AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí elektrické instalace ve stavbách občanské výstavby. Na deseti snímcích rozebírá základní problematiku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí elektrické instalace ve stavbách občanské výstavby. Na deseti snímcích rozebírá základní problematiku.
Advertisements

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_08.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
VY_52_INOVACE_05_13_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
VY_52_INOVACE_05_08_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
VY_52_INOVACE_04_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_20 Jednoduchý elektrický obvod Šablona číslo: VIII. Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:20. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
©Ing. Václav Opatrný. V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Elektromagnetická slučitelnost
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Senzory pro EZS.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základy automatického řízení 1
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Proudové chrániče.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
Vytápění Tepelné ztráty
všechny animace a obrázky - archiv autora
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Jističe
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Další součástky s jedním přechodem PN
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Elektromagnetická slučitelnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
všechny animace a obrázky - archiv autora
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Důlní elektrické přístroje
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
NÁVRH ELEKTROINSTALACE
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Interaktivní elektrický obvod
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Interaktivní test z elektrotechniky
Zapojování rezistorů SÉRIOVÉ PARALELNÍ ELEKTRICKÝ PROUD STEJNÝ
Transkript prezentace:

AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí elektrické instalace ve stavbách občanské výstavby. Na deseti snímcích rozebírá základní problematiku kreslení vnitřních rozvodů sítě nn. Snímky jsou doplněny animací otázek, odpovědi žáci doplňují do pracovních listů. Materiál je určen žákům k opakování učiva. Může být také použit při výkladu učiva, kdy žáci zapisují své postřehy do pracovních sešitů, které jim pak slouží k opakování látky. Součástí materiálu jsou pracovní listy, které slouží k zaznamenávání odpovědí žáků. Jednotlivé snímky lze promítat na plátno, lépe však na interaktivní tabuli. Pokud je prezentace používána jako test, lze pomocí šipky (tlačítka akce) postupovat po snímcích, aniž by se rozkryla odpověď. Test je určen pro bezprostřední opakování látky frontálně se všemi žáky nebo po skupinách. Při ověřování tohoto materiálu jsem raději preferoval jednotlivé žáky s pracovními listy pro zápis odpovědí. Zde pak může vyučující zvýrazňovačem označit správně zapsané odpovědi jinou barvou pak upozornit na chyby. Zápis odpovědí v pracovních listech si žáci následně uchovají. všechny animace a obrázky - archiv autora

Prostory s vanou nebo sprchou a umývacím prostorem ZÓNA 1 ZÓNA 0 ZÓNA 2 0,6 m Okenní výklenek ZÓNA 0 ZÓNA 1ZÓNA 2 0,6 m 2,25 m Prostor mimo zóny Elektrické rozvody v prostorech s koupacími vanami, sprchami, prefabrikovanými sprchovými kabinami, … mají zvláštní požadavky vyplývající z ČSN Tyto požadavky jsou založeny na rozměrech tří zón: zóny 0, zóny 1, zóny 2. Rozměry se měří s ohledem na stěny, dveře, pevné příčky, stropy a výklenky. Výběr a stavba vedení: V zóně 0:IP X7, povolena pouze ochrana pomocí SELV se jmenovitým napětím nepřevyšujícím 12V AC nebo 30V DC; elektrické rozvody musí být omezeny na ty, které jsou nezbytné pro napájení pevných elektrických zařízení umístěných v této zóně.Zařízení je od výrobce přímo určeno pro zónu 0.(návod) V zóně 1:IPX4, povolena instalace odbočovací krabice a doplňky obvodů SELV (12V AC, 30V DC), elektrické rozvody omezeny na ty, které jsou nezbytné k napájení pevných el. zařízení v zóně 0 a 1; dále zde mohou být elektrická zařízení chráněná pomocí SELV nebo PELV s napětím, které nepřesahuje AC 25V nebo DC 60V, potom pouze upevněná el. zařízení s pevným el. připojením – ohřívač vody, ventilační zařízení, sušiče ručníků, svítidla, sprchové čerpadlo, jiné upevněné zařízení 1.Do obrázků v pracovním listu doplňte zóny a jejich rozměry 2.Jaká ochrana a stupeň krytí je povolen v zóně 0? 3.Jaké spotřebiče s pevným elektrickým připojením smí být v zóně 1?

Výběr a stavba elektrických zařízení – prostory s vanou,.. V zóně 2:IPX4, elektrické rozvody omezeny na ty, které jsou nutné pro napájení pevných elektrických zařízení, nesmí se instalovat žádné spínače nebo zásuvky, s výjimkou: spínačů a zásuvek obvodů SELV (zdroj bezpečného napětí je instalován mimo zóny 0,1,2), jednotky napájecí holící strojky, které odpovídají příslušné normě (ČSN EN ), příslušenství včetně zásuvek signalizačního a komunikačního zařízení napájeného SELV nebo PELV, dále svítidla, ventilátory, otopná zařízení, jednotky pro vířivé vany vyhovující příslušným normám. Mimo zóny lze umístit zásuvku pouze tehdy, jsou-li chráněny buď: Oddělovacím transformátorem (ČSN ) Samočinným odpojením od zdroje s použitím proudového chrániče se jmenovitým vybavovacím rozdílovým proudem nepřesahujícím 30 mA Zásuvky a spínače mohou být umístěny pouze vně umývacího prostoru, jsou-li alespoň 1,2 m nad podlahou, mohou být umístěny těsně u hranice umývacího prostoru. Jsou-li níže, musí být vzdáleny svým nejbližším okrajem aspoň 0,2 m od hranice umývacího prostoru. Transformátor podle ČSN IEC 742 Umývací prostor Elektrický ohřívač vody Umývací prostor – norma ČSN Smí se v zóně 2 instalovat spínače nebo zásuvky? Pokud ano, tak jaké. 2.Za jakých podmínek lze v prostorech mimo zóny umístit zásuvku? 3.Nakreslete schematickou značku bezpečnostního transformátoru 4.Do obrázku popisujícího umývací prostor doplňte rozměry v mm a popište jak se zde umísťují zásuvky.

Situační schémata Trojpólový vypínač Jednopólový vypínač Dvojpólový vypínač Trojpólový stykač Pojistka ve třech fázích Trojpólový jistič Zásuvka Dvojnásobná zásuvka Zásuvka s ochranným kontaktem Svítidlo žárovkové Nástěnné zářivkové Zářivkové dvoulinkové Výbojkové (1 výbojka) Výbojkové (2 výbojky) Krabice kulatá Drobná skříňka Značky pro situační schémata elektrického rozvodu v budovách: Vedení pro světlo Vedení pro zásuvky Ochranné vedení Odbočování a křižování Křižování bez vodivého spojení 4 Jednočárové kreslení – zmenšení počtu čar vedoucí jedním směrem B L1NL1N Sériový přepínač (lustrák) a) b) c) d) e) 1.Do pracovních listů napište názvy pro elektrotechnické značky označené a), b), c), d), e) 2.Nakreslete elektrický obvod pro zapojení elektrického zařízení pod označením a) 3.Nakreslete schematickou značku pro jednopólový vypínač, zásuvku, nástěnné zářivkové svítidlo

Příklad kreslení bytové rozvodnice Doplňte připojení obvodu osvětlení – CYKY Doplňte připojení zásuvkového obvodu – CYKY Doplňte připojení obvodu zvonku – CYKY Doplňte připojení samostatného obvodu pro pračku - CYKY Doplňte připojení obvodu pro elektrický ohřívač vody pomocí HDO - CYKY

Elektrický rozvod v budovách B 1.V následujícím obrázku stavebního řešení bytu zakreslete situační schéma světelných a zásuvkových okruhů … koupelna 2 … kuchyň 3 … pokoj 4 … ložnice 5 … obývací pokoj Postupným stlačením levého tlačítka myši vyvoláte postup kreslení předsíň

Ukázka pracovního listu

Konec prezentace © Ing. Václav Opatrný9 Všechny materiály a obrázky jsou z archivu autora.