ, neboť návrhem vyhlášky dochází k jejich snížení. Uvedené ceny, které jsou snížené, požadujeme navýšit, nebo minimálně zachovat. Trváme na stanovisku OS, které uplatňujeme již několik let, že zvolený systém úhrad zdravotní péče v odbornosti 913 je naprosto nevhodný. Požadujeme, aby byl naplněn slib, že se z výkonového systému přejde na vytvoření úhradového paušálu, který bude odrážet náročnost péče o klienta sociálních služeb podle skutečné potřeby ošetřovatelské péče. Opakovaně jsme navrhovali vytvořit buď platbu obdobnou platbám za diagnózu, nebo platbu podle „kategorie“. Opakovaně požadujeme, aby byly do novely zapracovány aktualizované mzdové indexy lékařských a nelékařských povolání a aby se ke kalkulacím ceny zdravotní péče zahrnuly nejen náklady na platy/mzdy, ale také na sociální a zdravotní pojištění. Rok 2014 OSZSP ČR požaduje zvýšení úhrady poskytovateli specializované ambulantní péče odbornosti 913 minimálně na 1,30 Kč za bod. Dále požadujeme nastavení režijních nákladů odbornosti 913 na úroveň odbornosti 925.

pondělí, 26. září Usnesení Vlády ČR č. 619 ze dne 21. července 2014 Vláda I. souhlasí se zvýšením rozpočtu výdajů kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí v návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2015 a ve střednědobém výhledu na léta 2016 a 2017, a to v závazném ukazateli státního rozpočtu Neinvestiční nedávkové transfery o částku tis. Kč na zvýšení platů zaměstnanců v sociálních službách; II. ukládá 1. místopředsedovi vlády pro ekonomiku a ministru financí promítnout ve spolupráci s ministryní práce a sociálních věcí zvýšení finančních prostředků podle bodu I tohoto usnesení v návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2015 a ve střednědobém výhledu na léta 2016 a 2017.

pondělí, 26. září Úhrady ZP v PZSS v roce 2015 a zvýšení platů všeobecných sester Požadavek odborů na jednáních PT RHSD, aby bylo navýšení platů všeobecných sester v PZSS kompenzováno zvýšením úhrad ze ZP Jednání PT RHDS pro sociální politiku dne 17. října 2014, odbory žádají, aby úhrady za poskytovanou péči v PZSS v roce 2014 byly oceněny 1,30 Kč za bod bez uplatnění restrikcí. Závěr z jednání PT RHSD pro zdravotnictví ze dne 22. října 2014 – ministr zdravotnictví přislíbil, že: „navýšení platů bude kompenzováno i zaměstnancům záchranných služeb a zdravotnickým pracovníků v sociálních službách, kteří jsou hrazeni z fondu veřejného zdravotního pojištění (s p. náměstkem Philipem budou konzultovány kalkulace zvýšení)“. Od 1. ledna 2015 zvýšení platových tarifů všeobecných sester o 5 %, které bylo kompenzováno navýšením úhrad za poskytovanou péči

pondělí, 26. září Úhrady ZP v PZSS v roce 2016 a zvýšení platů všeobecných sester – návrh OS Zdravotní pojišťovny pro rok 2015 uzavřou s pobytovými zařízeními úhradové dodatky zvláštních smluv (pokud je mají již uzavřené, uzavřou další) na možnou maximální hodnotu bodu = 1,12 Kč (hodnota 1,12 Kč vychází v cenového věstníku MZ) Pro rok 2016 se buď dohodne koncepční řešení úhrad, a pokud ne, tak se hodnota bodu stanoví minimálně na 1,39 Kč (9 hal je zvýšení platů z roku 2015)

pondělí, 26. září Realita Pro rok 2016 se zahrnula odbornost 913 do úhradové vyhlášky, hodnota úhrady odbornosti 913 – 1,03 Kč/bod Zvýšení režie, uplatnění regulačních mechanismů Od 1. ledna 2016 zvýšení platů o 5 %

pondělí, 26. září Zdravotní péče v sociálních službách = 10 let bojů za zachování všeobecných sester Jednání s MPSV, jednání se zdravotními pojišťovnami, jednání s ministry, jednání s premiéry koncepční výsledek = 0 Návrh MPSV a MZ zavést od systém úhrad za ošetřovatelskou intervenci Zásadní připomínka OS: Na základě zkušeností s „krátkodobými“ opatřeními požadujeme materiál zásadně přepracovat a místo ošetřovatelské intervence vytvořit ošetřovatelský den odborový svaz opakovaně požadoval vytvoření systému úhrad ošetřovatelské péče klientů pobytových zařízení sociálních služeb formou ošetřovatelského dne pro nemocné klienty v sociálních službách základním problémem je nedostatečný objem financí vyčleněný ze zdravotního pojištění na úhrady ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb..

PRŮMĚRNÁ HRUBÁ MĚSÍČNÍ MZDA VÝVOJ V LETECH (na přepočtené počty pracovníků) zdroj: ČSÚ Průměrná nominální mzda/plat v Kč Meziroční nominální index v % Meziroční reálný index v % Rok 2011 Podnikatelská sféra Nepodnikatelská sféra Národní hospodářství ,9 100,1 102,4 101,0 98,2 100,5 Rok 2012 Podnikatelská sféra Nepodnikatelská sféra Národní hospodářství ,8 102,2 102,7 99,5 98,9 99,4 Rok 2013 Podnikatelská sféra Nepodnikatelská sféra Národní hospodářství ,8 101,0 100,0 98,4 99,6 98,6 Rok 2014 Podnikatelská sféra Nepodnikatelská sféra Národní hospodářství ,2 102,5 102,3 101,8 102,1 101,9

PRŮMĚRNÉ PLATY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH VÝVOJ V LETECH sociální služby celkem (KÚ, statutární města, obce s rozšířenou působností a CSS řízená MPSV) Průměrný měsíční plat v Kč na přep.počet zaměstnancůMeziroční index v % / /2013 Služby sociální pracovníci sociál.péče ,10,4 Služby pedagogické Vychovatelé, pedagogové ,30,8 Služby zdravotnické z toho: zdrav.asistent všeobecné sestry lékaři ,1 - 0,2 8,5 7,8 4,3 5,2 Ostatní z toho: manuál.pracující ,91,1 Zaměstnanci celkem ,11,5

pondělí, 26. září A co bude dál? Návrhy odborů: Pro rok 2017 zajistit prostřednictví úhradové vyhlášky na úhrady zdravotní péče v PZSS minimálně 3 mld.!!!! Od zvýšit platy a mzdy zaměstnancům v sociálních službách o 10 % Ve spolupráci s APSS zajistit finanční prostředky na zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců v sociálních službách – realizovat návrh kolektivní smlouvy vyššího stupně, který společně připravily odbory a zaměstnavatelé.

pondělí, 26. září Některé příklady návrhů z KSVS  zaměstnanci mají právo na vytvoření podmínek pro řádný výkon práce, na bezpečné, nezávadné a zdraví neohrožující pracovní prostředí. Ženy a mladiství mají právo na pracovní podmínky s ohledem na jejich fyziologické předpoklady a mateřské povinnosti.  zaměstnavatelé jsou povinni při určení množství úkolů a při stanovení personálního obsazení pracovišť vzít v úvahu fyziologické a neuropsychické možnosti zaměstnanců, předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a čas na přirozené potřeby, jídlo a oddech.  nad rámec práv vyplývajících z pracovněprávních předpisů poskytne zaměstnavatel zaměstnancům pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku v rozsahu 3 dnů v kalendářním roce za účelem řešení krátkodobé zdravotní indispozice nebo zajištění náhlých a neodkladných osobních záležitostí zaměstnance

pondělí, 26. září Některé příklady návrhů z KSVS  Předcházení stresu  Součinnost zaměstnavatele a odborů v oblasti BOZP  Pomoc zaměstnancům při péči o děti  Úprava příplatků  Zvláštní příplatek  Odměny k životním a pracovním výročím  Příspěvky na penzijní pojištění  Poděkování za přípravu KSVS – JUDr. Vlasta Hrabcová -PhDr. Petr Němec CSc. -PhDr. Pavel Čáslava

pondělí, 26. září Děkuji za pozornost a spolupráci