Autorizované vstupní prvky / Záhlaví Jarmila Přibylová leden 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3. RDA A UTORIZOVANÉ VSTUPNÍ PRVKY = ZÁHLAVÍ Školení MK 2015.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
RDA Jarmila Přibylová březen Pravidla RDA vycházejí z FRBR (dílo - vyjádření - provedení - jednotka) řada pravidel převzata z AACR2R odlišná struktura.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_01.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
Změny ve věcných údajích v BIB a AUT záznamech v souvislosti s používáním pravidel RDA Květen 2015
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Přijímací řízení 2016/17.
VÝRAZY Matematické zápisy obsahující čísla (konstanty), písmena (proměnné) a početní operace ČÍSELNÉ S PROMĚNNOU √25 2.(4-7.8) 3x+7 4a3- 2a.
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jmenné autority - změny podle RDA Personální autority
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Sémantické aspekty katalogizace VI
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Význam utkání v sportovních hrách
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Poměr v základním tvaru.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Charakteristika daňové evidence
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Části obchodního dopisu, osnova
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Poměr v základním tvaru.
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Obecně k legislativě 17. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Život bez střeva , Praha.
Rezervy x rezervní fond
Pořádek slov v české větě
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Autorizované vstupní prvky / Záhlaví Jarmila Přibylová leden 2015

Autorizované vstupní prvky -tvůrce -další osoba spojená s dílem -přispěvatel

Další osoba spojená s dílem: 1001#$aHrabal, Bohumil, $d $7jk $4crp 24510$aMilý Karle : $b 7 dopisů Bohumila Hrabala příteli Karlu Maryskovi / $cBohumil Hrabal 7001#$aMarysko, Karel, $d $7jk $4rcp

Volba vstupního prvku / záhlaví Osobní jména -konec "pravidla tří" -viz též pokyny pro zápis údajů o odpovědnosti v poli 245

Schválená národní interpretace - zkráceno (podrobně viz bibliografický popis, pole 245) 1.všichni autoři uvedení na titulní stránce do pole 245 a polí 100/700; první z hlavních autorů vždy v poli jsou-li na titulní stránce uvedeni pouze nepřímí autoři (např. editor), zapíšeme je do 245 a 700 a přímé autory již nedohledáváme 3.není-li na titulní stránce uveden žádný údaj o odpovědnosti, dohledáváme PŘÍMÉ (hlavní) autory v dalších pramenech popisu v tomto pořadí: obálka knihy, hlavička, rub titulní stránky, tiráž; pokud v některém prameni údaje najdeme, nehledáme už v dalším v pořadí; zapíšeme je do polí 245 a 100/700 4.překladatelé hlavního obsahu díla a ilustrátoři (fotografové) s významným autorským podílem: nejsou-li uvedeni na titulní stránce, dohledáme je obdobně jako v bodu 3 a zapíšeme do polí 245 a 700

Volba vstupního prvku / záhlaví Osobní jména 1001#$aBílý, Pavel $4aut 24510$aBiologie / $c P. Bílý, I. Šmolková, K. Řeřicha, G. Fialová 7001#$aŠmolková, Iva $4aut 7001#$aŘeřicha, Karel $4aut 7001#$aFialová, Gabriela $4aut

Volba vstupního prvku / záhlaví Osobní jména 24500$aHistory / $c edited by P. Brown, J. Leveret, J. Blanco, C. Fox 7001#$aBrown, Paul $4edt 7001#$aLeveret, Jane $4edt 7001#$aBlanco, Juan $4edt 7001#$aFox, Charles $4edt

Osobní jména - Fiktivní postavy apod. Je-li fiktivní postava na prameni popisu uvedena jako autor, zapíšeme ji jako hlavní záhlaví: 1001#$a Obama, Bo $c (pes) $4aut 24510$a Bo confidential : $b the secret files of America's First Dog / $c by Bo Obama, as told to the editors of MAD Magazine ; illustrations by Tom Richmond 7001#$a Richmond, Tom $4ill

Různá jména u stejného autora - Pseudonymy Změna: nerozlišujeme "současné" a jiné autory -používá-li tvůrce pseudonym, zapíšeme ho jako záhlaví -používá-li více pseudonymů, každé dílo popisujeme pod tím pseudonymem, pod nímž vyšlo -vyšlo-li jedno dílo několikrát pod různými variantami (např. zpočátku pod pseudonymem, později pod vlastním jménem), zvolí me tu nejčastěji použitou -nedá-li se nejčastější varianta snadno zjistit, použijeme variantu z nejnovějšího vydání

Autorská role autorská role $4 [kód role] není součástí minimálního ani doporučeného záznamu doporučuje se (do budoucna se počítá s použitím slovního výrazu v podpoli $e)

Korporace - Volba vstupního prvku / hlavního záhlaví a) díla administrativního charakteru zabývající se korporací samotnou nebo její činností, způsobem práce, financemi a/nebo působením nebo jejími úředníky, personálem a/nebo členstvím (členy)nebo jejími prameny b) díla, která zaznamenávají kolektivní myšlení korporace (zprávy z komisí, výborů atd., oficiální údaje o vnější politice korporace) c) díla zaznamenávající jednání legislativních, soudních, vládních a dalších korporací d) díla, která jsou zprávami o kolektivních aktivitách - konferencích (sborníky...), expedicích (výsledku výzkumu...) nebo událostech (výstavách, veletrzích, festivalech...) splňujících definici korporace za předpokladu, že konference, expedice nebo událost je v popisovaném zdroji uvedena e) díla, která jsou výsledkem společné aktivity skupin interpretů jako celku za předpokladu, že odpovědnost skupiny přesahuje rutinní provedení f) kartografické dokumenty pocházející od jiných korporací, než které jsou odpovědné pouze za jejich vydání a distribuci g) právní dokumenty následujících druhů: zákony, dekrety hlavy státu, nejvyššího představitele nebo nejvyššího výkonného orgánu, návrhy zákonů, správní předpisy, ústavy, soudní řády, soudní rozhodnutí, soudní protokoly h) pojmenovaná individuální umělecká díla jednoho nebo několika umělců vystupujících jako korporace

Korporace - Autorská role u korporací jsme dosud nepoužívali $4 [kód role] není součástí minimálního ani doporučeného záznamu doporučuje se (do budoucna se počítá s použitím slovního výrazu v podpoli $e)

Preferovaný / Unifikovaný název V RDA má větší význam než v AACR2R. U překladů se zásadně dává přednost zápisu názvu originálu do polí 130/240. Není vždy nutné, aby na název existoval i autoritní záznam.

Preferovaný / Unifikovaný název Příklad - zápis unifikovaného názvu (dílo mající tvůrce/hlavního autora) 1001 $aShakespeare, William, $d $7jn $aMidsummer night’s dream. $lŠpanělsky 24510$aSueño de una noche de verano / $cWilliam Shakespeare

SCHVÁLENÁ INTERPRETACE: Do pole 765 zapisujeme název originálu pouze v těchto případech: 1) Název originálu se liší od stanoveného unifikovaného názvu 2) Dílo bylo přeloženo z jiného jazyka než je originál 3) Informace o názvu originálu není důvěryhodná a není snadno ověřitelná Text s chválen é interpretace viz: politika/unifikovane-nazvy-x-nazvy-originalu

Preferovaný / Unifikovaný název Bible  místo zkratek „S.Z,“, „N.Z“ používáme celý výraz  při zápisu jednotlivých částí Starého/Nového zákona se uvádí rovnou jméno příslušné části Příklady: $a Bible. $p Starý zákon $a Bible. $p Daniel

Několik (nepojmenovaných) částí jednoho díla Navazující části: 1000#$aDante Alighieri, $d $7jn $4aut 24510$aCantos do Paraiso / $c Dante 500##$aObsahuje text zpěvů XXII-XXXIII 70002$aDante Alighieri, $d $tParadiso. $nCanto $lPortugalsky

Několik (nepojmenovaných) částí jednoho díla Výběr nenavazujících částí (u textových zdrojů pravděpodobně pouze výjimečný případ): 1000#$aDante Alighieri, $d $7jn $4aut 24510$aSeis cantos do Paraiso / $c Dante 500##$aObsahuje text zpěvů I, II, XIV, XXIII, XXXI a XXXIII 70002$aDante Alighieri, $d $tParadiso. $nCanto 1. $lPortugalsky 70002$aDante Alighieri, $d $tParadiso. $nCanto 2. $lPortugalsky 70002$aDante Alighieri, $d $tParadiso. $nCanto 14. $lPortugalsky 70002$aDante Alighieri, $d $tParadiso. $nCanto 23. $lPortugalsky 70002$aDante Alighieri, $d $tParadiso. $nCanto 31. $lPortugalsky 70002$aDante Alighieri, $d $tParadiso. $nCanto 33. $lPortugalsky

Několik děl se společným názvem 1001#$aShakespeare, William, $d $7 jn $4 aut 24510$aDvě komedie / $c William Shakespeare 50500$tJak se vám líbí -- $tVeselé paničky windsorské 70012$aShakespeare, William, $d $tAs you like it. $l Česky 70012$aShakespeare, William, $d $tMerry Wives of Windsor. $l Česky

Několik děl bez společného názvu 1001#$aShakespeare, William, $d $7 jn $4 aut 24510$aJak se vám líbí ;$bVeselé paničky windsorské / $c William Shakespeare 70012$aShakespeare, William, $d $tAs you like it. $l Česky 70012$aShakespeare, William, $d $tMerry Wives of Windsor. $l Česky 74002$a Veselé paničky windsorské

Několik děl bez společného názvu $a Kralevic dánský / $c William Shakespeare. Poslední dobrodružství dona Juana / Moli è re 70012$aShakespeare, William, $d $t Hamlet. $lČesky $7aun $a Moli è re, $d $t Dom Juan. $l Česky $7 aun $a Poslední dobrodružství dona Juana

Několik jazykových verzí v jednom zdroji / dokumentu Podobně jako u dvou různých děl - pro každou verzi je VLASTNÍ unifikovaný název: 1001#$a Hašek, Jaroslav,$d $4aut 24510$aOsudy dobrého vojáka Švejka za světové války = $bDie Abenteuer des braven Soldaten Schwejk / $cJaroslav Hašek 24631$aAbenteuer des braven Soldaten Schwejk 70012$aHašek, Jaroslav, $d $tOsudy dobrého vojáka Švejka za světové války $7aun $aHašek, Jaroslav, $d $tOsudy dobrého vojáka Švejka za světové války. $l Německy $7aun

Pole 700, 710, 711, 730 přidání podpole $i Umožňuje vytvořit poznámku: 1001 $aRipley, Alexandra, $d $7ola $4aut 24510$aScarlett / $cAlexandra Ripleyová 7001 $iNavazuje na: $aMitchell, Margaret,$d $tGone with the wind Při zápisu souvisejícího díla dáváme před polem 787 přednost polím 700/710/711 (vzhledem k možnosti zápisu strukturovaných údajů).